Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΤΟ EΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ





Φαινολικό οξύ σύνθεση, αντιαθηρογενετικές και αντικαρκινικές δυνατότητες των μελιών που προέρχονται από διάφορες περιοχές στην Ελλάδα



Το Ελληνικό Μέλι είναι πλούσιο σε αντικαρκινικες ιδιοτητες, καταπολεμάει την χοληστερίνη και είναι πλούσο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις
Η τοποθεσία και η τροφή που λαμβάνουν απο τις ανθοφορίες; παίζουν σημαντικό ρόλο στίς μέλισσες,. Ανάλογα με τη γεωγραφική τους τοποθέτηση, οι ανθοφόρες πηγές αλλάζουν και το ίδιο γίνεται  και με το νέκταρ, τη ρητίνη δέντρων και τη γύρη. Αυτή η νέα μελέτη εντόπισε σημαντικές φαινολικές ενώσεις στα ελληνικά μέλια που είναι σημαντικές για την ανθρώπινη υγεία και επιβεβαιώνει τη σημασία της καθημερινής κατανάλωσης το
υ-

Το φαινολικό οξύ του μελιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βοτανική και γεωγραφική προέλευση του. Σε αυτή τη μελέτη, εχει πραγματοποιηθεί μια ποσοτική ανάλυση των φαινολικών οξέων στο εκχύλισμα οξικού αιθυλεστέρα των 12 μελιού που συλλέγονται από διάφορες περιοχές στην Ελλάδα.

Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι το πρωτοκατεχικό οξύ, το ρ-υδροξυβενζοϊκό οξύ, βανιλικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και ρ-κουμαρικό οξύ είναι τα κύρια φαινολικά οξέα του μελιού που εξετάστηκαν. Τα Κωνοφόρα δέντρα μελιού (από πεύκο και έλατο) περιέχουν  σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις απο πρωτοκατεχικό και καφεϊκό οξύ (μέση τιμή: 6640 και 397 μg / kg μελιού, αντίστοιχα) από θυμάρι και μέλι εσπεριδοειδών (μέσος όρος πρωτοκατεχικό και καφεϊκό οξύ: 437,6 και 116 μg / kg μελιού αντίστοιχα). p-Υδροξυβενζοϊκό οξύ ήταν η κυρίαρχη ένωση στο μέλι το θυμαρίσιο (μέση τιμή: 1252,5 μg / kg μελιού). Εξετάσαμε περαιτέρω το αντιοξειδωτικό δυναμικό (δοκιμασία ORAC) των εκχυλισμάτων, την ικανότητά τους να επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του καρκίνου του προστάτη (PC-3) ​​και καρκίνου του μαστού (MCF-7) στα κύτταρα καθώς και επίδραση μείωσης τους επί ΤΝΡ-α που προκαλείται από μόριο προσκόλλησης στα ενδοθηλιακά κύτταρα (HAEC).

Τιμές ORAC των ελληνικών μελιών κυμαίνονταν 415 έως 2.129 μmol ισοδύναμα Trolox / kg μελιού και συσχετίζεται σημαντικά με το περιεχόμενό τους σε πρωτοκατεχικό οξύ (p <0,001), p-υδροξυ-βενζοϊκό οξύ (p <0,01), βανιλλικό οξύ (p <0,05), το καφεϊκό οξύ (ρ <0,01), ρ-κουμαρικό οξύ (ρ <0,001) και η συνολική περιεκτικότητα φαινολικών τους (ρ <0,001). Εκχυλίσματα μελιού μείωσαν  σημαντικά τη βιωσιμότητα του PC-3 και MCF-7 στα κύτταρα καθώς και την έκφραση των μορίων προσκόλλησης σε HAEC. Σημαντικότερη είναι σε περιεκτικότητα βανιλλικό οξύ συσχετίζεται σημαντικά με αντικαρκινική δραστι
Συμπερασματικά,  τα ελληνικά μέλια είναι πλούσια σε φαινολικά οξέα, ιδίως σε πρωτοκατεχικό και ρ-υδροξυβενζοϊκού οξύ  και εμφανίζουν σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιαθηρογενετικες δραστηριότητες που μπορεί να αποδοθούν, τουλάχιστον εν μέρει, στην περιεκτικότητα φαινολικών οξέων τους.κότητα σε PC-3 και MCF-7 κύτταρα (ρ <0,01, ρ <0,05 αντιστοίχως). Πρωτοκατεχικό οξύ, βανιλικό οξύ και συνολική περιεκτικότητα φαινολικών συσχετίζεται σημαντικά με την αναστολή της έκφρασης VCAM-1 (ρ <0,05, ρ <0,05 και ρ <0,01 αντίστοιχα)




Μετάφραση :AnnaSilky

Δεν υπάρχουν σχόλια: