Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Μενέλαος Λουντέμης Το απλυτο κορμί....


Ν,Καζαντζακης Υπαρχει τιποτα πιο αληθινο....


Ο ρόλος της επικονίασης


Φωτογραφία: “The way humanity manages or mismanages its nature-based assets, including pollinators, will in part define our collective future in the 21st century……The fact is that of the 100 crop species that provide 90 per cent of the world’s food, over 70 are pollinated by bees.”
- Achim Steiner, Executive Director UN Environment Programme (UNEP)

- Illustration by Chris Buzelli


Ο τρόπος που
η ανθρωπότητα διαχειρίζεται ή κακoδιαχερίζεται  την φύση με βάση τα στοιχεία του ενεργητικού της, συμπεριλαμβανομένων των επικονιαστών, εν μέρει θα καθορίσουν το συλλογικό μας μέλλον στον 21ο αιώνα ...... Το γεγονός είναι ότι από τα 100 είδη καλλιεργειών που παρέχουν το 90 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, εχει  γονιμοποιηθει από τις μέλισσες. "
- Achim Steiner, Εκτελεστικός Διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP)
- Εικονογράφηση από τον Chris Buzelli

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Κοιμούνται οι μέλισσες ????Do bees sleep ?




Μήπως
οι μέλισσες κοιμούνται;
Για να μάθετε τοποθετήθηκε μια μικρή φωτογραφική μηχανή σε μια κυψέλη και καταγράφονται τα αποτελέσματα σε διάστημα 24 ωρών, μέρος ενός σχεδίου για το BBC.

Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα εξοντώνουν και τα πουλιά – Μεγάλος κίνδυνος για τα οικοσυστήματα




Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, που ήδη ενοχοποιούνται για τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών, επιδρούν εξίσου αρνητικά και στους πληθυσμούς των πουλιών μέσω της εξόντωσης των εντόμων με τα οποία τρέφονται, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας Ολλανδικής μελέτης.


Τα ευρήματα της νέας μελέτης προστίθενται σε αυτά ενός διεθνούς πάνελ 29 ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι βρήκαν ότι τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα προκαλούν ζημιές σε πουλιά, πεταλούδες, σκουλήκια και ψάρια.

Η προγενέστερη μελέτη δημοσιεύθηκε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες.

Οι επιστήμονες της πρόσφατης μελέτης, εξέτασαν περιοχές της Ολλανδίας όπου τα επιφανειακά ύδατα παρουσίαζαν υψηλές συγκεντρώσεις της δραστικής χημικής ουσίας imidacloprid, που περιέχεται στα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι πληθυσμοί 15 ειδών πουλιών μειώθηκαν κατά 3,5 τοις εκατό σε ετήσια βάση συγκριτικά με τις περιοχές όπου τα επίπεδα συγκέντρωσης των χημικών ουσιών που περιέχουν τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα ήταν σημαντικά χαμηλότερη

Δείτε ποια είναι τα 12 φρούτα και λαχανικά που είναι γεμάτα φυτοφάρμακα!




Οι περισσότερες έρευνες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η διατροφική ομάδα βοηθάει με πολλούς τρόπους τις λειτουργίες του οργανισμού ενώ προάγει συνολικά την...

ανθρώπινη υγεία.

Όλοι όμως γνωρίζουμε πως τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτοφάρμακα.

Για 10η συνεχή χρονιά, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) έχει κυκλοφορήσει κατάλογο με τα πιο μολυσμένα από φυτοφάρμακα προϊόντα, και για άλλη μια φορά τα μήλα βρίσκονται ψηλά στην σχετική λίστα .

Ο κατάλογος καταρτίζεται από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας μετά από έρευνα σε 48 φρούτα και λαχανικά για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Περίπου 65% των δειγμάτων ήταν θετικά στο τεστ.

Αυτό είναι άσχημο νέ αφού τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά και μπορούν να ενεργούν ως καρκινογόνα ή να θέσουν εκτός λειτουργίας το ενδοκρινικό σύστημα, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Τρώμε φυτοφάρμακα: Ποια φρούτα και λαχανικά εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση





Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής μας εξασφαλίζοντας την καλή λειτουργία του οργανισμού. Τι γίνεται όμως όταν είναι εμποτισμένα με εντομοκτόνα που 
είναι επιβλαβή για την υγεία μας;

Για 10η συνεχή χρονιά, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) έχει κυκλοφορήσει κατάλογο με τα πιο μολυσμένα από φυτοφάρμακα προϊόντα, και για άλλη μια φορά τα μήλα βρίσκονται στην κορυφή.

Η λίστα καταρτίζεται από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας μετά από έρευνα σε 48 φρούτα και λαχανικά για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Περίπου 65% των δειγμάτων ήταν θετικά στο τεστ.

Αυτό είναι άσχημα νέα αφού τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά και μπορούν να ενεργούν ως καρκινογόνα ή να θέσουν εκτός λειτουργίας το ενδοκρινικό σύστημα, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την EWG αυτά είναι τα πιο μολυσμένα με φυτοφάρμακα τρόφιμα:
Αμπελοφάσολα
Πατάτες
Τοματίνια
Αγγούρι
Νεκταρίνια
Κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες πιπεριές
Σπανάκι
Ροδάκινα
Σέληνο
Σταφύλια
Φράουλες
Μήλα


.iefimerida.gr

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Αγοράζουμε Ελληνικό Μέλι..Στηριζουμε τον Έλληνα Μελισσοκόμο




Παχαίνει τελικά το μέλι;

Παχαίνει τελικά το μέλι;


Η απάντηση στο ερώτημα αν το μέλι παχαίνει είναι αρνητική. Μια κουταλιά της σούπας μέλι έχει περίπου 60 θερμίδες, όσες δηλαδή ένα φρούτο. Έχει μηδενικό ποσοστό λίπους και περιέχει 15 γραμμάρια υδατανθράκων, η πρόσληψη των οποίων είναι απαραίτητη καθημερινά για τον οργανισμό μας.
 

Το μέλι ενισχύει, επίσης, τον μεταβολισμό μας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ η αυξημένη κατανάλωση μελιού από άτομα με καρδιακές παθήσεις έχει ευεργετικές συνέπειες, λόγω του ότι τα σάκχαρά του, ιδίως η γλυκόζη, είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυός και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. 

Η κατανάλωση του μελιού αυξάνει, επιπλέον, το ποσοστό αιμοσφαιρίνης, ιδίως στα παιδιά. Παράλληλα, είναι ευεργετικό για τις στομαχοεντερικές παθήσεις, λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει, καθώς πρόκειται για αλκαλική τροφή, με αποτέλεσμα η αλκαλικότητά του να μειώνει την οξύτητα του στομάχου. 

Έτσι, το μέλι λειτουργεί ως μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν τα αγγεία, συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος. 

Κάτι που ίσως δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι το μέλι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και εξωτερικά με τη μορφή καταπλάσματος, ανακουφίζοντας από τα εγκαύματα. Τέλος, είναι ευεργετικό για τις ρινοφαρρυγγικές παθήσεις. 

Όπως αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς, το μέλι όχι μόνο δεν παχαίνει, αλλά είναι ευεργετικό για την υγεία μας. Συνίσταται, έτσι, η ένταξή του στην καθημερινή μας διατροφή, χωρίς ωστόσο να προβαίνουμε σε υπερκατανάλωση.

Πηγή: myself.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Η ανάπτυξη μιας μέλισσας από αυγό σε κάμπια

Μέλισσες....πραγματικά στοιχεία



- Το καλύτερο  φάσμα της πτήσης για την καλή απόδοση του μελιού είναι 1500 μ, οπότε με αυτή την ακτίνα οι μέλισσες μιας αποικίας /ενός μελισσοκομείου καλύπτουν .7.065.000m2



- Οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν τις μέλισσες με καπνό πιστεύοντας ότι αυτό τις  ηρεμεί , αλλά λίγοι άνθρωποι ξέρουν ότι οι οι μέλισσες αντιδρούν για τον καπνό στόν  φόβο της φωτιάς και της υποχώρησης προς την ομάδα και την προετοιμασία εκκένωσης της αποικίας

- Μερικά μέλια κρυσταλλώνονται, γιατί ορισμένα εξαρτώνται  από την αναλογία γλυκόζης και φρουκτόζης στο μέλι

- Εάν πρόπολη διαλύεται σε αλκοόλ δεν σημαίνει πάντα ότι το  υγρό πρέπει να είναι μαύρο, αυτό εξαρτάται από το είδος της πρόπολης και από το είδος του φυτού απο το οποίο θα έχει συλλεχθει η πρόπολη .
- 10000 μέλισσες ζυγίζουν περίπου 1 κιλό

- Μια Πολύ καλή αποικία έχει περίπου 60.000  μέλισσες

Nέκταρ το ποτό τών Θεών



Νέκταρ, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία είναι το ποτό των θεών.

Είναι πιο γλυκό από το μέλι, το οποίο μαζί με την αμβροσία κρατά αιώνια την νεότητα στους Θεούς.

 Nectar είναι το υγρό που αποτελείται από σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη που εκκρίνεται από τους αδένες του βοτάνου λεγόμενα Νεκταρίου.

 Αυτό εξαρτάται από τον τύπο των φυτών και τις κλιματικές συνθήκες πόσα επιμέρους σάκχαρα θα βρεθούν σε νέκταρ.

 Η τιμή του ρΗ του του νέκταρος είναι στο εύρος 2,7 έως 6,4, και του ποσού της ζάχαρης του κατώτερου ορίου του 3% έως 80%.
 Συνήθως οι μέλισσες προτιμούν να συλλέγουν το νέκταρ, που αποτελείται από περισσότερους τύπους σακχάρων παρά μόνο από  ζάχαρη.

Νέκταρ, το οποίο περιέχει λιγότερο από 5% των μελισσών ζάχαρη δεν το συλλέγουν, οι μέλισσες προτιμούν νέκταρ που έχει περίπου 50% ζάχαρη.

Το νέκταρ, εκτός από την προαναφερθείσα ζάχαρη χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ενώσεων αζώτου, βιταμίνες και οργανικά οξέα, μεταλλικά άλατα, και ένζυμα. Η καλύτερη εξωτερική θερμοκρασία για την έκκριση του νέκταρος είναι 10-30 C και υγρασία 60-80%.

 Τα περισσότερα φυτά εκκρίνουν νέκταρ κατά το  χρονικό διάστημα της επικονίασης τους.
 Σε εξαιρετικά ζεστές μέρες και θερμοκρασίες άνω των 38C του καλοκαιριού η θερμότητα μπορεί να σταματήσει από την έκκριση του νέκταρος.

Το  Nectar είναι ένα είδος ΔΩΡΟΥ για τις μέλισσες από τα φυτά που τις  ευγνωμωνούν για το ρόλο τους στην επικονίαση.

 Εκτιμάται ότι περίπου 3kg του του νέκταρος είναι απαραίτητο για 1kg του μελιού. Το καλύτερο είναι ότι ¨οτανμέλισσες συλλέγουν το νέκταρ σε ακτίνα έως 1,5 χιλιόμετρα.

Mεταφραση Αnna Silky

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Τα λουλούδια είναι εστίες ιων των επικονιαστών εντόμων

Abeilles
 Τα λουλούδια είναι εστίες ιων των επικονιαστών εντόμων, ενώ  άρρωστα και υγιεί έντομα ακολουθούν το ενα το άλλο κάθε μέρα. Μια νέα μελέτη του τρόπου μετάδοσης των ιων μεταξύ των μελισσών έχουν δείξει ότι τα λουλούδια είναι μια εμφανής εστία ιων για τα έντομα, και ότι ενώ αυτά αποθετουν ιούς, οι  οποίοι στη συνέχεια εξαπλώνονται μέσω της γύρης σε άλλες μέλισσες και έντομα επικονιαστές. 
Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγήσει εν μέρει τη μείωση του αριθμού των μελισσών στην Ευρώπη και τη Γαλλία,  ενω η γύρη είναι ένα είδος διατροφής μεγάλης αρεσκείας για τις προνύμφες και τις βασίλισσες 

Η Διαχείριση της Υγείας και Μέριμνας Ζώων στον Εθνικό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Εργασίας, αναφέρει πως αυτή η ανακάλυψη είναι σοβαρή. Ο Ainsi Philippe Vannier λέει στην Le Figaro ότι ο κόσμος των μελισσών και των επικονιαστών εντόμων κατω απο την οδυνηρή έλλειψη των μελετών, συμπεριλαμβανομένων των ιών που μπορούν να επιτευχθούν σε αυτά τα έντομα. Έτσι, Jean-Paul Falcon,  λέει επίσης: "Οι κίνδυνοι (της μετάδοσης των ιων, δηλαδή), επιδεινώνεται από τις υψηλές συγκεντρώσεις των αποικιών Γι 'αυτό χρειαζόμαστε μια προφύλαξη (διαδικασία που στοχεύει. για την πρόληψη της έκρηξης και της εξάπλωσης των νόσων ,πολύ αυστηρή με τους μελισσοκόμους. "Και η μελέτη της κατάστασης: «Δεν ξέρουμε πόσο καιρό ο ιός παραμένει ζωντανός επάνω στα λουλούδια, αλλά οι επισκέψεις τροφης είναι τόσο συχνές, ώστε η μόλυνση να ειναι πιο ενιαία." Ίσως αυτες είναι  κάποιες απαντήσεις για το κακό που τρώει τις μέλισσες στη χώρα μας



Μεταφραση Αnna Silky

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Η θεραπεία με μέλι κατά των σκασμένων χειλιών

buze crapate


Το μέλι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και βοηθά στην γρήγορη επούλωση σε ανοιχτές πληγές, καθιστώντας το μια εξαιρετική υποψήφια για φυσική θεραπεία στα σκασμένα χείλη.


Πώς να χρησιμοποιήσετε το μέλι ως βάλσαμο; Είναι απλό, απλά ακολουθήστε αυτήν την απλή συνταγή σε 6 βήματα.

Το πρώτο βήμα είναι να ολοκληρώσετε τον καθαρισμό στα χείλη. Αφαιρέστε όλα τα ίχνη του κραγιόν, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τη συνταγή. Βρέξτε τα χείλη σας με ζεστό νερό, εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα από μέλι και αφήστε το να στεγνώσει για λίγα λεπτά. Εφαρμώστε  ενα στρώμα βαζελίνης πάνω για καλλυντική χρήση ,μπορεί ¨ομως να αντικατασταθεί με μια  άλλη ενυδατική κρέμα όπως καλέντουλα ή ελαιόλαδο.
Αφήστε επάνω για 10-15 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε το μείγμα με γάζα εμποτισμένο σε ζεστό νερό ή χαμομήλι.
Επαναλάβετε μία φορά την ημέρα μέχρι τα χείλη σας να επουλωθούν πλήρως.

Το χειμώνα, όταν είναι απαραίτητο ,όταν ο άνεμος και το κρύο ξηραίνουν τα  χείλη  είναι απαραίτητο για να εφαρμοστεί  ένα lip balm. Ωστόσο μερικές φορές αυτό δεν είναι αρκετό και τα χείλη παραμένουν ξηρα και σκάνε, κάτι που οδηγεί σε ταλαιπωρία και πόνο. Αυτή η φυσική θεραπεία θρέφει τα χείλη με μέλι, και  είναι μια μεγάλη βοήθεια για το χειμώνα.


επιμέλεια μετάφρασης Anna Silky

Η κρυστάλλωση του μελιού, η διαδικασία που πιστοποιεί την αυθεντικότητα του




To Φυσικό μέλι εξάγεται από την κηρήθρα σε υγρή μορφή, αλλά σύντομα αρχίζει να κρυσταλλοποιείται σε μία στερεή πάστα. Η διαδικασία αυτή οφείλεται στην υψηλή γλυκόζη του και πιστοποιεί ότι το μέλι είναι 100% φυσικό. Το μόνο είδος μελιού που κρυσταλλώνει είναι το φυσικό μέλι ακακίας.


Η κρυστάλλωση του μελιού γίνεται κάθε δύο με τρεις μήνες από την εξαγωγη του απο την  κηρήθρα, ειναι μια εγγύηση της ποιότητας του μελιού. Το φυσικό μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και γλυκόζη, και νερό. Κρυστάλλωση συμβαίνει όταν το επίπεδο γλυκόζης είναι υψηλότερο από την φρουκτόζη σε μέλι. Καθώς το νερό εξατμίζεται και το μέλι αρχίζει να την δημιουργία κρυστάλλων. Φυσικοχημικές διαδικασίες  βοήθησαν με θερμοκρασίες μεταξύ 10-20 βαθμών Κελσίου και μοριακή κίνηση. Αυτό ενισχύεται από την ανάμιξη και ανάδευση των διαδικασιών με την εισαγωγή αέρα στο μέλι.
Διάφορα είδη μελιού έχουν μια διαφορετική αναλογία φρουκτόζης και γλυκόζης, η οποία επηρεάζει το χρόνο κρυστάλλωσης. Μέλι ηλίανθου και ελαιοκράμβης κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα, ακόμη και μερικες εβδομάδες μετά τη συλλογή.. Για το λόγο αυτό η έγκαιρη συλλογή