Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν αγοράσουμε καυσόξυλα





Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνονται σχετικά με την εμπορία, διακίνηση και πώληση καυσόξυλων τα εξής:
Η εμπορία, διακίνηση και πώληση καυσόξυλων γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 132 της υπ’ αρίθμ. Α2-718 Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ - ΦΕΚ 2090/31-7-2014) με μονάδα μέτρησης το χωρικό κυβικό μέτρο (m3), το οποίο αναφέρεται στον όγκο που καταλαμβάνεται από το ξύλο, καθώς και από τον αέρα. Το κενό διάστημα θεωρείται ως γεμάτος χώρος.
Η διακίνηση, διάθεση και αγορά καυσόξυλων με χωρικό κυβικό μέτρο (m3) είναι υποχρεωτική και είναι προς όφελος των καταναλωτών να αναζητούν την τιμή πώλησης ανά κυβικό μέτρο στον τιμοκατάλογο του καταστήματος, ο οποίος πρέπει να είναι ανηρτημένος σε κεντρικό σημείο και καθαρογραμμένος, με ευανάγνωστα γράμματα.
Ο Τιμοκατάλογος πρέπει να περιλαμβάνει:
  • το είδος του ξύλου
  • την τιμή σε €/m3 στοιβαχτού ή
  • την τιμή σε €/m3 χύδην, καθώς και
  • τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, μεγασάκους κ.ά.) που χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων.
Το κυβικό

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΛΙΩΝ

 
Πεύκο
ΧΡΩΜΑ
Σχετικά σκούρο (αυτό που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμα από το φθινόπωρο)
ΓΕΥΣΗ
Ιδιαίτερη, αλλά όχι πολύ γλυκιά, λόγω του χαμηλού ποσοστού σακχάρων
ΑΡΩΜΑ
ιδιαίτερο
ΧΡΟΝΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗΣ
1-1,5 χρόνο
ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Χαλκιδική, Β.Εύβοια, Θάσος, Σποράδες
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Υψηλή, λόγω των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων που περιέχει


Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων 4 Οκτωβρίου 2014




Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδη συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)