Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Δεινοσαυροι και Μελισσες αφανιστηκαν μαζι

 

 http://7imeres.gr/wp-content/uploads/2013/10/melisa.jpg

 


Απολιθώματα μελισσών 45 εκατομμυρίων ετών,χρησιμοποίησαν επιστήμονες για να επιβεβαιώσουν τον μαζικό αφανισμό τους.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις υποψίες τους, που ήθελαν τις μέλισσες να βρέθηκαν αντιμέτωπες με μαζικό αφανισμό, την ίδια περίοδο με τον αφανισμό των δεινοσαύρων,πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια,πιθανότατα λόγω της πρόσκρουσης κομήτη ή αστεροειδούς στη Γη.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ κατέφυγαν στη χρήση της διαδικασίας, που είναι γνωστή ως μοριακή φυλογενετική για να αποκωδικοποιήσουν το γονιδίωμα των μελισσών ξυλουργών (Xylocopinae) και να εντοπίσουν ομοιότητες σε τέσσερις

Γύρη


Η γύρη είναι ένα από τα πιο πολύτιμα προϊόντα της μέλισσας, έχει φυτική προέλευση και βρίσκεται στα άνθη των φυτών, από τα οποία την συλλέγουν οι μέλισσες και την μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους. Την πηγαίνουν στην κυψέλη όπου οι εργάτριες την εμπλουτίζουν με σάλιο και την αποθηκεύουν στις κυρήθρες. Αποτελεί το αρσενικό στοιχείο του άνθους και είναι το μέσον με το οποίο το αρσενικό γενετικό υλικό των φυτών μεταφέρεται από τα αρσενικά (στήμονες) στα θηλυκά (ύπερος) πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών για να γίνει η γονιμοποίηση και να δέσει ο καρπός.
Η γύρη βρίσκεται στους ανθήρες στην άκρη των στημόνων, υπό μορφή σκόνης, σε διάφορα χρώματα και σχήματα ανάλογα με το είδος του φυτού. Είναι μια λεπτή σκόνη, μια ατέλειωτη ποσότητα μικρών κόκκων με παράξενα καλλιτεχνικά σχήματα. Οι γεύσεις της γύρης είναι διάφορες, στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι πικρή και λίγο άγευστη. Μερικές φορές όμως, ανάλογα από τα φυτά απ’ όπου προέρχεται, είναι γλυκιά και γευσάτη.

Παροιμίες γύρω απο το μέλι:






"Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι!"


"Να σε κάψω Γιάννη, να σ’αλείψω μέλι."


"Να 'καναν οι μύγες μέλι, τρεις οκάδες στον παρά."


"Ξύδι χάρισμα,γλυκό σαν μέλι."


"Τσάμπα ξύδι γλυκό σα μέλι."


"Αν έκαναν όλες οι μέλισσες μέλι θα το 'τρωγαν και οι γύφτοι."


"Η ζωή είναι ένα λουλούδι και ο ερωτάς το μέλι του."


"Αν είσαι μέλισσας παιδί κέντρωσε και μην λαλείς."


"Αν έκαναν και οι μπάμπουροι μέλι θα έτρώγαν και οι κατσίβελοι."


"Αν γίνεις όλος μέλι θα σε φάνε οι μύγες."


"Αν δεν σε κεντρίσει η μέλισσα, μέλι δεν τρως."


"Είναι μεγάλος κηφήνας."