Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ


Honey_Pollock


Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ελάχιστα κατανοητή από το καταναλωτικό κοινό. 

Πολλοί υποθέτουν ότι το κρυσταλλωμένο μέλι είναι νοθευμένο ή «χάλασε». Αυτό δεν είναι σωστο...
Στην πραγματικότητα, η διαδικασία κρυστάλλωσης είναι φυσική και αυθόρμητη. Το καθαρό, ακατέργαστο και άθερμο μέλι έχει μια φυσική τάση να κρυσταλλώνει με την πάροδο του χρόνου και δεν επιδρά στο μέλι, το χρώμα και την υφή.

Η κρυστάλλωση του μελιού διατηρεί στην πραγματικότητα τη γεύση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μελιού σας. Μερικοί χρήστες προτιμούν το μέλι, ακόμη και σε αυτή την κατάσταση, δεδομένου ότι είναι πιο εύκολο να εξαπλωθεί σε ψωμί ή φρυγανιά. Πράγματι, ορισμένες συνταγές συνιστουν ακατέργαστο μέλι μερικώς ή πλήρως κρυσταλλωμένο  -γιατι η γεύση είναι πιο πλούσια.



Η κρυστάλλωση του μελιού είναι στην πραγματικότητα ένα χαρακτηριστικό για το αγνό και φυσικό μέλι. Γιατί; Το μέλι είναι ένα πολύ συμπυκνωμένο διάλυμα φυτικων σακχαρεων. Περιέχει περισσότερο από 70% σάκχαρα και λιγότερο από 20% νερό. Αυτό σημαίνει ότι το νερό στο μέλι περιέχει περισσότερη ζάχαρη από ό, τι θα πρέπει φυσικά να κρατήσει. Η υπεραφθονία της ζάχαρης κάνει το μέλι ασταθές. Έτσι, είναι φυσικό για το μέλι να κρυσταλλώσει, δεδομένου ότι είναι ένα διάλυμα ζάχαρης υπερ-κορεσμένης. Τα δύο κύρια σάκχαρα του μελιού είναι η φρουκτόζη (σάκχαρα φρούτων) και γλυκόζη (σάκχαρο σταφυλιού). Το περιεχόμενο φρουκτόζης και γλυκόζης στο μέλι ποικίλλει από το ένα είδος του μελιού στο άλλο. Γενικά, η φρουκτόζη κυμαίνεται από 30- 44% και γλυκόζη από 25- 40%. Το υπόλοιπο αυτών των δύο μεγάλων σάκχαρων προκαλεί την κρυστάλλωση του μελιού, και το σχετικό ποσοστό που καθορίζει αν κρυσταλλώνει γρήγορα ή αργά.  Κρυσταλλωση είναι η γλυκόζη, λόγω της χαμηλότερης διαλυτότητας της. Η φρουκτόζη είναι περισσότερο διαλυτη στο νερό από ό, τι η γλυκόζη και παραμένενει υγρή-

Όταν η γλυκόζη κρυσταλλώνει, το χωρίζει από το νερό και παίρνει τη μορφή μικροσκοπικών κρυστάλλων. Καθώς η κρυσταλλοποίηση προχωρά και περισσότερη γλυκόζη κρυσταλλώνει, οι εν λόγω κρύσταλλοι εξαπλωθεί σε όλο το μέλι. Το διάλυμα αλλάζει σε μια σταθερή κορεσμένη μορφή, και, τελικά, το μέλι γίνεται παχύ ή κρυσταλλώνονται. Μερικά μέλια κρυσταλλώνουν ομοιόμορφα? μερικοί θα είναι μερικώς κρυσταλλωμένο και σχηματίζουν δύο στρώσεις, με την κρυσταλλωμένη στρώση στον πυθμένα του βάζου και ένα υγρό στην κορυφή. Μελιού διαφέρουν επίσης στο μέγεθος των κρυστάλλων που σχηματίζονται. Κάποια μορφή λεπτών κρυστάλλων και άλλων μεγάλων, λιθίαση αυτά. Η ταχύτερη μέλι κρυσταλλώνει, την πιο λεπτή η υφή θα είναι. Και κρυσταλλωμένο μέλι τείνει να ορίσετε ένα ελαφρύτερο / χρώμα πιο ανοιχτόχρωμο από όταν το υγρό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ζάχαρη γλυκόζη τείνει να διαχωριστεί σε αφυδάτωση κρυστάλλους μορφή, και ότι οι κρύσταλλοι της γλυκόζης είναι φυσικά καθαρό λευκό. Πιο σκούρο μέλια διατηρούν καφετί εμφάνιση.

Συμπέρασμα? Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ένα δώρο της φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: