Πόλεις όπως το Παρίσι, Ουάσιγκτον, Βερολίνο, Τόκιο, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο και το Λονδίνο έχουν ήδη αστική μελισσοκομία πάνω από ορισμένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια τους. Τώρα, αυτή η θετική τάση φτάνει στην Ισπανία, χάρη στο αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού σε αστικούς κήπους και βιολογικά τρόφιμα. Ο στόχος αυτών των νέων μελισσοκόμων να βοηθήσουν την προστασία των πληθυσμών των μελισσών που είναι σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων.
Η J & B θέλει να υποστηρίξει αυτήν την βιώσιμη δραστηριότητα η οποία δεν παράγει κανένα περιβαλλοντικό αντίκτυπο, με ένα νέο πνεύμα που εγχύεται απο το Scotch Whisky με μέλι Η τύχη αυτής της φιάλης που εξισορροπεί τη γεύση και το χαρακτήρα είναι μια γενιά νέων καταναλωτών.Η J & B μέλι είναι πιστη στις αστικές ρίζες του εμπορικου σήματος και το κύρος του, και επαναπροσδιόρισε την κατηγορία ουίσκι να έχει μια φυσική επιλογή, επειδή προσπαθούν πάντα να οδηγούν την καινοτομία », λέει ο Βαγγέλης Σμυρλής, Διευθυντής Marketing της J & B Δυτική Ευρώπη.
Το «τέλειο σερβίρισμα 'αυτό το όμορφο μείγμα είναι υπεροχο με πάγο, μια φέτα φρέσκο λεμόνι και Sprite, αλλά είναι και τόσο δροσιστικό ποτό που μπορείτε να το απολαύσετε με πάγο και μόνο.
Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα όπου διατίθεται αυτό το μπουκάλι, το οποίο αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για τη ρύθμιση της αστικής μελισσοκομίας και να αφήσει τους πολίτες αυτής της δέσμευσης να την κάνουν διεθνή τάση.
μεταφραση AnnaSilky
Ο τρόπος που η ανθρωπότητα διαχειρίζεται ή κακoδιαχερίζεται την φύση με βάση τα στοιχεία του ενεργητικού της, συμπεριλαμβανομένων των επικονιαστών, εν μέρει θα καθορίσουν το συλλογικό μας μέλλον στον 21ο αιώνα ...... Το γεγονός είναι ότι από τα 100 είδη καλλιεργειών που παρέχουν το 90 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, εχει γονιμοποιηθει από τις μέλισσες. "
- Achim Steiner, Εκτελεστικός Διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP)
- Εικονογράφηση από τον Chris Buzelli
Μήπως οι μέλισσες κοιμούνται;
Για να μάθετε τοποθετήθηκε μια μικρή φωτογραφική μηχανή σε μια κυψέλη και καταγράφονται τα αποτελέσματα σε διάστημα 24 ωρών, μέρος ενός σχεδίου για το BBC.
Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, που ήδη ενοχοποιούνται για τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών, επιδρούν εξίσου αρνητικά και στους πληθυσμούς των πουλιών μέσω της εξόντωσης των εντόμων με τα οποία τρέφονται, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας Ολλανδικής μελέτης.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης προστίθενται σε αυτά ενός διεθνούς πάνελ 29 ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι βρήκαν ότι τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα προκαλούν ζημιές σε πουλιά, πεταλούδες, σκουλήκια και ψάρια.
Η προγενέστερη μελέτη δημοσιεύθηκε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες.
Οι επιστήμονες της πρόσφατης μελέτης, εξέτασαν περιοχές της Ολλανδίας όπου τα επιφανειακά ύδατα παρουσίαζαν υψηλές συγκεντρώσεις της δραστικής χημικής ουσίας imidacloprid, που περιέχεται στα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι πληθυσμοί 15 ειδών πουλιών μειώθηκαν κατά 3,5 τοις εκατό σε ετήσια βάση συγκριτικά με τις περιοχές όπου τα επίπεδα συγκέντρωσης των χημικών ουσιών που περιέχουν τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα ήταν σημαντικά χαμηλότερη
Οι περισσότερες έρευνες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η διατροφική ομάδα βοηθάει με πολλούς τρόπους τις λειτουργίες του οργανισμού ενώ προάγει συνολικά την...
ανθρώπινη υγεία.
Όλοι όμως γνωρίζουμε πως τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτοφάρμακα.
Για 10η συνεχή χρονιά, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) έχει κυκλοφορήσει κατάλογο με τα πιο μολυσμένα από φυτοφάρμακα προϊόντα, και για άλλη μια φορά τα μήλα βρίσκονται ψηλά στην σχετική λίστα .
Ο κατάλογος καταρτίζεται από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας μετά από έρευνα σε 48 φρούτα και λαχανικά για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Περίπου 65% των δειγμάτων ήταν θετικά στο τεστ.
Αυτό είναι άσχημο νέ αφού τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά και μπορούν να ενεργούν ως καρκινογόνα ή να θέσουν εκτός λειτουργίας το ενδοκρινικό σύστημα, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής μας εξασφαλίζοντας την καλή λειτουργία του οργανισμού. Τι γίνεται όμως όταν είναι εμποτισμένα με εντομοκτόνα που
είναι επιβλαβή για την υγεία μας;
Για 10η συνεχή χρονιά, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) έχει κυκλοφορήσει κατάλογο με τα πιο μολυσμένα από φυτοφάρμακα προϊόντα, και για άλλη μια φορά τα μήλα βρίσκονται στην κορυφή.
Η λίστα καταρτίζεται από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας μετά από έρευνα σε 48 φρούτα και λαχανικά για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Περίπου 65% των δειγμάτων ήταν θετικά στο τεστ.
Αυτό είναι άσχημα νέα αφού τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά και μπορούν να ενεργούν ως καρκινογόνα ή να θέσουν εκτός λειτουργίας το ενδοκρινικό σύστημα, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την EWG αυτά είναι τα πιο μολυσμένα με φυτοφάρμακα τρόφιμα:
Αμπελοφάσολα
Πατάτες
Τοματίνια
Αγγούρι
Νεκταρίνια
Κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες πιπεριές
Σπανάκι
Ροδάκινα
Σέληνο
Σταφύλια
Φράουλες
Μήλα
.iefimerida.gr
Η απάντηση στο ερώτημα αν το μέλι παχαίνει είναι αρνητική. Μια κουταλιά της σούπας μέλι έχει περίπου 60 θερμίδες, όσες δηλαδή ένα φρούτο. Έχει μηδενικό ποσοστό λίπους και περιέχει 15 γραμμάρια υδατανθράκων, η πρόσληψη των οποίων είναι απαραίτητη καθημερινά για τον οργανισμό μας.
Το μέλι ενισχύει, επίσης, τον μεταβολισμό μας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ η αυξημένη κατανάλωση μελιού από άτομα με καρδιακές παθήσεις έχει ευεργετικές συνέπειες, λόγω του ότι τα σάκχαρά του, ιδίως η γλυκόζη, είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυός και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά.
Η κατανάλωση του μελιού αυξάνει, επιπλέον, το ποσοστό αιμοσφαιρίνης, ιδίως στα παιδιά. Παράλληλα, είναι ευεργετικό για τις στομαχοεντερικές παθήσεις, λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει, καθώς πρόκειται για αλκαλική τροφή, με αποτέλεσμα η αλκαλικότητά του να μειώνει την οξύτητα του στομάχου.
Έτσι, το μέλι λειτουργεί ως μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν τα αγγεία, συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
Κάτι που ίσως δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι το μέλι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και εξωτερικά με τη μορφή καταπλάσματος, ανακουφίζοντας από τα εγκαύματα. Τέλος, είναι ευεργετικό για τις ρινοφαρρυγγικές παθήσεις.
Όπως αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς, το μέλι όχι μόνο δεν παχαίνει, αλλά είναι ευεργετικό για την υγεία μας. Συνίσταται, έτσι, η ένταξή του στην καθημερινή μας διατροφή, χωρίς ωστόσο να προβαίνουμε σε υπερκατανάλωση.
Πηγή: myself.gr
Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη
- Το καλύτερο φάσμα της πτήσης για την καλή απόδοση του μελιού είναι 1500 μ, οπότε με αυτή την ακτίνα οι μέλισσες μιας αποικίας /ενός μελισσοκομείου καλύπτουν .7.065.000m2
- Οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν τις μέλισσες με καπνό πιστεύοντας ότι αυτό τις ηρεμεί , αλλά λίγοι άνθρωποι ξέρουν ότι οι οι μέλισσες αντιδρούν για τον καπνό στόν φόβο της φωτιάς και της υποχώρησης προς την ομάδα και την προετοιμασία εκκένωσης της αποικίας
- Μερικά μέλια κρυσταλλώνονται, γιατί ορισμένα εξαρτώνται από την αναλογία γλυκόζης και φρουκτόζης στο μέλι
- Εάν πρόπολη διαλύεται σε αλκοόλ δεν σημαίνει πάντα ότι το υγρό πρέπει να είναι μαύρο, αυτό εξαρτάται από το είδος της πρόπολης και από το είδος του φυτού απο το οποίο θα έχει συλλεχθει η πρόπολη .
- 10000 μέλισσες ζυγίζουν περίπου 1 κιλό
- Μια Πολύ καλή αποικία έχει περίπου 60.000 μέλισσες
Νέκταρ, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία είναι το ποτό των θεών.
Είναι πιο γλυκό από το μέλι, το οποίο μαζί με την αμβροσία κρατά αιώνια την νεότητα στους Θεούς.
Nectar είναι το υγρό που αποτελείται από σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη που εκκρίνεται από τους αδένες του βοτάνου λεγόμενα Νεκταρίου.
Αυτό εξαρτάται από τον τύπο των φυτών και τις κλιματικές συνθήκες πόσα επιμέρους σάκχαρα θα βρεθούν σε νέκταρ.
Η τιμή του ρΗ του του νέκταρος είναι στο εύρος 2,7 έως 6,4, και του ποσού της ζάχαρης του κατώτερου ορίου του 3% έως 80%.
Συνήθως οι μέλισσες προτιμούν να συλλέγουν το νέκταρ, που αποτελείται από περισσότερους τύπους σακχάρων παρά μόνο από ζάχαρη.
Νέκταρ, το οποίο περιέχει λιγότερο από 5% των μελισσών ζάχαρη δεν το συλλέγουν, οι μέλισσες προτιμούν νέκταρ που έχει περίπου 50% ζάχαρη.
Το νέκταρ, εκτός από την προαναφερθείσα ζάχαρη χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ενώσεων αζώτου, βιταμίνες και οργανικά οξέα, μεταλλικά άλατα, και ένζυμα. Η καλύτερη εξωτερική θερμοκρασία για την έκκριση του νέκταρος είναι 10-30 C και υγρασία 60-80%.
Τα περισσότερα φυτά εκκρίνουν νέκταρ κατά το χρονικό διάστημα της επικονίασης τους.
Σε εξαιρετικά ζεστές μέρες και θερμοκρασίες άνω των 38C του καλοκαιριού η θερμότητα μπορεί να σταματήσει από την έκκριση του νέκταρος.
Το Nectar είναι ένα είδος ΔΩΡΟΥ για τις μέλισσες από τα φυτά που τις ευγνωμωνούν για το ρόλο τους στην επικονίαση.
Εκτιμάται ότι περίπου 3kg του του νέκταρος είναι απαραίτητο για 1kg του μελιού. Το καλύτερο είναι ότι ¨οτανμέλισσες συλλέγουν το νέκταρ σε ακτίνα έως 1,5 χιλιόμετρα.
Mεταφραση Αnna Silky