Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Τα κεριά και η ιστορία τους






























Το φως ήταν πάντα ένα σύμβολο της ανθρώπινης προόδου. Από θεωρητική άποψη μετακινούμαστε από το σκοτάδι στο φως. Από πρακτική άποψη κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Αν καταφέρνουμε να παράγουμε και να ελέγχουμε το φως τότε πολλά πράγματα είναι πιθανό να καταφέρουμε. Δεν χρειάζεται πια να εξαρτόμαστε από τις εποχές, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να ξημερώσει. Το φως μας δίνει χρόνο για δουλειά, για μελέτη, για δημιουργία. Το φως προάγει τον πολιτισμό.
Το κερί ήταν μια από τις πρώτες μορφές παραγωγής τεχνητού φωτισμού. Εύκολο να παραχθεί, να μεταφερθεί, και σε πολλές περιπτώσεις φαγώσιμο. Για δυο χιλιάδες χρόνια φώτιζε τον δρόμο στους εξερευνητές, τους στρατιώτες, τους ιερείς και τους διανοούμενους.
Πενία τέχνας κατεργάζεται, και τα πρώτα κεριά μερικές φορές πήραν παράξενες μορφές για να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες πηγές. Όπως ο πολιτισμός έτσι και τα κεριά εξελίχθηκαν και πολλά από τα παλιά κεριά ελάχιστα μοιάζουν με αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα. Η χρήση και η εξέλιξη των κεριών φαίνεται ότι ξεκινάει από την προϊστορική εποχή, ωστόσο πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με την καταγωγή των κεριών. Αν και εικάζεται ότι τα πρώτα κεριά δημιουργήθηκαν από τους αρχαίους Αιγυπτίους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν πυρσούς από καλάμια που τα βουτούσαν σε λίπος, ωστόσο αυτές οι κατασκευές δεν είχαν φυτίλι για να μπορούμε να τις θεωρήσουμε κεριά. 
Πήλινα κηροπήγια που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. βρέθηκαν επίσης στην Αίγυπτο. Τα αρχαία κινέζικα και ιαπωνικά κεριά φτιάχτηκαν από κερί που προέρχεται από έντομα και σπόρους μέσα σε χάρτινα καλούπια σε σωληνωτό σχήμα. Κερί που προέρχονταν από βράσιμο κανέλας ήταν η βάση για δαδάκια που χρησιμοποιούσαν στους ναούς στην Ινδία. Στην Αμερική τα πρώτα γνωστά κεριά ανάγονται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.. Οι ινδιάνοι της Αμερικής έκαιγαν λιπώδη ψάρια (κερόψαρα) σφηνωμένα σε διχαλωτά κλαδιά.
Από γραπτές πηγές κι από ευρήματα, είναι γνωστό πως στην Ευρώπη το κερί, χρησιμοποιείται ευρύτατα από τους Γαλάτες, τους Ρωμαίους, τους Ετρούσκους, και τους Έλληνες στην εθνική και θρησκευτική λατρεία, αλλά και σε τελετές και σε γάμους, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Πλουτάρχου.
Η κηροπλαστική ωστόσο

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

34 Χρήσεις του Οξυζενέ στο σπίτι









Υπεροξείδιο του υδρογόνου  γνωστό  Οξυζενέ  που χημικά παριστάνεται ως H2O2 και είναι ένα από τα πιο κοινά οικιακά απολυμαντικά στον κόσμο.

Γνωρίζατε ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι η μόνη μικροβιοκτόνος ουσία που αποτελείται μόνο από νερό και οξυγόνο?.
Οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν υπεροξείδιο του υδρογόνου για την απολύμανση σε μικρά κοψίματα και ως λευκαντικό για ευαίσθητα ρούχα, ωστόσο υπάρχει πολύ περισσότερο σε αυτό το μικρό  μπουκάλι από οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει.
Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε πολλούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να έχετε το υπεροξείδιο του υδρογόνου στο σπίτι σας.
1. Απολυμάνετε μικρές πληγές
Υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένα φυσικό αντι-σηπτικό, ως εκ τούτου ένα από τα πιο κοινές χρήσεις του είναι να καθαρίσει τις πληγές για την πρόληψη της λοίμωξης.
2. Ξεβάφει τα μαλλιά σας

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Νερό με μέλι




Τα Οφέλη του μελιού για την υγεία είναι ευρέως γνωστά, αλλά δεν είναι τόσο πολλοί οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα οφέλη για την υγεία από το νερό με μέλι . Το μίγμα αυτών των δύο ενώσεων έχει από μακρού χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων τύπων ασθενειών και επίσης για την παρασκευή καλλυντικών .Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως ένα γευστικό ρόφημα κατά τη διάρκεια διαφορετικών γιορτών .


Αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι  με ένα ποτήρι χλιαρό νερό . Με αυτό τον τρόπο θα πάρετε ένα 30 % διάλυμα μελιού η σύνθεση του οποίου είναι ταυτόσημη με το πλάσμα . Στο νερό  με το μέλι σχηματίζετε μία ένωση η οποία αυξάνει την ικανότητα επούλωσης . Αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά .

Το μίγμα νερού και μελιού απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό. Το μέλι με νερό θα βελτιώσει την πέψη , όλα τα τμήματα του γαστρεντερικού σωλήνα και ενισχύει το έργο των τεμπέλικων  έντέρων . Επίσης, βελτιώνει  και θεραπεύει τα κρυολογήματα και βρογχίτιδα .

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Το γέλιο και το δάκρυ...


Ν.Καζαντζακης Αν δεν ξεχειλισει η καρδια...


Θα μάθεις..αλλα με κόστος---


Μεταξωτοί άνθρωποι.




Το είχε πει σε μια συνέντευξή του ο αείμνηστος Νίκος Καρούζος: «Μεταξωτοί άνθρωποι».
 
Μιλούσε για κάποιους χωρικούς που είχε συναντήσει στη Λέσβο. Αγράμματοι ήταν, αλλά σοφοί. Και, προπάντων, τρυφεροί με τους άλλους. Απαλοί, χωρίς γωνίες που κόβουν, χωρίς καχυποψία, δίχως έπαρση και επιθετική ειρωνεία που πληγώνει. Μεταξωτοί άνθρωποι ...; Μου 'μεινε αυτός ο χαρακτηρισμός. Χαράχτηκε μέσα μου. Κι από τότε ένα νέο κριτήριο λειτουργεί στις αξιολογήσεις μου για τους ανθρώπους: η συμπεριφορά και η στάση τους σε «ασήμαντα» πεδία της καθημερινότητας. Αυτά που συνήθως τα προσπερνάμε ή δεν τα παρατηρούμε, γιατί δεν μας απασχόλησαν ποτέ οι εκφάνσεις της «μεταξωτής συμπεριφοράς» ...; Βέβαια οι άνθρωποι δεν συγκροτούν ως χαρακτήρες ένα συμπαγές όλον, αλλά ένα αντιφατικό σύνθεμα, στο οποίο συνυπά

Μέλι με γύρη και πρόπολη


Συστατικά (σε μέρη κατά βάρος):

1000 Μέλι
100 Πρόπολη
125 γύρη
1-3 Ο βασιλικός πολτός (προαιρετικό)

Αλέθεται την ξηρά γύρη και την σκληρή  κατεψυγμένη) πρόπολη.

 Ζεσταίνουμε 200 μέρη μέλι σε  μπεν μαρι και ανακατεύουμε  στη γύρη και την πρόπολη σκόνη.
 Μετά από λίγα λεπτά από την ψύξη το μίγμα αναδεύεται μέσα στο υπόλοιπο του μελιού
. Εάν διατηρηθεί στο ψυγείο, το μέλι θα σκληρύνει και θα υπάρχει  μικρότερη τάση να διαχωριστούν.
 Ο βασιλικός πολτός μπορεί να προστεθεί ως έχει ,εκχύλισμα πρόπολης (πάστα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της ξηρας πρόπολης
. Η πρόπολη και η γύρη μπορούν επίσης να αναμειχθούν σε ίσους όγκους. Θα ήταν φυσικά καλύτερα να ανακατεψουμε όλα αυτά τα συστατικά σε κρυσταλλωμένο (κρεμώδες) μέλι, πριν ή μετά την κρυστάλλωση.

μεταφραση AnnaSilky

Λικερ ΜΕΛΙ




Οι ακόλουθες συνταγές ειναι  από ένα διαφημιστικό φυλλάδιο για διάφορα λικέρ που τυπώθηκε το 1903.

 Το αλκοολικό τμήμα του λικέρ δεν προέρχεται από τη ζύμωση του μελιού, αλλά με την προσθήκη αλκοόλης, σε καθαρή μορφή ή ως αποσταγμένου ποτού, όπως aquavit , σναπς, τζιν, βότκα, κασάσα, ρούμι ή αράκ.

Μπαχαρικά: Απλά νόστιμα ή και θεραπευτικά?

mpaxarika_
Το μπαχαρικό είναι το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Είναι γνωστό και με τις ονομασίες καρύκευμα και μυρωδικό.

Τα μπαχαρικά μπορεί να είναι φύλλα, σπόρια, καρποί, ρίζες, βολβοί και φλοιοί. Περιλαμβάνονται στις αρτυματικές ύλες και σύμφωνα με τον Ελληνικό κώδικα τροφίμων και ποτών αυτές είναι εκείνες που έχουν έντονο άρωμα και γεύση και η προσθήκη τους στα τρόφιμα γίνεται για να τους προσδώσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και για να βελτιώσουν τη γεύση τους. Πολλά από τα μπαχαρικά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου. Αξιοσημείωτο είναι πως απαγορεύεται αυστηρά η χρήση των μπαχαρικών σε τρόφιμα που έχουν αλλοιωθεί για να καλύψουν τη δυσάρεστη οσμή και γεύση τους.

Οι μαγικές ιδιότητες της πιπερόριζας: Η αλλιως το γνωστο μας GINGER Θωρακίζει τον οργανισμό και διώχνει τα περιττά κιλά

pipero

Οι μαγικές ιδιότητες της πιπερόριζας: Θωρακίζει τον οργανισμό και διώχνει τα περιττά κιλά

Η πιπερόριζα χρησιμοποιείται στη μαγειρική αλλά και στην ιατρική από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι ένα πολύ ευπροσάρμοστο φυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές: σε σκόνη, αποξηραμένο, φρέσκο και ως έλαιο ή χυμός.
Είναι μια θαυμάσια πηγή βιταμίνης Α, C, Ε και Β καθώς και μαγνησίου, Κάλιου, φωσφόρου, πυριτίου, σιδήρου, ασβεστίου, νατρίου, ψευδαργύρου και Β-καροτένιου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πιπερόριζα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει απίστευτα οφέλη για την υγεία.

Το φυσικό λιποδιαλυτικό με μέλι, κανέλα και λεμόνι

rofima

Το φυσικό «λιποδιαλυτικό της γιαγιάς» με μέλι, κανέλα και λεμόνι
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά λιποδιαλυτικά προϊόντα που υπόσχονται απώλεια λίπους και κιλών. Εάν θέλετε να αδυνατίσετε με πιο φυσικό και οικονομικό τρόπο, δοκιμάστε το γευστικό ρόφημα από μέλι , κανέλα και λεμόνι, που αποτελείται από 3 ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά της φύσης. Σίγουρα θα σας θυμίσει παλιές καλές αναμνήσεις. Τη γεύση αυτή τη θυμόμαστε από τη γιαγιά.

Το ρόδι καθαρίζει τις αρτηρίες από τις επιπτώσεις της κακής διατροφής

rodi

Τη βλάβη που προκαλείται στις αρτηρίες από την κακή διατροφή μπορεί να αναστρέψει η κατανάλωση ροδιού, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Καταλανικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Επιστημών στην Ισπανία διαπίστωσαν ότι το ρόδι ενισχύει τις αρτηρίες χάρη στις πολυφαινόλες που διαθέτει, οι οποίες καθαρίζουν ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ρόδι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων και των ευαίσθητων τοιχωμάτων του, δηλαδή το ενδοθήλιο, το οποίο παράγει ουσίες που ρυθμίζουν τη συστολή και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Η βλάβη του ενδοθηλίου ανοίγει τον δρόμο για την εμφάνιση αθηρο

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Βιοδυναμική κηπουρική. Φυτεύοντας παρέα με το φεγγάρι.





Μιχάλης Πολίτης
Οι παλιοί αγρότες και καλλιεργητές γης συνήθιζαν να συνδέουν τις γεωργικές εργασίες τους με τις φάσεις της σελήνης. Στην απλοϊκότητά τους ανακάτευαν προλήψεις, θρησκείες και μαγικές δυνάμεις. Όλα αυτά πήραν μια πιο συγκεκριμένη μορφή και αναπτύχθηκαν πιο οργανωμένα σ' αυτό που σήμερα ονομάζουμε βιοδυναμική κηπουρική.

Τι είναι η βιοδυναμική κηπουρική 

 Η βιοδυναμική είναι μια θεωρία που ανέπτυξε πρώτος ο Αυστριακός φιλόσοφος, επιστήμονας και παιδαγωγός Ρούντολφ Στάινερ (Rudolf Steiner) και βασίστηκε στην αρχή σύμφωνα με την οποία κοσμικοί παράγοντες επηρεάζουν την ισορροπία της ζωής στη γη. Ο Στάινερ εκτός των άλλων υπήρξε και ειδικός στην καλλιέργεια της γης και αρχιτέκτονας και θεωρείται ο γκουρού της βιοδυναμικής κηπουρικής. Μπορούμε να πούμε πως η προσέγγιση τού Στάινερ στην καλλιέργεια φυτών είναι πνευματιστική. Η θεωρία της βιοδυναμικής παρουσιάστηκε το 1922, αναβιώνοντας αρχαίες θεωρίες, με το να αναγνωρίζει τις κοσμικές ενέργειες που δημιουργούν και ρυθμίζουν τη ζωή. Ο όρος βιοδυναμική έχει ελληνική ρίζα (από τις λέξεις βίος=ζωή και δύναμις=ενέργεια). Συνεπώς, η βιοδυναμική κηπουρική αναφέρεται στις κηπουρικές εργασίες, που γίνονται με τη βοήθεια των δυνάμεων, που μπορούν να δημιουργούν και να ρυθμίζουν τη ζωή.

Η κοσμική επιρροή στην καλλιέργεια των φυτών 

Όλοι οι καλλιεργητές κηπουροί έχουν γνώση της σημασίας της ηλιακής ενέργειας, δηλαδή το πώς η ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο υποστηρίζει την ζωή των φυτών. Ωστόσο δεν γνωρίζουν όλοι οι κηπουροί ότι και οι κοσμικές ενέργειες, οι ενέργειες δηλαδή που προέρχονται από όλους τους πλανήτες επηρεάζουν τις φυσιολογικές δραστηριότητες των φυτών. Εξαιτίας των διαφορών αυτών των βοηθητικών ενεργειών, το φύτεμα κατά την διάρκεια συγκεκριμένων ημερών του κύκλου της σελήνης είναι σημαντικό. Η κατανόηση των Κοσμικών Ρυθμών είναι καίρια για την βιοδυναμική κηπουρική. Το φως του ήλιου, της σελήνης, των πλανητών και των αστέρων φτάνει στα φυτά σε κανονικούς "Ρυθμούς". Κάθε "Ρυθμός" συμβάλει στη ζωή, την ανάπτυξη και τη μορφή των φυτών. Κατανοώντας το σήμα και την επίδραση κάθε "ρυθμού" μπορείτε να ρυθμίσετε τον κατάλληλο χρόνο για την προετοιμασία του εδάφους, τη σπορά, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή, αποκτώντας ένα πλεονέκτημα στον έλεγχο της σοδειάς που προσδοκάτε.  
                  
Κηπουρική σύμφωνα με τις φάσεις του φεγγαριού 

Η σελήνη επιδρά στην ανάπτυξη των φυτών μέσα από την έλξη που ασκεί στο νερό. Τα φυτά περιέχουν νερό στη σύστασή τους σε πολύ μεγάλο ποσοστό και έτσι ανταποκρίνονται στις παλιρροιακές έλξεις της σελήνης. Υπάρχουν δύο τύποι επίδρασης, που η σελήνη ασκεί στα φυτά. Η πρώτη επίδραση εξαρτάται από τη φάση στην οποία βρίσκεται η σελήνη, όταν αυξάνεται ή μειώνεται σε φως. Τότε η έλξη της βαρύτητας της σελήνης επιδρά στις ρίζες και στην ανάπτυξη των φύλλων. Όπως ακριβώς η σελήνη έλκει τις παλίρροιες στους ωκεανούς, με τον ίδιο τρόπο έλκει και τις μικρότερες ποσότητες νερού, αναγκάζοντας την υγρασία να ανέβει κοντύτερα στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια που η σελήνη είναι στη γέμιση (αυξάνεται) ή τραβώντας τις ρίζες προς τα κάτω όταν η σελήνη βρίσκεται στη χάση (ελαττώνεται). Γενικά η καλύτερη στιγμή για φύτεμα είναι λίγο πριν την Νέα σελήνη και κατά τη διάρκεια της φάσης της γέμισης. Η περίοδος της χάσης είναι καλή για να καθαρίσουμε τους κήπους μας από τα ζιζάνια ή τα νεκρά φυτά, να σκαλίσουμε τα παρτέρια, να κλαδέψουμε, να κάψουμε τα σκουπίδια, να κάνουμε κομπόστ και γενικά να αραιώσουμε την βλάστηση που περισσεύει. Ωστόσο μερικά φυτά είναι καλύτερα να τα "ξεκινάμε" κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων φάσεων της σελήνης. Για παράδειγμα όταν έχουμε Νέα σελήνη είναι ιδανικό να φυτέψετε λουλούδια, θάμνους, δέντρα, και μερικά λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μαρούλι και άλλα που μας ενδιαφέρει κυρίως το επάνω μέρος τους, αυτό που βρίσκεται πάνω από το έδαφος. Έτσι όσο η σελήνη μεγαλώνει για να φτάσει στην πανσέληνο, τραβάει τα φυτά προς τα πάνω βελτιώνοντας την ανάπτυξή τους.

Οι επιδράσεις των "Σεληνιακών σημείων", των δώδεκα ζωδιακών σημείων (των δώδεκα αστερισμών), πάνω στα φυτά, θα λέγαμε ότι είναι πιο πολύπλοκες. Η σελήνη κάνει ένα πλήρη κύκλο των ζωδιακών σημείων μία φορά το μήνα περνώντας από κάθε αστερισμό σε χρόνο που διαρκεί 1.5 ως 3 μέρες. Η σελήνη δρα σαν δορυφόρος παίρνοντας τις δυνάμεις των αστερισμών, μεταφέροντας τις στη γη και επηρεάζοντας με αυτές διάφορα μέρη των φυτών. Η επιρροή της πάνω στα τέσσερα φυσικά στοιχεία (γη, αέρας, φωτιά και νερό, μεταβάλλεται καθώς περνάει μέσα από τα ζωδιακά σημεία. 

Όταν η σελήνη βρίσκεται στον Άρη, τον Λέοντα και τον Τοξότη οι μέρες είναι πολύ θερμές. Οι θερμές μέρες είναι καλές για τον σχηματισμό καρπών στα δέντρα αλλά και για τους σπόρους. 
Ο Ταύρος, η Παρθένος και ο Αιγόκερως βοηθούν στην ανάπτυξη των ριζών. Άρα την εποχή που η σελήνη βρίσκεται σ' αυτούς τους αστερισμούς, είναι η καλύτερη περίοδος για βλαστική αναπαραγωγή, δηλαδή για να φυτέψουμε μοσχεύματα. 
Όταν η σελήνη βρίσκεται στους Διδύμους, τον Ζυγό και τον Υδροχόο, η ευνοϊκή επιρροή της αναπτύσσεται στα λουλούδια, στη μορφή, το άρωμα και το χρώμα τους, λόγω της επίδρασής της στον αέρα.
 Όταν η σελήνη βρίσκεται στον Καρκίνο, τον Σκορπιό και τους Ιχθείς, βοηθάει στην βλαστική ανάπτυξη των φυτών λόγω της επίδρασής της στο νερό. 

ΣΕΛΗΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΜΑΣ

Το 1922 ένας Αυστριακός διαβάζοντας παλαιοτέρα βιβλία διαπίστωσε ότι σε πολλά μέρη της γης οι αγρότες είχαν την παράδοση να κάνουν όλες τις γεωργικές τους εργασίες σύμφωνα με τις φάσεις της σελήνης, μετά από πολλά πειράματα που έκανε διαπίστωσε ότι η σελήνη επιδρά και στην κηπουρική, έτσι την ονόμασε. "Βιοδυναμική κηπουρική" Οι ξυλοκόποι της Ευρώπης και Καναδά έκοβαν τα δέντρα για ξυλεία σύμφωνα με τις φάσεις της σελήνης, ταυτόχρονα έμαθα και από τον πεθερό μου που ήταν πολύ έμπειρος στους μπολιάσεις διαφόρων δέντρων ότι και αυτός μπόλιαζε σύμφωνα με συγκεκριμένη φάση της σελήνης και ότι γη αυτό είχε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. μιλώντας με υπερήλικες αγρότες στην επαρχία μου επιβεβαίωσαν ότι οι πατεράδες τους εφάρμοζαν την πρακτική αυτή αλλά από τον καιρό που βρήκαν οι υβριδικοί σπόροι και τα χημικά λιπάσματα καταργήθηκε η πρακτική αυτή.
Οι δύο επιρροές που έχουμε ραπ τη σελήνη είναι η βαρύτιμη έλξη και το φως της. Η βαρύτιμη έλξη έχει νόημα σαν διαφορά βαρύτητας μεταξύ δύο σημείων γη αυτό κι έχουμε παλίρροια που είναι ροή νερού μεταξύ δύο σημείων με αρκετά μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και δεν έχουμε παλίρροια με το αίμα που κυλάει μέσα μας. Ανάλογα δε πρέπει να επηρεάζονται και τα φυτά. Όσον αφορά το φως, με τόσο τεχνητό φωτισμό γύρω μας, έχει πανσέληνο κάθε βράδυ για όλα τα έντομα που χρησιμοποιούν τη σελήνη για να καθοδηγούνται (και γη αυτό κουτουλάνε επίμονα τις λάμπες).


ΠΡΙΝ την Νέα Σελήνη 2-3 ημέρες 
-----------------------------------------------
Είναι η περίοδος που μπορούμε να :
1.Φυτεψουμε σπόρους-βολβούς-κονδύλους.
2.Φυτεψουμε έτοιμα φυτά που αγοράζουμε (ανθοφόρα-δέντρα-Θάμνους-φιντανάκια Λαχανικών κλπ)
3.Φυτεψουμε μοσχεύματα-ξεμουσκλιασμενα ριζώματα κλπ
4.Οτιδηποτε μεταφυτεύουμε
5.Μπολιασματα
6. και γενικότερα ότι εργασία έχει σχέση με την ανάπτυξη ριζών 

ΜΕΤΑ την πανσέληνο 2-3 ημέρες 
-----------------------------------------------
Είναι η περίοδος για :
1.Κοψιμο χορταριού.
2,Κοψιμο ζιζανίων - καθάρισμα γελαστών κλπ
3.Κλαδεμα.
4.Συγκομιδη καρπών-λουλουδιών-σπορών κλπ
5.Σκαλισμα-Βοτάνισμα
6.Ακομη και τα κομμένα κλαριά καίγονται ευκολότερα.
μια κριτική της βιοδυναμικής θεωρίας 


πηγηhttp://filosofia-erevna.blogspot.gr/