Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Η ανάπτυξη μιας μέλισσας από αυγό σε κάμπια

Μέλισσες....πραγματικά στοιχεία



- Το καλύτερο  φάσμα της πτήσης για την καλή απόδοση του μελιού είναι 1500 μ, οπότε με αυτή την ακτίνα οι μέλισσες μιας αποικίας /ενός μελισσοκομείου καλύπτουν .7.065.000m2



- Οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν τις μέλισσες με καπνό πιστεύοντας ότι αυτό τις  ηρεμεί , αλλά λίγοι άνθρωποι ξέρουν ότι οι οι μέλισσες αντιδρούν για τον καπνό στόν  φόβο της φωτιάς και της υποχώρησης προς την ομάδα και την προετοιμασία εκκένωσης της αποικίας

- Μερικά μέλια κρυσταλλώνονται, γιατί ορισμένα εξαρτώνται  από την αναλογία γλυκόζης και φρουκτόζης στο μέλι

- Εάν πρόπολη διαλύεται σε αλκοόλ δεν σημαίνει πάντα ότι το  υγρό πρέπει να είναι μαύρο, αυτό εξαρτάται από το είδος της πρόπολης και από το είδος του φυτού απο το οποίο θα έχει συλλεχθει η πρόπολη .
- 10000 μέλισσες ζυγίζουν περίπου 1 κιλό

- Μια Πολύ καλή αποικία έχει περίπου 60.000  μέλισσες

Nέκταρ το ποτό τών Θεών



Νέκταρ, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία είναι το ποτό των θεών.

Είναι πιο γλυκό από το μέλι, το οποίο μαζί με την αμβροσία κρατά αιώνια την νεότητα στους Θεούς.

 Nectar είναι το υγρό που αποτελείται από σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη που εκκρίνεται από τους αδένες του βοτάνου λεγόμενα Νεκταρίου.

 Αυτό εξαρτάται από τον τύπο των φυτών και τις κλιματικές συνθήκες πόσα επιμέρους σάκχαρα θα βρεθούν σε νέκταρ.

 Η τιμή του ρΗ του του νέκταρος είναι στο εύρος 2,7 έως 6,4, και του ποσού της ζάχαρης του κατώτερου ορίου του 3% έως 80%.
 Συνήθως οι μέλισσες προτιμούν να συλλέγουν το νέκταρ, που αποτελείται από περισσότερους τύπους σακχάρων παρά μόνο από  ζάχαρη.

Νέκταρ, το οποίο περιέχει λιγότερο από 5% των μελισσών ζάχαρη δεν το συλλέγουν, οι μέλισσες προτιμούν νέκταρ που έχει περίπου 50% ζάχαρη.

Το νέκταρ, εκτός από την προαναφερθείσα ζάχαρη χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ενώσεων αζώτου, βιταμίνες και οργανικά οξέα, μεταλλικά άλατα, και ένζυμα. Η καλύτερη εξωτερική θερμοκρασία για την έκκριση του νέκταρος είναι 10-30 C και υγρασία 60-80%.

 Τα περισσότερα φυτά εκκρίνουν νέκταρ κατά το  χρονικό διάστημα της επικονίασης τους.
 Σε εξαιρετικά ζεστές μέρες και θερμοκρασίες άνω των 38C του καλοκαιριού η θερμότητα μπορεί να σταματήσει από την έκκριση του νέκταρος.

Το  Nectar είναι ένα είδος ΔΩΡΟΥ για τις μέλισσες από τα φυτά που τις  ευγνωμωνούν για το ρόλο τους στην επικονίαση.

 Εκτιμάται ότι περίπου 3kg του του νέκταρος είναι απαραίτητο για 1kg του μελιού. Το καλύτερο είναι ότι ¨οτανμέλισσες συλλέγουν το νέκταρ σε ακτίνα έως 1,5 χιλιόμετρα.

Mεταφραση Αnna Silky