Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Γύρη μελισσών: πώς μπορεί να μας ωφελήσει;



Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η γύρη είναι τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών, τα οποία συλλέγουν οι μέλισσες για να τα μεταφέρουν στη φωλιά τους και να τα χρησιμοποιήσουν ως βασικό είδος διατροφής. 


Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, δεν αποτελεί βασικό συστατικό διατροφής μόνο των μελισσών, αλλά πλέον και των ανθρώπων, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και σημαντικά, ικανά να την καταστήσουν μια σούπερ υγιεινή τροφή.

Ποια είναι η θρεπτική αξία της γύρης Η γύρη των μελισσών είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη , εξαιρετικά σημαντική για όσους γυμνάζονται, αλλά και για όσους χρειάζονται λίγο περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους.( Μην την μπερδεύετε με τη γύρη που προκαλεί τις ανοιξιάτικες αλλεργίες), καθώς αυτή είναι γύρη είναι η ανεμόφιλη, που συνήθως είναι επιβλαβής, προκαλώντας καταρροή, φτέρνισμα, μπούκωμα κ.ο.κ. Εδώ πρόκειται για την εντομόφιλη γύρη , την οποία μαζεύουν οι μέλισσες κι έχει θαυμαστές ιδιότητες.


Στη νωπή της μορφή, που είναι αυτή που διατηρεί και τα περισσότερα θρεπτικά της συστατικά, συναντάμε αμινοξέα, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες (A-B1-B2-B3-B5-B6-B12-C-D-E-H-K-PP),αλλά και μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα . Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να δράσει και ως αγωγή σε περίπτωση εποχικών αλλεργιών, κάνει καλό στην εποχική τριχόπτωση και δρα βοηθητικά σε πολλές παθήσεις, όπως σε προβλήματα στο έντερο, στον προστάτη, στην υψηλή χοληστερίνη , στις ορμονικές διαταραχές, στην κακή λειτουργία παγκρέατος και ήπατος, στην υπέρταση, την ανορεξία και την παχυσαρκία αν την καταναλώσετε με άδειο στομάχι πριν το φαγητό βοηθάει στις καύσεις, ενώ αν την καταναλώσετε μετά το φαγητό βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματος.
Ακόμη, θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση του ανοσοποιητικού, έτσι ώστε να έχετε γερή ασπίδα απέναντι στις ιώσεις που σιγά-σιγά κάνουν την εμφάνισή τους και βοηθάει σε μια γενικότερη ισορροπία του οργανισμού, που κατ’ επέκταση αντανακλάται και στην όψη σας.


Ποια γύρη να επιλέξετε Η ΝΩΠΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ.. Στο εμπόριο θα βρείτε γύρη μελισσών σε 3 μορφές: νωπή, αποξηραμένη και σε ταμπλέτες. Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας, όμως, πριν αγοράσετε είναι ότι όσο μικρότερη είναι η επέμβαση και η επεξεργασία στην αρχική μορφή γύρης, τόσο περισσότερο διατηρεί τα συστατικά της. Στην περίπτωση της αποξηραμένης γύρης, για παράδειγμα, τα θρεπτικά συστατικά μειώνονται έως και 30-40% , γι’ αυτό η καλύτερη επιλογή είναι η νωπή γύρη από παραγωγούς ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ η οποία πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε χαμηλές θερμοκρασίες ή ακόμη και στην κατάψυξη. Η αποξηραμένη γύρη δεν χρειάζεται ψυγείο.
Τι γεύση έχει Εδώ ίσως δυσανασχετήσετε καθώς η γεύση της γύρης δεν είναι ακριβώς… ευχάριστη.


 Η αποξηραμένη γύρη έχει μια περίεργη γεύση που σε πολλούς θυμίζει ιχθυέλαιο, ενώ η νωπή σίγουρα θα σας κάνει να ξινίσετε το πρόσωπό σας, αλλά η μαλακιά της υφή θα την κάνει να πολτοποιηθεί γρήγορα στο στόμα σας, έτσι ώστε να την καταπιείτε. Μπορείτε, παρ’ όλ’ αυτά να την καταναλώσετε σκέτη ή να την αναμείξετε σε χυμό, γάλα, δημητριακά, στη σαλάτα ή με μέλι για να μην νιώσετε τόσο έντονα τη γεύση της.

Πόσο πρέπει να καταναλώνετε Αν προμηθευτείτε τη νωπή γύρη, καταναλώνετε ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αρχικά , μέχρι να συνηθίσει το στομάχι και στη συνέχεια μπορείτε να το αυξήσετε σε 2 κουταλάκια του γλυκού ή και παραπάνω (μέχρι 6 κουτ. του γλυκού), ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.
 

Αν πάρετε ταμπλέτες, ξεκινήστε με 1 ταμπλέτα κάθε πρωί για 1 εβδομάδα κι έπειτα αυξήστε σταδιακά, έχοντας υπόψη σας ότι για έναν ενήλικα η κανονική δόση είναι 20-35 γραμμάρια την ημέρα. 

Όσον αφορά την αποξηραμένη γύρη, ξεκινήστε όπως με τη νωπή με ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού και αυξήστε σταδιακά . 

ΠΗΓΗ http://www.botanologika.gr/2015/10/blog-post_88.html

Οι άντρες αποδίδουν καλύτερα στο κρεβάτι όταν πίνουν καφέ.



Δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να προστατεύουν τους άντρες από την στυτική δυσλειτουργία, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Εξετάζοντας στοιχεία από 3.724 εθελοντές, ηλικίας άνω των 20 ετών, διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν καθημερινά 85 έως 170 mg καφεΐνης είχαν κατά 42% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα στύσης.

Αντίστοιχα, όσοι κατανάλωναν 171 έως 303 mg καφεΐνης την ημέρα, είχαν κατά 63% μικρότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ ή έπιναν μόνο έναν.

Η καφεΐνη αυτή περιέχεται σε δύο έως τρία φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ή μονού εσπρέσο ή μονού καπουτσίνο την ημέρα.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο καφές δρούσε προστατευτικά ανεξαρτήτως σωματικού βάρους και αρτηριακής πίεσης (ήταν προστατευτικός ακόμα και για τους παχύσαρκους και τους υπερτασικούς).

Αντιθέτως, δεν φάνηκε να προστατεύει τους άντρες με διαβήτη, ο οποίος αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS One».

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Χιούστον, πιστεύουν ότι η καφεΐνη ασκεί την προστατευτική της δράση ενεργοποιώντας μία σειρά μηχανισμών που χαλαρώνουν τις αρτηρίες και τους μυς και οδηγούν σε καλύτερη αιμάτωση του πέους, ώστε να επιτυγχάνεται ικανοποιητική στύση.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να τονώσει και την ερωτική επιθυμία των γυναικών και των ηλικιωμένων.

Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Αν και οι ποσότητες της καφεΐνης παρουσιάζουν διακυμάνσεις αναλόγως με το είδος και την ποσότητα του καφέ, καθώς και με το μέγεθος του φλιτζανιού, ένα φλιτζάνι των 150 ml από μέτριας βαρύτητας καφέ περιέχει κατά προσέγγιση τις εξής ποσότητές της:

* Στιγμιαίος ντεκαφεϊνέ καφές (φλιτζάνι) = 3 mg

* Εσπρέσο (μονός) = 40-80 mg

* Καπουτσίνο (μονός) = 40-80 mg

* Στιγμιαίος καφές (φλιτζάνι) = 70-100 mg

* Καφές φίλτρου (φλιτζάνι) = 100-150 mg


http://www.botanologika.gr/search/label/ΟΜΟΡΦΙΑ