Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Πλαστικη κυψελη



Οι πλαστικές κυψέλες έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη για τουλάχιστον 30 έτη, εφόσον έχουν αποδειχθεί τόσο ανθεκτικές και αποτελεσματικές, τόσο πολύ έτσι ώστε σήμερα στη Δανία σχεδόν το 99% όλων των νέων κυψελών που πωλούνται είναι κατασκευασμένες από πλαστικό, είτε διογκωμένη πολυστερίνη ή πολυουρεθάνη.
Η κατάσταση είναι παρόμοια σε πολλές άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξοπλισμού απαριθμεί πλέον ακόμη και ξύλινες κυψέλες στον κατάλογό τους.
Η φινλανδή σχεδιαστής των κυψελών που τρέχει περίπου 3.000 αποικίες ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει καν κάποιο μελισσοκόμο στη Φινλανδία πού να εξακολουθεί να χρησιμοποιοεί ξύλινες κυψέλες. Συνολικά υπάρχουν πάνω από μισό εκατομμύριο πλαστικές κυψέλες που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη σήμερα, που είναι απόδειξη για την αποτελεσματικότητα και την αντοχή τους.
Οι πλαστικές κυψέλες που πωλούνται γίνονται από , υψηλής πυκνότητας διογκωμένη πολυστερίνη. Αν και αυτό είναι χημικώς ταυτόσημο με το αφρώδες πολυστυρένιο που χρησιμοποιείται στη συσκευασία, έχει μια πολύ σκληρότερη επιφάνεια και είναι ουσιαστικά ισχυρότερη. Υψηλής πυκνότητας διεσταλμένο πολυστυρένιο είναι ένα ιδανικό υλικό για την κατασκευή των κυψελών. Αν σκέφτεστε να αγοράσετε μια κυψέλη πολυστυρενίου πάντα να βεβαιωθείτε ότι είναι υψηλής πυκνότητας.
Υπάρχουν μερικές στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες είναι κατασκευασμένες από χαμηλής πυκνότητας πολυστυρένιο. Σε περίπτωση αμφιβολίας, να ζητήσετε από τον προμηθευτή να σταθεί ή να καθίσει στην κυψέλη - δεν πρέπει να έχει κανένα δισταγμό να το κάνει αυτό σε οποιαδήποτε από τις κυψέλες μας.

ΓΙΑΤΙ Η διογκωμένη πολυστερίνη είναι τόσο καλή για τίς κυψέλες;

Η χρήση του ξύλου για κυψέλες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τόσο καλά εδραιωμένη πού μερικές φορές είναι δύσκολο να πάρετε μια ισορροπημένη άποψη για κυψέλες από πολυστυρένιο. Ξανά και ξανά ακούμε από τους πελάτες που συμβουλεύονται τους πρεσβυτέρους της μελισσοκομίας Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη θέση σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι αρχάριοι θα πρέπει να κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό μακριά από ξύλινες κυψέλες!

Κυψέλες από πολυστυρένιο λειτουργούν σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο είναι η τιμή - οι κυψέλες μας είναι συνήθως περίπου στο ήμισυ της τιμής τους, ένα πρότυπο κυψέλης σε εισαγόμενα Western Red Cedar και περίπου το ένα τρίτο της τιμής μιας κυψέλης, όπως το WBC. Η τιμή δεν είναι το παν, φυσικά, και κυψέλες από κόντρα πλακέ είναι πολύ ανταγωνιστικές, αλλά το κόντρα πλακέ είναι βαρύ και πάνω απ 'όλα, όπως τα συμβατικά ξύλινα δεν παρέχουν την αξία μόνωσης από πολυστερίνη.
Αυτό είναι όπου οι κυψέλες από πολυστυρένιο έχουν το σκορ πραγματικά, γιατί η πλειοψηφία των νέκταρ που συγκεντρώθηκαν από τις μέλισσες κατά τη διάρκεια της σεζόν δεν αποθηκεύεται για το χειμώνα, αλλά καταναλώνεται από τις μέλισσες για να κρατήσει το ζεστό θάλαμο γεννητόρων. Δεν υπάρχει τίποτα φυσικό για τη διατήρηση των μελισσών σε ένα λεπτό τοίχωμα ξύλινου κουτιού.Ένα κοίλο δέντρο είναι μια χαρά για τις μέλισσες γιατί η φωλιά γόνουδεν κινδυνεύει από τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας η οποία υπάρχει σε μια συμβατική ξύλινη κυψέλη .Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι έχουν αλλάξει το ξύλο - απλά βρήκαν ότι οι μέλισσες τους λειτουργούσαν καλύτερα σε χοντρά τοιχώματα στίς κυψέλες από πολυστυρένιο.

Το χειμώνα η σημασία της μόνωσης των κυψελών μας χρειάζεται φυσικά να προσέχεται. Μετά από το δριμύ χειμώνα του 2009/2010 που έχουμε ακούσει πολλά περισσότερα από μελισσοκόμους που χρησιμοποιούν ξύλινες κυψέλες και προσπαθούν όλα τα είδη των λύσεων, για να δώσουν στις κυψέλες τους περισσότερη μόνωση. Τέτοιες μέθοδοι λειτουργούν, αλλά δεν υπάρχει τίποτα να συγκριθεί με μια κυψέλη που είναι καλά μονωμένη από την αρχή από το σχεδιασμό της.

Στη φινλανδική ύπαιθρο, όπου οι κυψέλες μας έχουν σχεδιαστεί και αποδεδειγμένα, οι θερμοκρασίες το χειμώνα στους -35 o C μερικές φορές αρκετούς μήνες κάτω από το χιόνι. Οι μέλισσες επιβιώνουν σ αυτές τις συνθήκες και σε κυψέλες απο πολυστυρένιο επειδή το υψηλό επίπεδο της μόνωσης πολύ χαμηλο. Αυτό δεν πάει να πει οτι αυτές οι κυψέλες είναι κατάλληλες μόνο για ακραίες θερμοκρασίες. Κυψέλες απο πολυστυρένιο κρατούν όχι μόνο τις μέλισσες ζεστές, αλλά πάνω απ 'όλα τις κρατάει στεγνές και λέγεται συχνά,οτι δεν είναι το κρύο που σκοτώνει τις μέλισσες, αλλά η υγρασία.

Σιγά-σιγά η φήμη των κυψελών πολυστυρενίου στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζει και η Σύγχρονη μελισσοκομία είναι πλέον καθιερωμένη ως η πιο διαδεδομενη λογω της υψηλής πυκνότητας στις κυψέλες απο πολυστυρένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κυψέλες Langstroth έχουν πουλήσει μέχρι τώρα και έχουν αποδειχθεί πολύ δημοφιλης και μέχρι σήμερα δεν είχαμε ούτε έναν πελάτη ο οποίος να έχει πει οτιδήποτε άλλο εκτός από λόγια για την έννοια του "εγώ ποτέ δεν θα γυρίσω πίσω στο ξύλο".
ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ένα έγγραφο σχετικά με διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) και το περιβάλλον μπορεί να βρεθεί εδώ . Αυτό καλύπτει την κατασκευή του υλικού και πώς μπορεί να ανακυκλωθεί. Ένα σύντομο φυλλάδιο σχετικά με τα διαπιστευτήρια της βιωσιμότητας των EPS μπορεί να βρεθεί εδώ . Το παρόν έγγραφο επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στον κλάδο των κατασκευών, αλλά οι αρχές τις οποίες καλύπτει έχει αναμονή για τις κυψέλες μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: