Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΖΕΟΛΙΘΟΣ


Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό ένυδρο αργιλοπυριτικό υλικό με προικισμένες ιδιότητες από πλευράς χημειοσύνθεσης στοιχείων όσο και ικανότητας ιοντοανταλλαγής, δηλαδή ικανότητας να δεσμεύει άλλα στοιχεία και ακόμη ολόκληρες ενώσεις. 
Η δυνατότητα δέσμευσης ουσιών ανέρχεται έως τριάντα (30) τις εκατό του βάρους του. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει επειδή , είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένη ορυκτών στη φύση. Ακόμη είναι αρκετά σταθερό θερμικά έως τους 600 C. 

Η ιατρική χρήση του ζεολίθου αφορά την κρυσταλλική μορφή του. Η δομική του μονάδα που είναι το πυρίτιο είναι ηλεκτρικά ουδέτερη και με το δομικό αλουμίνιο παρουσιάζουν αρνητικό φορτίο σε όλη την κρυσταλλική δομή. Ένα σημαντικό στοιχείο που αφορά την δομή του είναι ότι είναι πορώδες και τα συνδεόμενα στοιχεία του δημιουργούν κενά μεταξύ τους ή αφήνουν κενά οπότε δημιουργούνται κατά κάποιο τρόπο ειδικοί πόροι σαν κλουβιά τα οποία εγκλωβίζουν άλλα μόρια. Η ιδιότητα της δέσμευσης άλλων μορίων αλλά και η χημική του σύνθεση μπορούν να αιτιολογήσουν γιατί οι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί μαζί του έχουν προτείνει μια σειρά από ευεργετικές συμπεριφορές. 

Στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται από τον FDA τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στην λίστα των Γενικώς Αναγνωρισμένων ως Ασφαλών (GRAS) και θεωρείται ότι είναι «γενικώς ασφαλές». 

Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα πλούσια πηγή εξαιρετικού ζεολίθου είναι όλη η περιοχή της Θράκης, η καθαρότητα του οποίου αγγίζει το 95% , που τον κατατάσσει στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως. 


Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας ο ζεόλιθος μπορεί να βρει αρκετές εφαρμογές αλλά το μεγάλο του ατού είναι η χρήση του, έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία, σαν φυσικό συμπλήρωμα της ανθρώπινης διατροφής. Η συνήθης περιεκτικότητα του είναι Πυρίτιο έως 68% Αργίλιο έως 11% Κάλιο έως 4% Ασβέστιο έως 1% και σε μικρότερα ποσοστά Μαγνήσιο, Σίδηρο και Μαγγάνιο. Όλα τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στην δομή του υπό μορφή οξειδίων. 


Ένα φυσικό προϊόν με πολλές υποσχέσεις χάρη της μοναδικής του κρυσταλλικής δομής, όπου αντιγράφει την δομή ενός «τυπικού κυττάρου με τεράστια θα λέγαμε χυμοτόπια» που παγιδεύουν μέταλλα και οργανικές ενώσεις τις οποίες αποσύρει με ασφάλεια από το σώμα και αυτό επειδή ο Ζεόλιθος είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένα ορυκτά στη φύση. 

Μπορεί να λειτουργήσει ως ένας φυσικός αποτοξινωτής του οργανισμού μας. Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνές τους σχετικά με τον ζεόλιθο και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματά τους που αναφέρονται σε περισσότερα από 200 άρθρα είναι εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα φαίνεται ο Ζεόλιθος: 

1. Να εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες μην αφήνοντας να λειτουργήσουν, λειτουργώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και να μπορεί να δώσει σημαντική βοήθεια σε προβληματικά κύτταρα. (LifeLink Pharmaceuticals, 2005). 


2. Να βοηθά στην εξάλειψη των βαρέων μετάλλων, ιδίως του μόλυβδου, υδράργυρου, καδμίου, αρσενικού, αλουμινίου, κασσίτερου και του επιπλέον σιδήρου, χωρίς να αφαιρεί τα υγιή ιόντα και μέταλλα. Επίσης, βοηθά στο να αποβάλλονται από τον οργανισμό τα ραδιενεργά μέταλλα όπως του καισίου και στροντίου-90, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, καθώς και άλλες τοξίνες από το σώμα, ουσίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 100.000 χημικές ουσίες γύρω μας (από τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα, το νερό που πίνουμε, τα αέρα που αναπνέουμε κ.ά.) 


3. Τείνει να παγιδεύει τα αλλεργιογόνα από την κυκλοφορία του αίματος και την πεπτική οδό προτού να μπορέσει το σώμα να αντιδράσει μειώνοντας κατά συνέπεια τα συμπτώματα από τα διάφορα τρόφιμα και τις περιβαλλοντικές αλλεργίες. 


4. Ίσως να βελτιώνει την ηπατική λειτουργία αφού αποτοξινώνει το σώμα. 


5. Να αποτελεί ένα ισχυρό αντι-ιικό φυσικό προϊόν. Όπως αναφέρεται στην βιβλιογραφία, σε 40 ανέκδοτες μελέτες με περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Επίσης προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ανακουφίσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την ηπατίτιδα C, καθώς και το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη. 


6. Να δημιουργεί μια φυσική ασπίδα στον οργανισμό με τη δημιουργία ενός άριστου επιπέδου pH (μεταξύ 7,35 και 7,45), η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και ταυτόχρονα ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα δρα σαν άριστο φυσικό ισοτονικό 


7. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ζεόλιθος δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας και ευφορίας κυρίως λόγω της εξάλειψης των τοξινών ενώ σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης από τον οργανισμό. 
8. Επίσης φαίνεται να έχει θετική συνδρομή στην οισοφαγική παλινδρόμηση, καούρα. 

Ασφάλεια & παρενέργειες 


Σύμφωνα με την αρθρογραφία είναι εξαιρετικά ασφαλές και μη τοξικό σε οποιοδήποτε επίπεδο: τα ίχνη του ζεολίθου εξαλείφονται εντελώς από το σώμα μέσα σε 6 με 8 ώρες χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο. Δεν έχει καμία γεύση ή οσμή και μπορεί να λαμβάνεται με άδειο στομάχι. 

Όσον αφορά τις παρενέργειες, κυρίως λόγω αποβολής των τοξινών, ένα ελάχιστο ποσοστό χρηστών περίπου 1% έχει αναφέρει λίγο πόνο των μυών, κεφαλαλγία, εξάνθημα η αίσθηση κακουχίας στα πρώτα στάδια της αποτοξίνωσης. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην έντονη αποτοξίνωση που προκαλεί και αντιμετωπίζονται με διακοπή της χρήσης για μερικές ημέρες ή με μείωση της ποσότητας. Πάντως καλό είναι να ξεκινά κάποιος με χαμηλή δοσολογία ώστε να φτάσει το ένα γραμμάριο την ημέρα. Άλλη παρενέργεια είναι η αφυδάτωση που δημιουργείται με την αποβολή των τοξινών, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εάν πίνουμε τουλάχιστον 10-12 ποτήρια νερό την ημέρα. 



ΓΡΑΦΕΙ Ο Δρ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ
Αναπλ. Καθηγητής Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας – Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.

http://www.botanologika.gr/2015/10/blog-post_81.html

Πορτοκαλάδα με μέλι φάρμακο για τον ανθρώπινο οργανισμό



Το παρακάτω αναψυκτικό είναι πολύ εύκολο να παρασκευασθεί, αφού τα υλικά είναι στο ψυγείο κάθε σπιτιού.


Είναι πολύ δροσιστικό και προσφέρεται για ξεκούραση και χαλάρωση μετά από κάποια δραστηριότητα, κολύμπι, γυμναστική κλπ.


Συστατικά


2 κούπες παγωμένος χυμός πορτοκάλι
1 κούπα γάλα εβαπορέ
1 κούπα νερό
1/2 κούπα ΜΕΛΙ
1 κουταλάκι βανίλια και 
12-14 παγάκια


Παρασκευή αναψυκτικού


Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. 


Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε 5-6 ποτήρια με ανοιχτό στόμιο, τοποθετούμε διπλά χρωματιστά καλαμάκια. 

Μοιράζουμε εξ ίσου και τα παγάκια στα ποτήρια. 

Μπορούμε να τοποθετήσουμε και ροδέλα πορτοκάλι στο χείλος των ποτηριών.
ΠΗΓΗ 
http://www.botanologika.gr/2015/10/blog-post_81.html

Παραδοσιακό γιατρικό : Δώστε ώθηση στον εγκέφαλό σας


Αν επιθυμείτε να δώσετε ώθηση στον εγκέφαλό σας, καλό θα ήταν να…σνιφάρετε δενδρολίβανο.


Μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Νορθούμπρια στη Βρετανία δείχνει ότι οι γνωστικές ικανότητες βελτιώνονται όταν μια ουσία που περιέχεται στο έλαιο του δενδρολίβανου – η 1,8 κινεόλη – απορροφάται στο αίμα. 

Παραδοσιακό γιατρικό 

Το δενδρολίβανο θεωρείται ως παραδοσιακό «γιατρικό» με ευρεία χρήση - χρησιμοποιείται για παράδειγμα για το ξέβγαλμα των μαλλιών αλλά και ως απωθητικό για γάτες.


Πιστεύεται επί μακρόν ότι βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, οπότε οι επιστήμονες δεν εξεπλάγησαν όταν οι εθελοντές που συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ. 

Ωστόσο η έκπληξή τους ήταν μεγάλη όταν ανακάλυψαν ότι ένα συστατικό του εισχωρεί στο αίμα, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Therapeutic Advances in Psychopharmacology». 

Οπως σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μαρκ Μος «δεν εκπλαγήκαμε από τη βελτίωση στις γνωστικές επιδόσεις μετά από έκθεση στο άρωμα του δενδρολίβανου, αφού κάτι τέτοιο είχε αποδειχθεί και στο παρελθόν.


Εκείνο που μας ενθουσίασε ήταν ότι η βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων συνδεόταν με τα επίπεδα της 1,8-κινεόλης στο πλάσμα του αίματος μετά την έκθεση στο δενδρολίβανο». 

Στο πλάσμα του αίματος 

Πειράματα σε 20 άτομα έδειξαν ότι το συγκεκριμένο «συστατικό» του δενδρολίβανου περνούσε μέσω της μύτης στο πλάσμα του αίματος. 


Όπως εξήγησε ο δρ Μος «γνωρίζαμε ότι η 1,8-κινεόλη περιέχεται στο δενδρολίβανο αλλά δεν είχε αποδειχθεί ως σήμερα ότι απορροφάται στο πλάσμα του αίματος». 

Ο ερευνητής προσέθεσε ότι συνηθίζουμε να ξεχνούμε πόσα από τα φάρμακα που λαμβάνει σήμερα ο πληθυσμός έχουν προέλθει από φυτά. Τόνισε ότι ο ίδιος και η ομάδα του θα συνεχίσουν να διερευνούν τα θεραπευτικά οφέλη κοινών φυτών όπως ο δυόσμος και η λεβάντα. 

Αποτελεσματική και η χρήση από το στόμα; 

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το δενδρολίβανο αναμένεται να διεξαχθεί επόμενη μελέτη στην οποία θα διερευνηθεί εάν η 1,8- κινεόλη, μπορεί μετά την κατάποσή της, να επιβιώσει περνώντας μέσα από τις «συμπληγάδες» του γαστρεντερικού συστήματος και να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος προκειμένου να απορροφηθεί. 

Ο δρ Μος ανέφερε σε συνέντευξή του στο msnbc.com ότι τα οφέλη από αυτού του είδους τις… πράσινες έρευνες αναμένεται να είναι πολλά για τον πληθυσμό.


 «Πιθανότατα κάποια ημέρα να αναπτυχθούν φάρμακα με βάση φυτά τα οποία θα ενισχύουν τις πνευματικές λειτουργίες» κατέληξε. 
ΠΗΓΗ 
http://www.botanologika.gr/2015/10/blog-post_99.html

Γύρη μελισσών: πώς μπορεί να μας ωφελήσει;



Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η γύρη είναι τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών, τα οποία συλλέγουν οι μέλισσες για να τα μεταφέρουν στη φωλιά τους και να τα χρησιμοποιήσουν ως βασικό είδος διατροφής. 


Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, δεν αποτελεί βασικό συστατικό διατροφής μόνο των μελισσών, αλλά πλέον και των ανθρώπων, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και σημαντικά, ικανά να την καταστήσουν μια σούπερ υγιεινή τροφή.

Ποια είναι η θρεπτική αξία της γύρης Η γύρη των μελισσών είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη , εξαιρετικά σημαντική για όσους γυμνάζονται, αλλά και για όσους χρειάζονται λίγο περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους.( Μην την μπερδεύετε με τη γύρη που προκαλεί τις ανοιξιάτικες αλλεργίες), καθώς αυτή είναι γύρη είναι η ανεμόφιλη, που συνήθως είναι επιβλαβής, προκαλώντας καταρροή, φτέρνισμα, μπούκωμα κ.ο.κ. Εδώ πρόκειται για την εντομόφιλη γύρη , την οποία μαζεύουν οι μέλισσες κι έχει θαυμαστές ιδιότητες.


Στη νωπή της μορφή, που είναι αυτή που διατηρεί και τα περισσότερα θρεπτικά της συστατικά, συναντάμε αμινοξέα, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες (A-B1-B2-B3-B5-B6-B12-C-D-E-H-K-PP),αλλά και μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα . Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να δράσει και ως αγωγή σε περίπτωση εποχικών αλλεργιών, κάνει καλό στην εποχική τριχόπτωση και δρα βοηθητικά σε πολλές παθήσεις, όπως σε προβλήματα στο έντερο, στον προστάτη, στην υψηλή χοληστερίνη , στις ορμονικές διαταραχές, στην κακή λειτουργία παγκρέατος και ήπατος, στην υπέρταση, την ανορεξία και την παχυσαρκία αν την καταναλώσετε με άδειο στομάχι πριν το φαγητό βοηθάει στις καύσεις, ενώ αν την καταναλώσετε μετά το φαγητό βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματος.
Ακόμη, θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση του ανοσοποιητικού, έτσι ώστε να έχετε γερή ασπίδα απέναντι στις ιώσεις που σιγά-σιγά κάνουν την εμφάνισή τους και βοηθάει σε μια γενικότερη ισορροπία του οργανισμού, που κατ’ επέκταση αντανακλάται και στην όψη σας.


Ποια γύρη να επιλέξετε Η ΝΩΠΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ.. Στο εμπόριο θα βρείτε γύρη μελισσών σε 3 μορφές: νωπή, αποξηραμένη και σε ταμπλέτες. Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας, όμως, πριν αγοράσετε είναι ότι όσο μικρότερη είναι η επέμβαση και η επεξεργασία στην αρχική μορφή γύρης, τόσο περισσότερο διατηρεί τα συστατικά της. Στην περίπτωση της αποξηραμένης γύρης, για παράδειγμα, τα θρεπτικά συστατικά μειώνονται έως και 30-40% , γι’ αυτό η καλύτερη επιλογή είναι η νωπή γύρη από παραγωγούς ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ η οποία πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε χαμηλές θερμοκρασίες ή ακόμη και στην κατάψυξη. Η αποξηραμένη γύρη δεν χρειάζεται ψυγείο.
Τι γεύση έχει Εδώ ίσως δυσανασχετήσετε καθώς η γεύση της γύρης δεν είναι ακριβώς… ευχάριστη.


 Η αποξηραμένη γύρη έχει μια περίεργη γεύση που σε πολλούς θυμίζει ιχθυέλαιο, ενώ η νωπή σίγουρα θα σας κάνει να ξινίσετε το πρόσωπό σας, αλλά η μαλακιά της υφή θα την κάνει να πολτοποιηθεί γρήγορα στο στόμα σας, έτσι ώστε να την καταπιείτε. Μπορείτε, παρ’ όλ’ αυτά να την καταναλώσετε σκέτη ή να την αναμείξετε σε χυμό, γάλα, δημητριακά, στη σαλάτα ή με μέλι για να μην νιώσετε τόσο έντονα τη γεύση της.

Πόσο πρέπει να καταναλώνετε Αν προμηθευτείτε τη νωπή γύρη, καταναλώνετε ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αρχικά , μέχρι να συνηθίσει το στομάχι και στη συνέχεια μπορείτε να το αυξήσετε σε 2 κουταλάκια του γλυκού ή και παραπάνω (μέχρι 6 κουτ. του γλυκού), ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.
 

Αν πάρετε ταμπλέτες, ξεκινήστε με 1 ταμπλέτα κάθε πρωί για 1 εβδομάδα κι έπειτα αυξήστε σταδιακά, έχοντας υπόψη σας ότι για έναν ενήλικα η κανονική δόση είναι 20-35 γραμμάρια την ημέρα. 

Όσον αφορά την αποξηραμένη γύρη, ξεκινήστε όπως με τη νωπή με ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού και αυξήστε σταδιακά . 

ΠΗΓΗ http://www.botanologika.gr/2015/10/blog-post_88.html

Οι άντρες αποδίδουν καλύτερα στο κρεβάτι όταν πίνουν καφέ.



Δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να προστατεύουν τους άντρες από την στυτική δυσλειτουργία, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Εξετάζοντας στοιχεία από 3.724 εθελοντές, ηλικίας άνω των 20 ετών, διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν καθημερινά 85 έως 170 mg καφεΐνης είχαν κατά 42% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα στύσης.

Αντίστοιχα, όσοι κατανάλωναν 171 έως 303 mg καφεΐνης την ημέρα, είχαν κατά 63% μικρότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ ή έπιναν μόνο έναν.

Η καφεΐνη αυτή περιέχεται σε δύο έως τρία φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ή μονού εσπρέσο ή μονού καπουτσίνο την ημέρα.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο καφές δρούσε προστατευτικά ανεξαρτήτως σωματικού βάρους και αρτηριακής πίεσης (ήταν προστατευτικός ακόμα και για τους παχύσαρκους και τους υπερτασικούς).

Αντιθέτως, δεν φάνηκε να προστατεύει τους άντρες με διαβήτη, ο οποίος αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS One».

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Χιούστον, πιστεύουν ότι η καφεΐνη ασκεί την προστατευτική της δράση ενεργοποιώντας μία σειρά μηχανισμών που χαλαρώνουν τις αρτηρίες και τους μυς και οδηγούν σε καλύτερη αιμάτωση του πέους, ώστε να επιτυγχάνεται ικανοποιητική στύση.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να τονώσει και την ερωτική επιθυμία των γυναικών και των ηλικιωμένων.

Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Αν και οι ποσότητες της καφεΐνης παρουσιάζουν διακυμάνσεις αναλόγως με το είδος και την ποσότητα του καφέ, καθώς και με το μέγεθος του φλιτζανιού, ένα φλιτζάνι των 150 ml από μέτριας βαρύτητας καφέ περιέχει κατά προσέγγιση τις εξής ποσότητές της:

* Στιγμιαίος ντεκαφεϊνέ καφές (φλιτζάνι) = 3 mg

* Εσπρέσο (μονός) = 40-80 mg

* Καπουτσίνο (μονός) = 40-80 mg

* Στιγμιαίος καφές (φλιτζάνι) = 70-100 mg

* Καφές φίλτρου (φλιτζάνι) = 100-150 mg


http://www.botanologika.gr/search/label/ΟΜΟΡΦΙΑ

Λευκαντικό πήλινγκ απο λεμόνι και ζάχαρη

  
Με την πάροδο του χρόνου , επάνω στην επιδερμίδα συσσωρεύεται στρώμα από νεκρά κύτταρα. 

Η διαδικασία της απομάκρυνσης των νεκρών κυττάρων ονομάζεται πήλινγκ. Ας δούμε πως μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και ανέξοδα ένα πηλινγκ για όλους τους τύπους δέρματος με 3 απλά υλικά που πάντοτε έχουμε στο σπίτι. 
Αλάτι,λεμόνι και ζάχαρη άχνη. Το λεμόνι είναι πλούσιο σε οξέα , μεταλλικά άλατα και ιταμίνες και καθαρίζει λευκαίνοντας βαθιά το δέρμα. Το αλάτι είναι καταπραυντικό , συσφικτικό και ανησηπτικό, ενώ τέλος η ζάχαρη είναι βοηθητική στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, σαν πάστα.

Υλικά

1/2 κουταλάκι λεπτό μαγειρικό αλάτι 

2 κουταλιές λεμόνι

1 κουτλιά ζάχαρη άχνη.

Τρόπος παρασκευής

Σε μούλτι ή μπλέντερ βάζουμε το αλάτι και την άχνη και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κατόπιν προσθέτουμε λίγο λίγο όσο λεμόνι χρειαστεί, ώστε το μείγμα να γίνει παχύρρευστο.

Τρόπος χρήσης

Το βράδυ σε καθαρό πρόσωπο απλώνουμε το μείγμα στο πρόσωποκαι όχι γύρω από τα μάτια. Τρίβουμε για 3 λεπτά και αφήνουμε να δράσει για 10 λεπτά.Μετά, ξεβγάζουμε με υγρό σφουγγαράκι που έχουμε βουτήξει σε χλιαρό νερό. Μπορούμε να κάνουμε το πήλινγκ 1 φορά τη δομάδα.Θα πρέπει να μην το χρησιμοποιούμε για μεγάλα συνεχόμενα χρονικά διαστήματα, π.χ. 3-4 μήνες συνεχώς, αλλά να κάνουμε 1-2 εβδομάδες παύση, τουλάχιστον.


Κώστας Αλτάνης
Από το βιβλίο "60+1 συνταγές φυσικών καλλυντικών" Εκδόσεις Ψύχαλου


πηγη  http://www.botanologika.gr/search/label/ΟΜΟΡΦΙΑ


Μην υποτιμάτε τα μούσμουλα...



     Τα μούσμουλα είναι νόστιμα και δροσερά ανοιξιάτικα φρούτα, γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και άλλα θρεπτικά συστατικά. Προέρχονται από την ορεινή Κίνα και αργότερα εξαπλώθηκαν ευρέως στην Ινδία, τη Μεσόγειο και σε άλλες περιοχές, αλλά και στη χώρα μας και είναι δημοφιλή για τη γλυκιά και «πικάντικη» γεύση τους. Πέρα όμως από τη νοστιμιά τους, προσφέρουν και σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

  Περιέχουν υψηλό ποσοστό ινών, γνωστών και ως πηκτίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την απομάκρυνση των τοξινών που παράγονται στο σώμα. Είναι επίσης αποτελεσματική για την πρόληψη της εναπόθεσης της περίσσειας τοξίνης στο παχύ έντερο, ελαχιστοποιώντας έτσι τα αποτελέσματά της και προστατεύοντας από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. 

   Επιπλέον, τα μούσμουλα περιέχουν ένα σημαντικό ποσοστό αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι αποτελεσματικά για την προστασία του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, αλλά και φυτοθρεπτικά συστατικά. 

  Η περιεκτικότητα λοιπόν αυτού του μικρού φρούτου σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να μας προστατέψει από τον καρκίνο, τη φλεγμονή και εκφυλιστικές ασθένειες, ενώ επίσης βοηθά στην υγεία των ματιών.
Τα μούσμουλα, εμφανίζονται στα δέντρα προς το τέλος του χειμώνα, αλλά είναι ώριμα και έτοιμα για συλλογή στα μέσα της Άνοιξης και ως τον Ιούνιο.

Η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά
• Βιταμίνες: βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φολικό οξύ, θειαμίνη, πυριδοξίνη και νιασίνη
• Ορυκτά: ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, σελήνιο και φώσφορος
• Ηλεκτρολύτες: Νάτριο και κάλιο
• Φυτοθρεπτικά συστατικά: φλαβονοειδή
• Υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, λίπος και πρωτεΐνες σε μικρές ποσότητες

Η ευεργετική τους επίδραση

• Προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου• Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος
• Προστατεύουν από τον καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας
• Διατηρούν ομαλή αρτηριακή πίεση
• Προάγουν την απώλεια βάρους
• Βοηθούν στη διαδικασία σχηματισμού του αίματος
• Βελτιώνουν την όραση
• Ενισχύουν τα οστά και τα δόντια

Γιατί τα μούσμουλα είναι υγιεινά

Προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου: περιέχουν μεγάλη ποσότητα διαιτητικών ινών, όπως η πηκτίνη, η οποία βοηθά στη δέσμευση και τον καθαρισμό των τοξινών από το παχύ έντερο και έτσι στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Βoηθούν στην καλή υγεία του δέρματος: τα μούσμουλα περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία αυξάνει την υγρασία και έτσι προάγει το υγιές δέρμα. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση.

Προστατεύουν από τον καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας: περιέχουν ένα υψηλό ποσοστό της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Α, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Εκτός από τα αντιοξειδωτικά, περιέχουν επίσης φλαβονοειδή που προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τον καρκίνο.

Διατηρούν ομαλή αρτηριακή πίεση: τα μούσμουλα περιέχουν αρκετή ποσότητα καλίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων νατρίου. Επίσης, το κάλιο είναι απαραίτητο στη διατήρηση των υγρών, δηλαδή στο κατάλληλο επίπεδο ισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Έτσι, βοηθά να διατηρηθεί η ομαλή πίεση του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Επίσης περιέχουν μέταλλα όπως το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο χαλκός, η βιταμίνη Α και το φυλλικό οξύ που διατηρούν ομαλή αρτηριακή πίεση.

Προωθούν την απώλεια βάρους: τα μούσμουλα έχουν λίγες θερμίδες. Επίσης περιέχουν ένα καλό ποσοστό διαιτητικών ινών. Η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, καταστέλλει την όρεξη και αυξάνει το μεταβολισμό. Έτσι, προωθεί την υγιή απώλεια βάρους.

Βοηθούν στη διαδικασία σχηματισμού του αίματος: τα μούσμουλα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την παραγωγή του αίματος. Παρέχουν μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και φολικό οξύ, που απαιτούνται για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επίσης περιέχουν βιταμίνη C που αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου από το σώμα.


Βελτιώνουν την όραση: τα φρέσκα μούσμουλα περιέχουν μια καλή ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην υγεία των ματιών. Τα μούσμουλα προστατεύουν λοιπόν τα μάτια μας από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης του αμφιβληστροειδούς που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι βελτιώνουν την όραση και προστατεύουν από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ενισχύουν τα οστά και τα δόντια: περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη ισχυρών δοντιών και οστών.
Στη μακρινή Ανατολή, πίνεται επίσης και το τσάι από τα φύλλα της μουσμουλιάς, τα οποία έχουν αντιϊκή δράση, ενισχύουν το πάγκρεας και το ήπαρ, είναι αντιδιαρροϊκά και καταπολεμούν την κατάθλιψη. Μία πολύ σημαντική ιδιότητα που αποδίδεται στα φύλλα της μουσμουλιάς είναι επίσης η δράση τους ενάντια στον καρκίνο του δέρματος.


http://www.botanologika.gr/2015/11/min-ypotimate-ta-moysmoyla.html