Εδώ και αρκετό καιρό
κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (ακόμη και σε ελληνικά μελισσοκομικά μπλογκς)
το παραπάνω πραγματικά εντυπωσιακό άρθρο για τις ευεργετικές επιδράσεις
της χρήσης μελιού μαζί με κανέλα στον ανθρώπινο οργανισμό. Το άρθρο
κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 17 Ιανουαρίου 1995 στο World News, ένα
περιοδικό του Καναδά και έκτοτε έχει γίνει άπειρες φορές copy-paste σε
πολλές ιστοσελίδες υγιεινής διατροφής και εναλλακτικών θεραπειών.
Το πρόβλημα είναι πως, πέρα από την όποια χρησιμότητα του συνδυασμού μελιού-κανέλας στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν λαμβάνεται υπόψη σχεδόν στο 99% των αναφορών σε αυτά τα sites, οι επιπτώσεις της χρήσης της υπερβολικής δόσης κανέλας σε σκόνη λόγω ενός ιδιαίτερου συστατικού που περιέχει (ιδίως η φθηνή και κατώτερης ποιότητας κανέλα που κυκλοφορεί στα σούπερ-μαρκετ),την κουμαρίνη.
Είναι ακόμη ένα λυπηρό παράδειγμα το πόσο πίσω είναι ελληνική blogόσφαιρα που απλά αρέσκεται σε αντιγραφές-επικολλήσεις ενώ στερείται φαντασίας, κρίσης και έρευνας.
Ας πάρουμε τα πράγματα απ την αρχή...Ας μάθουμε τώρα για την κανέλα και την κουμαρίνη
Κανέλα ονομάζεται ο αρωματικός φλοιός του τροπικού φυτού cinnamomum (κινάμωμο). Παλιά την λέγανε σιναμική ή σιναμό. Η γνήσια και ποιοτικά καλύτερη κανέλα ανήκει στην Κεϋλάνη (cinnamomum zeylanicum, cannela Ceylon, cannele ecores).Το δέντρο αυτό ευδοκιμεί στην Κεϋλάνη, στις Ανατολικές Ινδίες, στις Αντίλλες, την Ιάβα και τη Μαδαγασκάρη. Αυτή είναι η κανέλα που χρησιμοποιείται από τη φαρμακευτική. Γνωστή επίσης είναι και η κανέλα της Κίνας (cinnamon Sinese, cinammomum Cassia, Cannele de China), η οποία προέρχεται από την κασσία, αλλά είναι ποιοτικά κατώτερη. Υπάρχουν βέβαια και άλλα δέντρα των οποίων οι φλοιοί είναι γνωστοί ως κανέλα και οι οποίοι έχουν παρόμοιο άρωμα με την αυθεντική κανέλα, όπως η λευκή κανέλα ή ψευτοκανέλα (canella alba), η οποία προέρχεται από το δέντρο canella alba των Αντιλλών αλλά και η κανέλα του Μαλαμπάρ.
Τι είναι η κουμαρίνη;
Η κουμαρίνη είναι ένα φυτοχημικό με γεύση ανάλογη της βανίλιας και γλυκιά μυρωδιά κάπως σαν φρεσκοκομμένο γρασίδι.
Η κουμαρίνη βρίσκεται σε διάφορα φυτά όπως τα φασόλια tonka, τον μελίλωτο, την ασπερούλα (Gallium ή Asperula odorata),την συνηθισμένη και πολύ φθηνή ποικιλία της κανέλας Cinnamomum Cassia ,τη τριγωνέλλα (Trigonellafoenum-graecum),τη λεβάντα, τη γλυκόριζα, τις φράουλες, στο μαϊντανό, το σέλινο, το χαμομήλι, τα κόκκινα τριφύλλια, τα βερίκοκα, τα κεράσια και το γλυκό γαρίφαλο.. με μεγαλύτερη συγκέντρωση στα 4 πρώτα. Επίσης ως συστατικό αντιθρομβωικών φαρμάκων (Coumadin, Jantoven, Marevan κτλ.). Η κουμαρίνη μπορεί να εμφανιστεί είτε ελεύθερη είτε συνδυασμένη με γλυκόζη (γλυκοζιτική κουμαρίνη).
Με το όνομα κουμαρίνη συναντάμε πολλές ενώσεις που έχουν μεταξύ τους διαφορετικό τύπο αλλά και διαφορετικές αποκλίνουσες δράσεις. Είναι αρωματικές ενώσεις και η δράση τους είναι περιορισμένη στον οργανισμό. Υπάρχουν όμως προϊόντα του μεταβολισμού τους που έχουν αξιόλογη δράση όπως για παράδειγμα η δικουμαρόλη που είναι μια ισχυρή αντιθρομβωτική ένωση.
Δυστυχώς η κουμαρίνη είναι τοξική σε υψηλές δόσεις στον άνθρωπο και προξενεί βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά. Η κουμαρίνη ως επί το πλείστον βρίσκεται στην κασσία, ενώ η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει αρκετά χαμηλότερες ποσότητες. Το πρόβλημα με την τριμμένη κανέλα που κυκλοφορεί, είναι ότι στην πλειοψηφία της είναι αναμεμιγμένη με κασσία και δεν είναι καθαρή γνήσια κανέλα. Αυτό αυξάνει τα επίπεδα κουμαρίνης στα διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιείται κανέλα. Πριν λίγο καιρό, σε έρευνα που έγινε σε δείγματα κανέλας στην Ιταλία βρέθηκε ότι το 51% των δειγμάτων αποτελούταν από κασσία, ένα 10% πρέπει να ήταν μείγμα κασσίας με κανέλα Κεϋλάνης, και μόνο ένα 39% ήταν κανέλα Κεϋλάνης (Lungarini, 2008).
Η κανέλα επίσης περιέχει μια ουσία την cinnamaldehyde η οποία φαίνεται ότι έχει αντιπηκτικές ιδιότητες και παρεμποδίζει την θρόμβωση (Huang et al, 2006). Επίσης σε έρευνα βρέθηκε ότι πρέπει να έχει και αντιφλεγμονώδη δράση (Otsukaet al, 1982).
Πέρα από αυτό, η καλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, φυτικές ίνες, ασβέστιο και αντιοξειδωτικές ουσίες σε συνδυασμό με την προηγούμενη έρευνα που έδειξε ότι λιγότερο από 1 κ.γ. κανέλα πιθανότατα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των λιπιδίων και του σακχάρου, όλα αυτά μαζί μάλλον δείχνουν ότι μια πολύ μικρή κατανάλωση κανέλας μπορεί να είναι ευεργετική και για τη λειτουργία της καρδιά και των αγγείων. Φυσικά δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα και όλα είναι υποθέσεις. Χρειάζεται αρκετή έρευνα ακόμα για να εδραιωθούν κάποιες απόψεις.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Οι έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τα υπερβολικά ποσά κανέλας δεδομένου ότι οι υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν αποβολή. Η κανέλα cassia δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που τους έχουν συνταγογραφηθεί αντιπηκτικά φάρμακα ή τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές. Αν είστε διαβητικός και παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν τη γλυκόζη στο αίμα ή τα επίπεδα ινσουλίνης, στη συνέχεια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε κανέλα. Η λήψη τους μαζί της μπορούν να έχουν αθροιστική δράση.
Μπορούμε να περιορίσουμε την υψηλή συγκέντωση κουμαρίνης;
Ναι. Οι ευεργετικές ουσίες της κανέλας είναι διαλυτές στο νερό. Η κουμαρίνη δεν είναι κι έτσι μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτήν ρίχνοντας ζεστό νερό σε ένα από τα γνωστά χάρτινα φίλτρα όπου έχουμε βάλει κανέλα αντί για καφέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου