Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Το γέλιο και το δάκρυ...


Ν.Καζαντζακης Αν δεν ξεχειλισει η καρδια...


Θα μάθεις..αλλα με κόστος---


Μεταξωτοί άνθρωποι.




Το είχε πει σε μια συνέντευξή του ο αείμνηστος Νίκος Καρούζος: «Μεταξωτοί άνθρωποι».
 
Μιλούσε για κάποιους χωρικούς που είχε συναντήσει στη Λέσβο. Αγράμματοι ήταν, αλλά σοφοί. Και, προπάντων, τρυφεροί με τους άλλους. Απαλοί, χωρίς γωνίες που κόβουν, χωρίς καχυποψία, δίχως έπαρση και επιθετική ειρωνεία που πληγώνει. Μεταξωτοί άνθρωποι ...; Μου 'μεινε αυτός ο χαρακτηρισμός. Χαράχτηκε μέσα μου. Κι από τότε ένα νέο κριτήριο λειτουργεί στις αξιολογήσεις μου για τους ανθρώπους: η συμπεριφορά και η στάση τους σε «ασήμαντα» πεδία της καθημερινότητας. Αυτά που συνήθως τα προσπερνάμε ή δεν τα παρατηρούμε, γιατί δεν μας απασχόλησαν ποτέ οι εκφάνσεις της «μεταξωτής συμπεριφοράς» ...; Βέβαια οι άνθρωποι δεν συγκροτούν ως χαρακτήρες ένα συμπαγές όλον, αλλά ένα αντιφατικό σύνθεμα, στο οποίο συνυπά

Μέλι με γύρη και πρόπολη


Συστατικά (σε μέρη κατά βάρος):

1000 Μέλι
100 Πρόπολη
125 γύρη
1-3 Ο βασιλικός πολτός (προαιρετικό)

Αλέθεται την ξηρά γύρη και την σκληρή  κατεψυγμένη) πρόπολη.

 Ζεσταίνουμε 200 μέρη μέλι σε  μπεν μαρι και ανακατεύουμε  στη γύρη και την πρόπολη σκόνη.
 Μετά από λίγα λεπτά από την ψύξη το μίγμα αναδεύεται μέσα στο υπόλοιπο του μελιού
. Εάν διατηρηθεί στο ψυγείο, το μέλι θα σκληρύνει και θα υπάρχει  μικρότερη τάση να διαχωριστούν.
 Ο βασιλικός πολτός μπορεί να προστεθεί ως έχει ,εκχύλισμα πρόπολης (πάστα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της ξηρας πρόπολης
. Η πρόπολη και η γύρη μπορούν επίσης να αναμειχθούν σε ίσους όγκους. Θα ήταν φυσικά καλύτερα να ανακατεψουμε όλα αυτά τα συστατικά σε κρυσταλλωμένο (κρεμώδες) μέλι, πριν ή μετά την κρυστάλλωση.

μεταφραση AnnaSilky

Λικερ ΜΕΛΙ




Οι ακόλουθες συνταγές ειναι  από ένα διαφημιστικό φυλλάδιο για διάφορα λικέρ που τυπώθηκε το 1903.

 Το αλκοολικό τμήμα του λικέρ δεν προέρχεται από τη ζύμωση του μελιού, αλλά με την προσθήκη αλκοόλης, σε καθαρή μορφή ή ως αποσταγμένου ποτού, όπως aquavit , σναπς, τζιν, βότκα, κασάσα, ρούμι ή αράκ.

Μπαχαρικά: Απλά νόστιμα ή και θεραπευτικά?

mpaxarika_
Το μπαχαρικό είναι το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Είναι γνωστό και με τις ονομασίες καρύκευμα και μυρωδικό.

Τα μπαχαρικά μπορεί να είναι φύλλα, σπόρια, καρποί, ρίζες, βολβοί και φλοιοί. Περιλαμβάνονται στις αρτυματικές ύλες και σύμφωνα με τον Ελληνικό κώδικα τροφίμων και ποτών αυτές είναι εκείνες που έχουν έντονο άρωμα και γεύση και η προσθήκη τους στα τρόφιμα γίνεται για να τους προσδώσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και για να βελτιώσουν τη γεύση τους. Πολλά από τα μπαχαρικά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου. Αξιοσημείωτο είναι πως απαγορεύεται αυστηρά η χρήση των μπαχαρικών σε τρόφιμα που έχουν αλλοιωθεί για να καλύψουν τη δυσάρεστη οσμή και γεύση τους.

Οι μαγικές ιδιότητες της πιπερόριζας: Η αλλιως το γνωστο μας GINGER Θωρακίζει τον οργανισμό και διώχνει τα περιττά κιλά

pipero

Οι μαγικές ιδιότητες της πιπερόριζας: Θωρακίζει τον οργανισμό και διώχνει τα περιττά κιλά

Η πιπερόριζα χρησιμοποιείται στη μαγειρική αλλά και στην ιατρική από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι ένα πολύ ευπροσάρμοστο φυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές: σε σκόνη, αποξηραμένο, φρέσκο και ως έλαιο ή χυμός.
Είναι μια θαυμάσια πηγή βιταμίνης Α, C, Ε και Β καθώς και μαγνησίου, Κάλιου, φωσφόρου, πυριτίου, σιδήρου, ασβεστίου, νατρίου, ψευδαργύρου και Β-καροτένιου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πιπερόριζα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει απίστευτα οφέλη για την υγεία.

Το φυσικό λιποδιαλυτικό με μέλι, κανέλα και λεμόνι

rofima

Το φυσικό «λιποδιαλυτικό της γιαγιάς» με μέλι, κανέλα και λεμόνι
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά λιποδιαλυτικά προϊόντα που υπόσχονται απώλεια λίπους και κιλών. Εάν θέλετε να αδυνατίσετε με πιο φυσικό και οικονομικό τρόπο, δοκιμάστε το γευστικό ρόφημα από μέλι , κανέλα και λεμόνι, που αποτελείται από 3 ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά της φύσης. Σίγουρα θα σας θυμίσει παλιές καλές αναμνήσεις. Τη γεύση αυτή τη θυμόμαστε από τη γιαγιά.

Το ρόδι καθαρίζει τις αρτηρίες από τις επιπτώσεις της κακής διατροφής

rodi

Τη βλάβη που προκαλείται στις αρτηρίες από την κακή διατροφή μπορεί να αναστρέψει η κατανάλωση ροδιού, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Καταλανικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Επιστημών στην Ισπανία διαπίστωσαν ότι το ρόδι ενισχύει τις αρτηρίες χάρη στις πολυφαινόλες που διαθέτει, οι οποίες καθαρίζουν ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ρόδι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων και των ευαίσθητων τοιχωμάτων του, δηλαδή το ενδοθήλιο, το οποίο παράγει ουσίες που ρυθμίζουν τη συστολή και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Η βλάβη του ενδοθηλίου ανοίγει τον δρόμο για την εμφάνιση αθηρο