Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Αχερώντια η Νυχτοπεταλούδα (Acherontia Άτροπος, Acherontia styx και Acherontia Λάχεσις




All three species of Acherontia - A. lachesis, A. styx, A. atropos. Photo: © Jean Haxiare.

Η hawkmoth όνομα νεκροκεφαλής αναφέρεται σε κάθε ένα από τα τρία είδη πεταλούδας του γένους Acherontia (Acherontia Άτροπος, Acherontia styx και Acherontia Λάχεσις).


 Πετούν πρός  αναζητηση συντροφου, ή για σίτιση,  H Άτροπος είναι ενεργή από το σούρουπο μέχρι μετά τα μεσάνυχτα.  Προσελκύεται απο το  φως και περιστασιακά από το νέκταρ της πατάτας, του καπνού και τα γλυκά-william λουλούδια, και τα άνθη πορτοκαλιάς.
Aν διαταραχθούν την ώρα που σιτίζονται βγάζουν τριξίματα και τσιριζουν.


Πετούν συνήθωςαπό τον Μάρτιο / Απρίλιο-Αύγουστο / Σεπτέμβριος, αν και περιστασιακά δείγματα την εμφανίζουν καί τον Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο.


 To πρώτο είδος βρίσκεται κυρίως στην Ευρώπη, τα δύο τελευταία είναι της Ασίας ,περισσότερες χρήσεις από την κοινή ονομασία παραπέμπει στα ευρωπαϊκά είδη. Αυτές ειναι  σκώροι είναι εύκολο να διακριθούν από το σχήμα ανθρώπινου  κρανίου πάνω στο θώρακα. Και τα τρία είδη είναι αρκετά παρόμοια σε μέγεθος, χρωματισμό, και τον  κύκλο ζωής.
A plate from Nemos (ca. 1895).
Αυτoi οι σκώροι έχουν διάφορα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά. Και τα τρία είδη έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν ένα δυνατό τρίξιμο που  ενοχλει. Ο ήχος παράγεται από την αποβολή του αέρα από το φάρυγγα, που συχνά συνοδεύεται από αναβοσβημα του έντονου χρώματος της κοιλιάς  σε μια περαιτέρω προσπάθεια να αποτρέψει τα αρπακτικά ζώα.

 Και τα τρία είδη που παρατηρούνται συχνά κάνουνεπιδρομές στα μελίσσια των διαφορετικών ειδών μελισσών για το μέλι.
Α. Άτροπος επιτίθεται μόνο  στις αποικίες της γνωστής Δυτικής μέλισσας, Apis mellifera. Μπορούν να μετακινηθούν μέσα στις κυψέλες χωρίς να τις διαταραξουν, επειδή μιμούνται τη μυρωδιά των μελισσών.

Τα αυγά της  ειναι  μεμονωμένα σε  παλιά φύλλα ενός φυτού ξενιστή και είναι πράσινα ή γκρι-μπλε.. Οι προνύμφες είναι χοντρές, φθάνοντας 120-130 mm, με εξέχουσα κέρατο ουρά. Και τα τρία είδη έχουν τρία χρώματα: συνήθως, πράσινο, καφέ και κίτρινο. Οι προνύμφες δεν κινούνται πολύ,ανοιγοκλείνουν την γνάθο τους και μπορεί να δαγκώσουν  αν απειλούνται. Όταν είναι ώριμες, τρυπώνουν υπόγεια στο χώμα και φτιαχνουν  ένα μικρό θάλαμο .

Το κρανίο-έχει σχέδιο νεκροκεφαλης και συνδέεται  με το υπερφυσικό και το κακό ,έχουν συνδεθεί με  δεισιδαίμονες και φόβο  τα Acherontia ειδη, ιδίως  η Άτροπος Acherontia, ίσως επειδή είναι η πιο γνωστη. Οταν τσιρίζει  μοιάζει με κραυγη ποντικού. Οι σκώροι επιτείνουν το αποτέλεσμα. Στα μέσα του 19ου αιώνα ο εντομολόγος Edward Newman, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα στο σήμα στο θώρακα έγραψε: "Ωστόσο αυτός ο θορυβος  που κάνει  μπορεί να προκαλέσει ασχημα συναισθήματα  τα  οποία ακολουθούνται πάντοτε με αισθήματα δέους και τρόμου ».
Αυτοί οι σκώροι έχουν παρουσιαστεί συχνά στην τέχνη, όπως ο Γερμανός καλλιτέχνης Sulamith Wülfing, και ταινίες όπως το Un Chien Andalou (του Λουίς Μπουνιουέλ και Σαλβαδόρ Νταλί) και Η Σιωπή των Αμνών, και στο έργο τέχνης της ιαπωνικής Sigh metal μπάντας άλμπουμ Hail Horror Hail. Αναφέρονται επίσης στο κεφάλαιο 21 του Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ, Δράκουλας, όπου έχει στείλει σκώρους στο Renfield Σύμφωνα με το μύθο, το είδος αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης του βασιλιά Καρόλου Α ',αλλά είναι πιο πιθανό να έχουν φτάσει με την πρώτη μεταφορά της πατάτας μερικούς αιώνες νωρίτερα.  Πετούν κατά την διάρκεια της νύχτας γιατί ¨εχουν σοβαρά προβλήματα όρασης στη διάρκεια της ημέρας.
A plate from Harris (1766).

Τα ονόματα των ειδών Άτροπος, Λάχεσις και styx είναι όλα από την ελληνική μυθολογία και σχετίζονται με το θάνατο.
 Η πρώτη αναφέρεται στίς τρεις Μοίρες που κόβουν τα νήματα της ζωής όλων των ανθρώπων.
 Η δεύτερη στο Moira ο οποίος παραχωρεί τη σωστή ποσότητα της ζωής σε ένα ον.
Kαι η τελευταία αναφέρεται στο ποτάμι των νεκρών. Επιπλέον, το όνομα του γένους Acherontia προέρχεται από Αχέροντας, ένα ποτάμι από ελληνικό μύθο που λέγεται ότι είναι ένας κλάδος του ποταμού Styx.


Adult Acherontia atropos, Kuwait. Photo: © Tony PittawayMale Acherontia atropos, Canary Islands. Photo: © Tony Pittaway






ACHERONTIA LACHESIS LACHESIS


Female Acherontia lachesis lachesis. Photo: © BMNH.

Pupa of Acherontia lachesis lachesis (ventral view), Singapore. Photo: © Leong Tzi Ming.
Freshly-formed pupa of Acherontia lachesis lachesis (ventral view), Singapore. Photo: © Leong Tzi Ming.


αυγό 1.5 x 1.2mm
Egg of Acherontia atropos. Photo: © Tony Pittaway
Προνύμφη: 120 - 130 χιλιοστά. Πολυμορφικό: πράσινο, καφέ, κίτρινο ή ανοικτό κίτρινο κρεμώδες.
Third instar larva of Acherontia atropos. Photo: © Tony PittawayUnfed first instar larva of Acherontia atropos. Photo: © Tony Pittaway
Fourth instar larva of Acherontia atropos (pale form) on olive, Catalonia, Spain. Photo: © Ben Trott.Fourth instar larva of Acherontia atropos (yellow form). Photo: © Tony PittawayFinal instar brown larval form of Acherontia atropos on olive, Catalonia, Spain. Photo: © Ben Trott.Final instar yellow larval form of Acherontia atropos (dorsal view). Photo: © Tony Pittaway


πηγη πληροφοριων wilkipedia org.
επιμέλεια μεταφρασης Anna Silky

Δεν υπάρχουν σχόλια: