Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ελάχιστα κατανοητή από το καταναλωτικό κοινό.
Πολλοί υποθέτουν ότι το κρυσταλλωμένο μέλι είναι νοθευμένο ή «χάλασε». Αυτό δεν είναι σωστο...
Στην πραγματικότητα, η διαδικασία κρυστάλλωσης είναι φυσική και αυθόρμητη. Το καθαρό, ακατέργαστο και άθερμο μέλι έχει μια φυσική τάση να κρυσταλλώνει με την πάροδο του χρόνου και δεν επιδρά στο μέλι, το χρώμα και την υφή.
Η κρυστάλλωση του μελιού διατηρεί στην πραγματικότητα τη γεύση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μελιού σας. Μερικοί χρήστες προτιμούν το μέλι, ακόμη και σε αυτή την κατάσταση, δεδομένου ότι είναι πιο εύκολο να εξαπλωθεί σε ψωμί ή φρυγανιά. Πράγματι, ορισμένες συνταγές συνιστουν ακατέργαστο μέλι μερικώς ή πλήρως κρυσταλλωμένο -γιατι η γεύση είναι πιο πλούσια.