Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΛΙΩΝ

 
Πεύκο
ΧΡΩΜΑ
Σχετικά σκούρο (αυτό που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμα από το φθινόπωρο)
ΓΕΥΣΗ
Ιδιαίτερη, αλλά όχι πολύ γλυκιά, λόγω του χαμηλού ποσοστού σακχάρων
ΑΡΩΜΑ
ιδιαίτερο
ΧΡΟΝΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗΣ
1-1,5 χρόνο
ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Χαλκιδική, Β.Εύβοια, Θάσος, Σποράδες
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Υψηλή, λόγω των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων που περιέχει






Ελάτης
ΧΡΩΜΑ
Τυπικό χρώμα μελιού, ποικίλει ανάλογα με τη περιοχή
ΓΕΥΣΗ
Ιδιαίτερα καλή
ΑΡΩΜΑ
ουδέτερο
ΧΡΟΝΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΩΣΗΣ
Δεν κρυσταλλώνει
ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Όλυμπος, Πίνδος, Μαίναλο, Χελμός, Πάρνηθα
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Υψηλή λόγω μεγάλης ποσότητας ιχνοστοιχείων




Καστανιά
ΧΡΩΜΑ
Σκούρο καφέ έως μαύρο
ΓΕΥΣΗ
Δυνατή, ελαφρώς πικρή και μεταλλική
ΑΡΩΜΑ
έντονο
ΧΡΟΝΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΩΣΗΣ
 1-2 χρόνια
ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Μακεδονία, Άγιο Όρος
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία


Εσπεριδοειδή
ΧΡΩΜΑ
Πολύ ανοιχτό κίτρινο
ΓΕΥΣΗ
Χαρακτηριστική και συνήθως γλυκιά
ΑΡΩΜΑ
Ιδιαίτερο του φυτού από το οποίο προέρχεται
ΧΡΟΝΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΩΣΗΣ
1-3 μήνες
ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Πελοπόννησος
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Μέση θρεπτική αξία, πλούσιο σε σάκχαρα


Θυμάρι
ΧΡΩΜΑ
παρένιο
ΓΕΥΣΗ
Ευχάριστη, σε μερικές περιπτώσεις αίσθηση καψίματος λόγω υψηλού ποσοστού φρουκτόζης
ΑΡΩΜΑ
Έντονο χαρακτηριστικό
ΧΡΟΝΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΩΣΗΣ
6-18 μήνες
ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Κυρίως στα Ελληνικά νησιά
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Ιδιαίτερες τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες



Ερείκη
ΧΡΩΜΑ
Κοκκινωπό
ΓΕΥΣΗ
Χαρακτηριστική και έντονη
ΑΡΩΜΑ
Ιδιαίτερο
ΧΡΟΝΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΩΣΗΣ
1-3 μήνες
ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Σε όλη την Ελλάδα
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Υψηλή θρεπτική αξία, απαντάται σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής



Βαμβάκι
ΧΡΩΜΑ
Ανοιχτό κίτρινο έως λευκό
ΓΕΥΣΗ
γλυκιά
ΑΡΩΜΑ
ουδέτερο
ΧΡΟΝΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΩΣΗΣ
1-3 μήνες
ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Θεσσαλία
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Μέση θρεπτική αξία, πλούσιο σε σάκχαρα


Ηλίανθος
ΧΡΩΜΑ
Ανοιχτό κίτρινο
ΓΕΥΣΗ
γλυκιά
ΑΡΩΜΑ
Όχι έντονο
ΧΡΟΝΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΩΣΗΣ
1-3 μήνες
ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Μακεδονία
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Μέση θρεπτική αξία, πλούσιο σε σάκχαρα




ΑnnaSilky






Δεν υπάρχουν σχόλια: