Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Γνωρίστε τις Αυστραλιανές Μέλισσες που Δεν Τσιμπούν



ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ ΤΟΥ ΞΥΠΝΑ! ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


ΣΑΣ έχει τύχει ποτέ να γαληνέψετε με το χαλαρωτικό βούισμα που ακούγεται καθώς οι πολυάσχολες μέλισσες πετούν από λουλούδι σε λουλούδι κάτω από το λαμπερό ανοιξιάτικο ήλιο; Πράγματι, είναι πανέμορφα έντομα. Μόνο να μην τσιμπούσαν!

Ίσως εκπλαγείτε αν μάθετε ότι υπάρχουν τέτοιες μέλισσες. Σε μερικούς είναι γνωστές ως οι αυστραλιανές μέλισσες που δεν τσιμπούν (Austroplebeia symei), και μπορεί να τις βρει κανείς σε πολλά μέρη της ανατολικής Αυστραλίας.
 Το μήκος τους είναι λίγο μεγαλύτερο από 4 χιλιοστά. Έχουν μαύρο χρώμα και πυκνό άσπρο τρίχωμα στο πρόσωπο και στα πλαϊνά μέρη του σώματός τους.

 Πολλές έχουν επίσης μικροσκοπικά κίτρινα στίγματα στο πίσω μέρος των μεσαίων τμημάτων του σώματός τους. Τουλάχιστον δέκα είδη αυτής της μέλισσας ζουν στις παράκτιες περιοχές από το Κουίνσλαντ στο μακρινό βορρά μέχρι και τη Νέα Νότια Ουαλία στο νότο.
 Μερικά είδη έχουν βρεθεί επίσης στο τροπικό Διαμέρισμα Βορείου Εδάφους αυτής της ηπείρου.

- Τα Εξάγωνα της Μέλισσας



Στην φαινομενική τυχαιότητα του φυσικού κόσμου, μπορούμε να βρούμε πολλές μαθηματικές εφαρμογές.
 Ειδικότερα, τα έμβια όντα φαίνεται ότι δείχνουν ‘’ιδιαίτερη αδυναμία’’ στη χρυσή αναλογία, τον αριθμό φ και την ακολουθία Fibonacci που αποτελεί τη πιο επιτυχημένη προσέγγιση του αριθμού φ (για λεπτομέρειες δες την προηγούμενη ανάρτηση). 
Για παράδειγμα τα φύλλα, τα πέταλα και οι σπόροι των φυτών οργανώνονται ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μοτίβο γιατί έτσι, καθώς αναπτύσσονται, φαίνεται ότι αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το διαθέσιμο χώρο.

Η ΜΕΛΛΙΣΣΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΝΩΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ!


Γιατί όμως η μέλισσα επιλέγει το κανονικό εξάγωνο και όχι το ισόπλευρο τρίγωνο ή το τετράγωνο για την κατασκευή των κελιών της κερήθρας; Ιδού το ερώτημα!
1. Αφενός μεν «κλείνει» επακριβώς το επίπεδο χωρίς κενά, αλλά είναι και το μοναδικό σχήμα με την μικρότερη περίμετρο. Δηλαδή η μέλισσα δαπανά λιγότερο κερί για την κατασκευή των κελιών της.
2. Επιπλέον αποτελεί την καλύτερη διαμέριση για την αποθήκευση μέγιστου όγκου μελιού.Αποδεικνύεται με ανώτερα μαθηματικά ( λογισμό μεταβολών ) ότι αν θέλουμε να διαμερίσουμε ( να χωρίσουμε σε μικρότερα τμήματα ) ένα δοχείο ώστε να περιέχεται όσο το δυνατό μέγιστος όγκος στα κελιά της διαμέρισης αυτό επιτυγχάνετε με την επιλογή κανονικών εξαγώνων. Η μέλισσα  δηλαδή γνωρίζει και ανώτερα μαθηματικά!

Γιατί οι μέλισσες αγαπούν τα εξάγωνα- Zack Patterson and Andy Peterson

Μέλισσες είναι μερικοί από τούς καλύτερους μαθηματικούς της φύσης. Όχι μόνο μπορούν να υπολογίζουν τις γωνίες και να κατανούν την κυκλικότητα της γης, αυτά τα έξυπνα έντομα χτίζουν για να ζήσουν σε ένα από τα πιο μαθηματικά αποτελεσματικά αρχιτεκτονικά σχέδια γύρω από: την κυψέλη

 Zack Patterson και Andy Peterson


Γονιμότητα και το μέλι της ζωής,Πραγματοποιώντας το αδύνατο
Οι μέλισσες είναι το σύμβολο της γονιμότητας και της σεξουαλικότητας.Κηρήθρα είναι εξάγωνη, είναι το σύμβολο της καρδιάς καιαντιπροσωπεύει τη γλυκύτητα της ζωής που βρίσκεται μέσα στην ίδια την καρδιά μας.Είναι επίσης το σύμβολο του ήλιου με όλες του τις δυνάμεις.