Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Αναπαραγωγικός κύκλος ενεργοποιείται όταν οι αποικίες φτάσουν 4.000 μέλη


Όταν μια αποικία μελισσών αυξάνεται σε περίπου 4.000 μέλη, δίνει το έναυσμα για ένα σημαντικό πρώτο στάδιο στον αναπαραγωγικό κύκλο του: η δημιουργία μιας ειδικού τύπου κηρηθρας που χρησιμοποιείται για την εκτροφή του αρσενικού αναπαραγωγικού, που ονομάζεται κηφήνας. 
Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Τμήμα Νευροβιολογίας και Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Cornell, με επικεφαλής τον Michael Smith, μελέτησε τι ξεκινά τον κύκλο αναπαραγωγής των αποικιών μελισσών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό της Springer ΝβίυηΝΪΒΒβηεοΗβηβη - The Science of Nature.


Η αναπαραγωγή δεν είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα μιας αποικίας μελισσών . Νωρίς κατά την ανάπτυξη μιας αποικίας, πρωταρχικός στόχος της είναι η  επιβίωση και η ανάπτυξη. Όταν η αποικία φτάσει σε ένα ορισμένο στάδιο, οι εργαζόμενοι της αρχίζουν να επενδύουν στην αναπαραγωγή. Το πρώτο βήμα σε αυτή την ολόκληρη  αναπαραγωγική διαδικασία ειναι να χτίστούν κελιά για τούς κηφήνες 

Κηφήνες είναι αρσενικές μέλισσες που αναπτύσσονται από μη γονιμοποιημένα αυγά. Μοναδικός σκοπός τους σε μια αποικία είναι να ζευγαρώσουν με την παρθένα βασίλισσα  από άλλες αποικίες, εξαπλώνοντας έτσι τα γονίδια της αποικίας που παράγονται από τους  επιτυχημένους κηφήνες. Οι παρθένες  βασίλισσες με τη σειρά τους πρέπει να ζευγαρώσουν με τους κηφήνες  για να μπορέσουν να θέσουν σε λειτουργία τα  γονιμοποιημένα ωάρια που θα γίνουν εργάτες. Οι βασιλισσες θα ζευγαρώσουν με πάνω από μια ντουζίνα  κηφήνες κατά τη διάρκεια της γαμήλια πτήση τους, μετά την οποία είναι εφοδιασμένες με  σπέρμα για ολη τους  τη ζωή.

Ο Smith και η ομάδα του ήταν προβληματισμένοι για το ποια ακριβώς ειναι τα χαρακτηριστικά  της αποικίας πριν  ξεκινήσει αυτή την διαδικασία οικοδόμησης κηφηνοκελών Είναι ο αριθμός των εργαζομένων στην αποικία; Είναι η συνολική έκταση της κηρηθρας των  εργαζομένων στην αποικία; Είναι το ποσό των γεννητόρων στην αποικία; Ή ίσως είναι το μέγεθος της αποθηκευμένης ποσότητας  μελιού για  την  αποικία ; Κατά συνέπεια, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell έθεσαν ως στόχο να μελετηθούν  προσεκτικά κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά σε διαφορετικές ομάδες των αποικιών, διατηρώντας παράλληλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της αποικίας .

Διαπίστωσαν ότι ενώ σε κάθε αποικία χτιστηκαν κελια εργατριών (μη-αναπαραγωγικα κελια ), δεν έχουν χτιστεί σε κάθε αποικία  κηφηνοκελιά (αναπαραγωγική χτένα). Στην πραγματικότητα, μόνο μια αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων που υποκίνησαν τους εργαζόμενους για να ξεκινήσουν  την κατασκευή κηφηνοκελιών. Αυτό φάνηκε όταν οι αποικίες περιείχαν 4.000 ή περισσότερες εργάτριες μέλισσες.

Οι ερευνητές είχαν απομείνει αναρωτιούνται για το πώς ακριβώς ένα άτομο εργάτρια μέλισσα "ξέρει" πόσοι άλλοι εργαζόμενοι υπάρχουν στην  αποικία της. Ο Smith και η ομάδα του εικάζουν ότι αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το πόσο γεμάτο από άτομα αισθάνονται ενώ εργάζονται side-by-side στην κυψέλη. Είναι αυτή η  στιγμή πού ασχολούνται με την περαιτέρω έρευνα για να ρίξουν περισσότερο φως σε αυτό το μυστήριο.

«Σε Αποικίες με περισσότερους εργάτες χτίστηκαν σ  ένα μεγαλύτερο ποσοστό κηφηνοκελιά , αλλά σε αποικίες με περισσότερα κελιά , περισσότερο  γόνο, ή περισσότερα κελιά με  μέλι, δεν το έκαναν ," Ο Smith συνοψίζει. «Εκτιμούμε ότι μια αποικία χρειάζεται περίπου 4.000 εργάτες για να ξεκινήσουν  την κατασκευή κελιών για κηφήνες ."

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους είναι επίσης σχετικά με άλλα κοινωνικά συστήματα στα οποία τα μέλη μιας ομάδας πρέπει να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους σε σχέση με το μέγεθος της ομάδας.

Μετάφραση ΑnnaSilky


Δεν υπάρχουν σχόλια: