Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι σεισμογράφοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχουν καταγράψει εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις, μικρού όμως μεγέθους, σε όλη την ανατολική Αττική και κοντά στο ρήγμα της Πάρνηθας που είχε δώσει τον ισχυρό σεισμό των 5,9R το Σεπτέμβριο του 1999 στην Αθήνα.
Σεισμός Πάρνηθας 5,9R 7 Σεπτεμβρίου 1999
Κανένας κρατικός φορέας δεν αναφέρει δυστυχώς το παραμικρό γι' αυτές τις μικρές αλλά ύποπτες σεισμικές δονήσεις, που λαμβάνουν χώρα σε μία πολύ σεισμογενή περιοχή που στο παρελθόν έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς. Η περιοχή αυτή όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα του άρθρου μας, είναι η περιοχή της ανατολικής Αττικής.
Αποδεδειγμένα πρόκειται για μία σεισμική έξαρση οι οποία αποτελείται από πολύ μικρούς σεισμούς που δεν ξεπερνάνε τους 3,0 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το εστιακό τους βάθος σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 10 χιλιόμετρα βάθος, πράγμα που τους κάνει επιφανειακούς. Λίγοι από αυτούς γίνονται αισθητοί τη νύχτα που επικρατεί ησυχία και κοιμούνται όλοι, ωστόσο οι πιο πολλοί επειδή σημειώνονται στη διάρκεια της ημέρας, δεν γίνονται αισθητοί. Θα πει κανείς ότι είναι πολύ μικροί για να εμπνέουν ανησυχία, ωστόσο εμείς έχουμε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε.
Επίσης να σημειώσουμε, πως κοντά σε αυτούς τους μικροσεισμούς, βρίσκεται και το ρήγμα των Αλκυονίδων, το οποίο έδωσε στις 24 Φεβρουαρίου του 1981 ισχυρό σεισμό με μέγεθος 6.7 Ρίχτερ. Η μετασεισμική ακολουθία ήταν έντονη και διήρκεσε αρκετούς μήνες, με 2 ισχυρούς μετασεισμούς, στις 25 Φεβρουαρίου με μέγεθος 6.4 Ρίχτερ και στις 4 Μαρτίου με μέγεθος 6.3 Ρίχτερ. Το ρήγμα κατά μήκος των νοτίων ακτών του κόλπου των Αλκυονίδων είχε επιφανειακό ίχνος μήκους 15 χιλιομέτρων και κάθετη πτώση 60 εκατοστών.
Εμείς σας ενημερώνουμε με βάση επίσημα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να παρατηρήσετε και το πως καταγράφουν στη συγκεκριμένη περιοχή οι σεισμογράφοι τις μικρές αυτές σεισμικές δονήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου