Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Εμπολα: τρόπος μετάδοσης, μέτρα προστασίας /What is EBOLA?




Εμπολα: τρόπος μετάδοσης, μέτρα προστασίας και κοινωνικό στίγμα
AFP
Ασκηση ετοιμότητας για τον ιό του Εμπολα πραγματοποίησε χθες ο βρετανικός στρατός στο Γιορκ της Βόρειας Αγγλίας.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Έμπολα
Ακόμη πιο επικίνδυνη από τον ιό Εμπολα είναι η υστερία που συνοδεύει τη φημολογία και την παραπληροφόρηση. Τα σενάρια ταχύτατης εξάπλωσης και τις ανιστόρητες αναλογίες με την πανώλη του Μεσαίωνα διαψεύδουν, όμως, όλοι οι ειδικοί.
– Πώς μεταδίδεται ο Εμπολα;
– Ο ιός μεταδίδεται μόνο από την επαφή με σωματικά υγρά (σίελος, σπέρμα, ιδρώτας, αίμα κ.λπ.) μολυσμένου ατόμου που εμφανίζει συμπτώματα, τα οποία είναι υψηλός πυρετός, διάρροια, εμετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες, αδυναμία, στηθάγχη και ανεξήγητη αιμορραγία. Η περίοδος επώασης είναι από δύο μέχρι και 21 ημέρες.
– Οι επιβάτες πτήσεων αεροσκαφών κινδυνεύουν αν συνταξιδέψουν με ασθενή;
– Αν επιβάτης πτήσης από τη Δ. Αφρική βρεθεί να έχει πυρετό, αποκλείεται από την πτήση. Ο Τεξανός ασθενής ταξίδεψε από τη Λιβερία στο Τέξας προτού διαγνωσθεί. Το γεγονός ότι τα συμπτώματα δεν είχαν εμφανισθεί σημαίνει ότι οι συνεπιβάτες του δεν κινδυνεύουν.
– Μπορεί η ασθένεια να μ

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Τροφοδότηση με μέλι


Γεγονός είναι ότι το καλύτερο προϊόν για την τροφοδότηση των μελισσών είναι το μέλι. 

Με δεδομένο όμως κυρίως το κόστος του προϊόντος, στην τροφοδότηση των μελισσιών με μέλι θα καταφύγει ο μελισσοκόμος μόνο σε περίπτωση ανάγκης, όπως είναι ο άμεσος κίνδυνος απώλειας του μελισσιού από πείνα το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη.
 

Τρόποι τροφοδότησης των μελισσιών με μέλι :
 

  • κηρήθρες με σφραγισμένο μέλι : στην περίπτωση αυτή μέρος του σφραγισμένου μελιού πρέπει να απολεπίζεται πριν δοθεί στ μελίσσι

  • μέλι ρευστό σε κοινούς τροφοδότες: το μέλι αραιώνεται με νερό σε αναλογία 1:3 και δίνεται βράδυ, για να αποφευχθεί η λεηλασία. Για να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, το μέλι πρέπει να θερμανθεί στους 70°C για 5 λεπτά.

  • κρυσταλλωμένο μέλι : ένα μελίσσι που χάνεται την άνοιξη μπορεί ίσως να σωθεί με ένα βάζο κρυσταλλωμένο μέλι, το οποίο θα τοποθετηθεί ανάποδα ακριβώς σε επαφή με τη μελισσόσφαιρα.
  •  Σ’ αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η παρουσία νερού, το οποίο οι μέλισσες θα χρησιμοποιήσουν για να διαλύσουν τους κρυστάλλους του μελιού.
  •  Η τροφοδότηση με κρυσταλλωμένο μέλι είναι αντιοικονομική και πιθανό να προκαλέσει δυσεντερία στις μέλισσες.
  •  Οι μέλισσες χρησιμοποιούν μόνο την υγρή φάση και τους πολύ μικρούς κρυστάλλους, ενώ του μεγαλύτερους κρυστάλλους τους πετάνε έξω από την κυψέλη.
πηγη http://www.melissokomia.gr

Τροφοδότηση με σιρόπι



Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται :

  • όταν μειωθούν σημαντικά τα αποθέματα τροφής και τα μελίσσια κινδυνεύουν από λιμοκτονία.

  • για να εξασφαλιστεί  η επιτυχία μιας επέμβασης, όπως είναι η εισαγωγή βασίλισσας, η συνένωση, η βασιλοτροφία κ.λ.π.

  • όταν πρέπει το μελίσσι να διεγερθεί ώστε να εκθρέψει περισσότερο γόνο ή να κτίσει κηρήθρες.
Προετοιμασία σιροπιού :

Για να έχει το σιρόπι που παρασκευάζεται περιεκτικότητα 60% περίπου σε ζάχαρη δεν να μην κρυσταλλώνει εύκολα, μπορεί να παρασκευαστεί με τους παρακάτω τρόπους:

  • τοποθετείται ζάχαρη μέχρι τα 7/8 του δο

Τροφοδότηση με ζάχαρη


 
Πότε εφαρμόζεται :


Όταν χρειάζεται να διεγερθεί η ωοτοκία της βασίλισσας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς εφαρμόζεται :


Η κρυσταλλική ζάχαρη τοποθετείται πάνω στους κηρηθροφορείς ή σε ρηχά πιατάκια - τροφοδότες μέσα στην κυψέλη ή μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού καλύμματος. 

Το εσωτερικό κάλυμμα στην περίπτωση αυτή πρέπει να έχει άνοιγμα ώστε να μπορούν οι μέλισσες να παίρνουν τη ζάχαρη.

Πλεονεκτήματα :
  • είναι γρήγορη μέθοδος.

  • και δεν προκαλεί λεηλασίες.
Μειονεκτήματα :
  • απαιτεί επιπρόσθετη εργασία από τις μέλισσες, οι οποίες για να πάρουν την κρυσταλλική ζάχαρη πρέπει πρώτα να τη διαλύσουν με τις σιαγονικές τους εκκρίσεις.

  • περίπου 20% της ζάχαρης καταναλίσκεται ως ενέργεια στην προσπάθεια των μελισσών να μετατρέψουν τη ζάχαρη σε "μέλι".

  • αρκετή ζάχαρη δε χρησιμοποιείται, αλλά πετιέται μακριά από την κυψέλη.
Προφυλάξεις :
  • οι μέλισσες θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους άφθονο νερό, έτσι ώστε να μπορέσουν να διαλύσουν τη ζάχαρη

  • οι μέλισσες λαμβάνουν την κρυσταλλική ζάχαρη μόνο όταν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση
πηγηhttp://www.melissokomia.gr

Τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο





Πότε εφαρμόζεται


Το ζαχαροζύμαρο δίνεται στα μελίσσια περισσότερο για διέγερση και λιγότερο για τη δημιουργία αποθεμάτων τροφής. 


Είναι χρήσιμο για τη συντήρηση του μελισσιού και τη δημιουργία μεγάλου πληθυσμού μελισσών γεγονός που επιτυγχάνεται με τη συνεχή διέγερση της βασίλισσας. 


Όπως και όλα τα είδη τροφοδότησης, δεν εφαρμόζεται τις εποχές του έτους που το μελίσσι συλλέγει και αποθηκεύει μέλι προοριζόμενο για τρύγο.

Τροφοδότηση με γύρη





Η εξασφάλιση γύρης για τις μέλισσες είναι βασική προϋπόθεση επιτυχίας στη μελισσοκομία.

Η γύρη είναι απαραίτητη για τις μέλισσες:

a)  ως πηγή θρεπτικών ουσιών (πρωτεϊνών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων κ.ά.) και

b)  ως πηγή ερεθισμάτων για τις διάφορες δραστηριότητες τους, όπως η εκτροφή γόνου, η έκκριση βασιλικού πολτού, η συλλογή γύρης, το κτίσιμο κηρηθρών

Όταν ένα μελίσσι στερείται γύρης, η ωοτοκία περιορίζεται, όχι γιατί δεν ωοτοκεί η βασίλισσα, όπως έχει ήδη αναφερθεί, αλλά γιατί οι παραμάνες μέλισσες δεν είναι διατεθειμένες να εκθρέψουν αυτόν τον γόνο.
Έτσι ή πετάνε τις προνύμφες από τα κελιά και παρατηρείται

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν αγοράσουμε καυσόξυλα





Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνονται σχετικά με την εμπορία, διακίνηση και πώληση καυσόξυλων τα εξής:
Η εμπορία, διακίνηση και πώληση καυσόξυλων γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 132 της υπ’ αρίθμ. Α2-718 Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ - ΦΕΚ 2090/31-7-2014) με μονάδα μέτρησης το χωρικό κυβικό μέτρο (m3), το οποίο αναφέρεται στον όγκο που καταλαμβάνεται από το ξύλο, καθώς και από τον αέρα. Το κενό διάστημα θεωρείται ως γεμάτος χώρος.
Η διακίνηση, διάθεση και αγορά καυσόξυλων με χωρικό κυβικό μέτρο (m3) είναι υποχρεωτική και είναι προς όφελος των καταναλωτών να αναζητούν την τιμή πώλησης ανά κυβικό μέτρο στον τιμοκατάλογο του καταστήματος, ο οποίος πρέπει να είναι ανηρτημένος σε κεντρικό σημείο και καθαρογραμμένος, με ευανάγνωστα γράμματα.
Ο Τιμοκατάλογος πρέπει να περιλαμβάνει:
  • το είδος του ξύλου
  • την τιμή σε €/m3 στοιβαχτού ή
  • την τιμή σε €/m3 χύδην, καθώς και
  • τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, μεγασάκους κ.ά.) που χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων.
Το κυβικό

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΛΙΩΝ

 
Πεύκο
ΧΡΩΜΑ
Σχετικά σκούρο (αυτό που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμα από το φθινόπωρο)
ΓΕΥΣΗ
Ιδιαίτερη, αλλά όχι πολύ γλυκιά, λόγω του χαμηλού ποσοστού σακχάρων
ΑΡΩΜΑ
ιδιαίτερο
ΧΡΟΝΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗΣ
1-1,5 χρόνο
ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Χαλκιδική, Β.Εύβοια, Θάσος, Σποράδες
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Υψηλή, λόγω των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων που περιέχει


Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων 4 Οκτωβρίου 2014




Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδη συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Αναπαραγωγικός κύκλος ενεργοποιείται όταν οι αποικίες φτάσουν 4.000 μέλη


Όταν μια αποικία μελισσών αυξάνεται σε περίπου 4.000 μέλη, δίνει το έναυσμα για ένα σημαντικό πρώτο στάδιο στον αναπαραγωγικό κύκλο του: η δημιουργία μιας ειδικού τύπου κηρηθρας που χρησιμοποιείται για την εκτροφή του αρσενικού αναπαραγωγικού, που ονομάζεται κηφήνας. 
Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Τμήμα Νευροβιολογίας και Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Cornell, με επικεφαλής τον Michael Smith, μελέτησε τι ξεκινά τον κύκλο αναπαραγωγής των αποικιών μελισσών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό της Springer ΝβίυηΝΪΒΒβηεοΗβηβη - The Science of Nature.

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Δώστε προσοχή! 8 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάλετε στο πρόσωπό σας!

Δώστε προσοχή! 8 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάλετε στο πρόσωπό σας!

Μερικά τα έχεις δοκιμάσει ήδη!

Το ξέρουμε ότι σε ξέρουμε! Αυτά τα προϊόντα κράτα μακριά από το πρόσωπό σου για να παραμείνεις λαμπερή και φρέσκια.

1. Σπρέι μαλλιών/ λακ. Μπορεί να έχεις ακούσει ή και διαβάσει πως αυτά τα σπρέι θα χαρίσουν στο make up σου μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά αυτό είναι ένα άκρως ανθυγιεινό τρικ. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το ψεκάσεις στο πρόσωπό σου καθώς περιέχουν αλκόολ που θα αφυδατώσουν την επιδερμίδα σου αμέσως και θα σε κάνουν να δείχνεις μεγαλύτερη.

2. Βαφή μαλλιών. Αν βάφεις τα μαλλιά σου συχνά και θες τα φρύδια σου να αποκτήσουν το ίδιο χρώμα προτίμησε φυσικές βαφές ή κάποια ειδική μάσκαρα με χρώμα για τα φρύδια σου. Πάντως σε καμία περίπτωση μην απλώσεις την βαφή που χρησιμοποιείς για τα μαλλιά σου καθώς το δέρμα γύρω από τα μάτια σου είναι ευαίσθητο και μπορείς να πάθεις μέχρι και έγκαυμα.

3. Σαμπουάν. Τα προϊόντα που καθαρίζουν τα μαλλιά σου από το λάδι και τους ρίπους φυσικά και δεν μπορεί να είναι τα ίδια που καθαρίζουν την ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου σου. Αν τη στιγμή που κάνεις μπάνιο απλώνεις και λίγη σαπουνάδα από τα μαλλιά στο πρόσωπό σου τότε σε λίγο καιρό θα δεις το πρόσωπό να χάνει την ελαστικότητά του.

4. Κρέμα σώματος. Θα ήταν σίγουρο πρακτικό μία και μόνο κρέμα να είναι κατάλληλη για όλο το σώμα, αλλά δεν προς το παρών δεν υπάρχει! Οι κρέμες σώματος είναι παχύρευστες και συνήθως περιέχουν άρωμα που μπορεί να ερεθίσουν το πρόσωπό σου. Στην επιδερμίδα στην συγκεκριμένη περιοχή χρειάζεται κάτι πιο απαλό

πηγη:
http://biologikaorganikaproionta.com/diafora/128799/

Οι άγνωστες ιδιότητες του τριμμένου γαρύφαλλου που ούτε φαντάζεστε ότι υπάρχουν!

Οι άγνωστες ιδιότητες του τριμμένου γαρύφαλλου που ούτε φαντάζεστε ότι υπάρχουν!


Το
 γαρίφαλο υπήρξε το μήλον της έριδος για πολλούς θαλασσοπόρους της αποικιοκρατίας, που προσπάθησαν να μονοπωλήσουν τις ανεκτίμητες ιδιότητες του μπαχαρικού και συνάμα βοτάνου. Σήμερα το γαρίφαλο χρησιμοποιείται τόσο στη γαστρονομία όσο και στην παραδοσιακή ιατρική για τις αξιοθαύμαστες οργανοληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Η θεραπευτική χρήση (medicinal use) του γαρίφαλου οφείλεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στην ευγενόλη αλλά και στα φλαβονοειδή και φαινολικά συστατικά που περιέχει με ενδείξεις που αφορούν τη δυσπεψία και το μετεωρισμό, τη ναυτία και τους ε

Ολους τούς αγαπώ...Ν.Καζαντζάκης