Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Η κρυστάλλωση του μελιού, η διαδικασία που πιστοποιεί την αυθεντικότητα του




To Φυσικό μέλι εξάγεται από την κηρήθρα σε υγρή μορφή, αλλά σύντομα αρχίζει να κρυσταλλοποιείται σε μία στερεή πάστα. Η διαδικασία αυτή οφείλεται στην υψηλή γλυκόζη του και πιστοποιεί ότι το μέλι είναι 100% φυσικό. Το μόνο είδος μελιού που κρυσταλλώνει είναι το φυσικό μέλι ακακίας.


Η κρυστάλλωση του μελιού γίνεται κάθε δύο με τρεις μήνες από την εξαγωγη του απο την  κηρήθρα, ειναι μια εγγύηση της ποιότητας του μελιού. Το φυσικό μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και γλυκόζη, και νερό. Κρυστάλλωση συμβαίνει όταν το επίπεδο γλυκόζης είναι υψηλότερο από την φρουκτόζη σε μέλι. Καθώς το νερό εξατμίζεται και το μέλι αρχίζει να την δημιουργία κρυστάλλων. Φυσικοχημικές διαδικασίες  βοήθησαν με θερμοκρασίες μεταξύ 10-20 βαθμών Κελσίου και μοριακή κίνηση. Αυτό ενισχύεται από την ανάμιξη και ανάδευση των διαδικασιών με την εισαγωγή αέρα στο μέλι.
Διάφορα είδη μελιού έχουν μια διαφορετική αναλογία φρουκτόζης και γλυκόζης, η οποία επηρεάζει το χρόνο κρυστάλλωσης. Μέλι ηλίανθου και ελαιοκράμβης κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα, ακόμη και μερικες εβδομάδες μετά τη συλλογή.. Για το λόγο αυτό η έγκαιρη συλλογή
και συσκευασίας του μελιού με μέγιστες συνθήκες υγιεινής πρεπει να γίνεται παρακολουθείται προσεκτικά
Η Διαδικασία κρυστάλλωσης δεν επηρεάζει τυχόν ιδιότητες του μελιού - ούτε αρνητικα ούτε θετικα. Υπάρχουν άνθρωποι που αποφεύγουν τη χρήση απο  το κρυσταλλωμένο μέλι, αλλά αυτό είναι ακριβώς το ίδιο με το υγρό μέλι. Πολλοί πελάτες προτιμούν να αγοράζουν στο εξωτερικό ήδη κρυσταλλωμένο μέλι, τόσο για λόγους ασφάλειας της ποιότητας, και λόγω της ευκολίας της χρήσης του μελιού σε στερεά κατάσταση. Η κρυστάλλωση μπορεί να προληφθεί, να καθυστερήσει ή επιταχυνθεί με ειδικές μεθόδους.
Πολλοί έμποροι λιανικής πώλησης προτιμούν να πωλούν το μέλι σε υγρή μορφή και εμποδίζουν την κρυστάλλωση του με παστερίωση ή διήθηση. Επεξεργασία με υπερήχους είναι ένας άλλος τρόπος για να αποφευχθεί η κρυστάλλωση του φυσικού μελιού. Αυτές οι μέθοδοι επεξεργασίας επηρεάζουν την ποιότητα του μελιού και επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά του.


Το Φυσικό μέλι μπορεί να μετατραπεί απο  κρυσταλλωμένο μέλι σε υγρό με θέρμανση. Βύθιση ενός βάζου με μέλι σε ένα μπολ με ζεστό νερό - όχι καυτό! - Είναι ο καλύτερος τρόπος. Επίσης, όταν αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες πάνω από 20 βαθμούς η κάτω από το μηδέν ή μηδέν βαθμούς το μέλι δεν κρυσταλλώνει.

Το μέλι δεν έχει ημερομηνία λήξης και δεν είναι λήξη η κρυστάλλωση του . Αυτή η παρανόηση προέκυψε μετά την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με τα τρόφιμα από την ΕΕ, αλλά είναι γνωστό ότι το φυσικό μέλι δεν λήγει. Η κρυστάλλωση  λανθασμένα θεωρείται από κάποιους ανθρώπους ως νοθεία του μελιού, που οφείλεται στην αλλαγή της κατάστασης της συγκέντρωσης σακχαρων . 



Ωστόσο παραποιημένο μέλι, το οποίο κρυσταλλώνει σχεδόν σε  κάθε περίπτωση, μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, αλλά ακόμη και αυτό θα παραμείνει βρώσιμο.
Το κρυσταλλωμένο μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως το υγρό μέλι, είναι ένα σημάδι οτι ειναι 100% φυσικό, οπότε μην το πετάτε και μην το αποφευγεται  όταν το βλέπετε στα ράφια των καταστημάτων.

επιμέλεια μετάφρασης Αnna Silky

Δεν υπάρχουν σχόλια: