Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

¨Ενα καράβι είναι το σώμα μας... Ν.Καζαντζάκης


H μετάνοια...


Ν ακολουθάς την καρδιά σου Paulo Coelho


Πολλές φορές εχω ντραπεί...Ν.Καζαντζακης


Oι άνθρωποι είναι πηγή έμπνευσης


Τα κεριά και η ιστορία τους






























Το φως ήταν πάντα ένα σύμβολο της ανθρώπινης προόδου. Από θεωρητική άποψη μετακινούμαστε από το σκοτάδι στο φως. Από πρακτική άποψη κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Αν καταφέρνουμε να παράγουμε και να ελέγχουμε το φως τότε πολλά πράγματα είναι πιθανό να καταφέρουμε. Δεν χρειάζεται πια να εξαρτόμαστε από τις εποχές, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να ξημερώσει. Το φως μας δίνει χρόνο για δουλειά, για μελέτη, για δημιουργία. Το φως προάγει τον πολιτισμό.
Το κερί ήταν μια από τις πρώτες μορφές παραγωγής τεχνητού φωτισμού. Εύκολο να παραχθεί, να μεταφερθεί, και σε πολλές περιπτώσεις φαγώσιμο. Για δυο χιλιάδες χρόνια φώτιζε τον δρόμο στους εξερευνητές, τους στρατιώτες, τους ιερείς και τους διανοούμενους.
Πενία τέχνας κατεργάζεται, και τα πρώτα κεριά μερικές φορές πήραν παράξενες μορφές για να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες πηγές. Όπως ο πολιτισμός έτσι και τα κεριά εξελίχθηκαν και πολλά από τα παλιά κεριά ελάχιστα μοιάζουν με αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα. Η χρήση και η εξέλιξη των κεριών φαίνεται ότι ξεκινάει από την προϊστορική εποχή, ωστόσο πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με την καταγωγή των κεριών. Αν και εικάζεται ότι τα πρώτα κεριά δημιουργήθηκαν από τους αρχαίους Αιγυπτίους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν πυρσούς από καλάμια που τα βουτούσαν σε λίπος, ωστόσο αυτές οι κατασκευές δεν είχαν φυτίλι για να μπορούμε να τις θεωρήσουμε κεριά. 
Πήλινα κηροπήγια που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. βρέθηκαν επίσης στην Αίγυπτο. Τα αρχαία κινέζικα και ιαπωνικά κεριά φτιάχτηκαν από κερί που προέρχεται από έντομα και σπόρους μέσα σε χάρτινα καλούπια σε σωληνωτό σχήμα. Κερί που προέρχονταν από βράσιμο κανέλας ήταν η βάση για δαδάκια που χρησιμοποιούσαν στους ναούς στην Ινδία. Στην Αμερική τα πρώτα γνωστά κεριά ανάγονται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.. Οι ινδιάνοι της Αμερικής έκαιγαν λιπώδη ψάρια (κερόψαρα) σφηνωμένα σε διχαλωτά κλαδιά.
Από γραπτές πηγές κι από ευρήματα, είναι γνωστό πως στην Ευρώπη το κερί, χρησιμοποιείται ευρύτατα από τους Γαλάτες, τους Ρωμαίους, τους Ετρούσκους, και τους Έλληνες στην εθνική και θρησκευτική λατρεία, αλλά και σε τελετές και σε γάμους, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Πλουτάρχου.
Η κηροπλαστική ωστόσο

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

34 Χρήσεις του Οξυζενέ στο σπίτι









Υπεροξείδιο του υδρογόνου  γνωστό  Οξυζενέ  που χημικά παριστάνεται ως H2O2 και είναι ένα από τα πιο κοινά οικιακά απολυμαντικά στον κόσμο.

Γνωρίζατε ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι η μόνη μικροβιοκτόνος ουσία που αποτελείται μόνο από νερό και οξυγόνο?.
Οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν υπεροξείδιο του υδρογόνου για την απολύμανση σε μικρά κοψίματα και ως λευκαντικό για ευαίσθητα ρούχα, ωστόσο υπάρχει πολύ περισσότερο σε αυτό το μικρό  μπουκάλι από οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει.
Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε πολλούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να έχετε το υπεροξείδιο του υδρογόνου στο σπίτι σας.
1. Απολυμάνετε μικρές πληγές
Υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένα φυσικό αντι-σηπτικό, ως εκ τούτου ένα από τα πιο κοινές χρήσεις του είναι να καθαρίσει τις πληγές για την πρόληψη της λοίμωξης.
2. Ξεβάφει τα μαλλιά σας

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Νερό με μέλι




Τα Οφέλη του μελιού για την υγεία είναι ευρέως γνωστά, αλλά δεν είναι τόσο πολλοί οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα οφέλη για την υγεία από το νερό με μέλι . Το μίγμα αυτών των δύο ενώσεων έχει από μακρού χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων τύπων ασθενειών και επίσης για την παρασκευή καλλυντικών .Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως ένα γευστικό ρόφημα κατά τη διάρκεια διαφορετικών γιορτών .


Αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι  με ένα ποτήρι χλιαρό νερό . Με αυτό τον τρόπο θα πάρετε ένα 30 % διάλυμα μελιού η σύνθεση του οποίου είναι ταυτόσημη με το πλάσμα . Στο νερό  με το μέλι σχηματίζετε μία ένωση η οποία αυξάνει την ικανότητα επούλωσης . Αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά .

Το μίγμα νερού και μελιού απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό. Το μέλι με νερό θα βελτιώσει την πέψη , όλα τα τμήματα του γαστρεντερικού σωλήνα και ενισχύει το έργο των τεμπέλικων  έντέρων . Επίσης, βελτιώνει  και θεραπεύει τα κρυολογήματα και βρογχίτιδα .

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Το γέλιο και το δάκρυ...


Ν.Καζαντζακης Αν δεν ξεχειλισει η καρδια...


Θα μάθεις..αλλα με κόστος---


Μεταξωτοί άνθρωποι.




Το είχε πει σε μια συνέντευξή του ο αείμνηστος Νίκος Καρούζος: «Μεταξωτοί άνθρωποι».
 
Μιλούσε για κάποιους χωρικούς που είχε συναντήσει στη Λέσβο. Αγράμματοι ήταν, αλλά σοφοί. Και, προπάντων, τρυφεροί με τους άλλους. Απαλοί, χωρίς γωνίες που κόβουν, χωρίς καχυποψία, δίχως έπαρση και επιθετική ειρωνεία που πληγώνει. Μεταξωτοί άνθρωποι ...; Μου 'μεινε αυτός ο χαρακτηρισμός. Χαράχτηκε μέσα μου. Κι από τότε ένα νέο κριτήριο λειτουργεί στις αξιολογήσεις μου για τους ανθρώπους: η συμπεριφορά και η στάση τους σε «ασήμαντα» πεδία της καθημερινότητας. Αυτά που συνήθως τα προσπερνάμε ή δεν τα παρατηρούμε, γιατί δεν μας απασχόλησαν ποτέ οι εκφάνσεις της «μεταξωτής συμπεριφοράς» ...; Βέβαια οι άνθρωποι δεν συγκροτούν ως χαρακτήρες ένα συμπαγές όλον, αλλά ένα αντιφατικό σύνθεμα, στο οποίο συνυπά

Μέλι με γύρη και πρόπολη


Συστατικά (σε μέρη κατά βάρος):

1000 Μέλι
100 Πρόπολη
125 γύρη
1-3 Ο βασιλικός πολτός (προαιρετικό)

Αλέθεται την ξηρά γύρη και την σκληρή  κατεψυγμένη) πρόπολη.

 Ζεσταίνουμε 200 μέρη μέλι σε  μπεν μαρι και ανακατεύουμε  στη γύρη και την πρόπολη σκόνη.
 Μετά από λίγα λεπτά από την ψύξη το μίγμα αναδεύεται μέσα στο υπόλοιπο του μελιού
. Εάν διατηρηθεί στο ψυγείο, το μέλι θα σκληρύνει και θα υπάρχει  μικρότερη τάση να διαχωριστούν.
 Ο βασιλικός πολτός μπορεί να προστεθεί ως έχει ,εκχύλισμα πρόπολης (πάστα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της ξηρας πρόπολης
. Η πρόπολη και η γύρη μπορούν επίσης να αναμειχθούν σε ίσους όγκους. Θα ήταν φυσικά καλύτερα να ανακατεψουμε όλα αυτά τα συστατικά σε κρυσταλλωμένο (κρεμώδες) μέλι, πριν ή μετά την κρυστάλλωση.

μεταφραση AnnaSilky

Λικερ ΜΕΛΙ




Οι ακόλουθες συνταγές ειναι  από ένα διαφημιστικό φυλλάδιο για διάφορα λικέρ που τυπώθηκε το 1903.

 Το αλκοολικό τμήμα του λικέρ δεν προέρχεται από τη ζύμωση του μελιού, αλλά με την προσθήκη αλκοόλης, σε καθαρή μορφή ή ως αποσταγμένου ποτού, όπως aquavit , σναπς, τζιν, βότκα, κασάσα, ρούμι ή αράκ.