Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα εξοντώνουν και τα πουλιά – Μεγάλος κίνδυνος για τα οικοσυστήματα




Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, που ήδη ενοχοποιούνται για τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών, επιδρούν εξίσου αρνητικά και στους πληθυσμούς των πουλιών μέσω της εξόντωσης των εντόμων με τα οποία τρέφονται, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας Ολλανδικής μελέτης.


Τα ευρήματα της νέας μελέτης προστίθενται σε αυτά ενός διεθνούς πάνελ 29 ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι βρήκαν ότι τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα προκαλούν ζημιές σε πουλιά, πεταλούδες, σκουλήκια και ψάρια.

Η προγενέστερη μελέτη δημοσιεύθηκε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες.

Οι επιστήμονες της πρόσφατης μελέτης, εξέτασαν περιοχές της Ολλανδίας όπου τα επιφανειακά ύδατα παρουσίαζαν υψηλές συγκεντρώσεις της δραστικής χημικής ουσίας imidacloprid, που περιέχεται στα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι πληθυσμοί 15 ειδών πουλιών μειώθηκαν κατά 3,5 τοις εκατό σε ετήσια βάση συγκριτικά με τις περιοχές όπου τα επίπεδα συγκέντρωσης των χημικών ουσιών που περιέχουν τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα ήταν σημαντικά χαμηλότερη

.

Η μείωση του πληθυσμού των πουλιών, που παρατηρήθηκε από το 2003 έως το 2010, συνέπεσε χρονικά με την αύξηση της χρήσης της δραστικής ουσίας imidacloprid, συμπέρανε η ολλανδική μελέτη με κύριο ερευνητή τον Caspar Hallmann του Πανεπιστημίου Radboud του Nijmegen της Ολλανδίας.

Η χρήση του συγκεκριμένου νεονικοτινοειδούς φυτοφαρμάκου εγκρίθηκε στην Ολλανδία το 1994, και η ετήσια χρήση του εννεαπλασιάστηκε από το 2014, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι οι χημικές ουσίες είχαν ψεκαστεί σε υπέρμετρες συγκεντρώσεις.

Μέσω της εξόντωσης και δραστική μείωσης του πληθυσμού των εντόμων – που αποτελούν μία κρίσιμη πηγή τροφής κατά την αναπαραγωγική περίοδο των πουλιών – η ικανότητα των πουλιών να αναπαραχθούν υπέστη σοβαρότατη ζημιά, συμπέραναν οι επιστήμονες. Ακόμη, επέστησαν την προσοχή και σε έτερες αιτίες που δεν μπορούν να αποκλειστούν με βεβαιότητα και σχετίζονται με τη χρήση νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων.

Τα εννέα από τα 15 είδη πουλιών που μελετήθηκαν είναι αποκλειστικά εντομοφάγα.

“Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι το αντίκτυπο των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων στο φυσικό περιβάλλον είναι ακόμη σοβαρότερο από ότι είχε αναφερθεί προγενέστερα”, αναφέρουν τα συμπεράσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature.

“Μελλοντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις πιθανά διαδοχικές επιδράσεις των νεονικοτινοειδών στα οικοσυστήματα”, υπογράμμισε η επιστημονική ομάδα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια: