Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Οι μέλισσες αποκάλυψαν τόν μυστικό κόσμο της θερμότητας

Το μυστικό της επιτυχίας μελισσών »έχει ανακαλυφθεί οτι ζει βαθιά μέσα κυψέλες τους - ένας ειδικός τύπος των μελισσών ο οποίος δρα σαν ένα ζωντανό καλοριφέρ, θερμαίνοντας την φωλιά η δροσίζοντας ,φροντίζοντας και για τον έλεγχο πολύπλοκων κοινωνικων δομων  της αποικίας.

Οι μέλισσες ελέγχουν ακριβώς τον έλεγχο της θερμοκρασίας στο εσωτερικό στις κυψέλες τους για να καθορίσουν σε ποια θέση εργασίας θα τοποθετηθούν οι νέες για  να  εκτελέσουν στην αποικία όταν ωριμάσουν, έχει αποκαλύψει η νέα έρευνα.


Οι μέλισσες και άλλα κοινωνικά έντομα όπως τα μυρμήγκια, οι θέσεις εργασίας διαμοιράζονται σε μια αποικία, ώστε κάθε άτομο να  έχει συγκεκριμένο ρόλο που ωφελεί την αποικία ως σύνολο
Οι  "θερμάστρες μέλισσες" έχουν βρεθεί να παίζουν ένα κρίσιμο ρόλο, και προηγουμένως παραγνωρισμένο, ρόλο που αφορά την διατήρηση του μελιού στις αποικίες των μελισσών.


Χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογία που τοποθετουν αισθητήρες για να δούν την θερμοκρασία μέσα στις κυψέλες των μελισσών, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δούν πώς  οι θερμάστρες μέλισσες χρησιμοποιούν το σώμα τους για να παρέχουν μια μοναδική μορφή της κεντρικής θέρμανσης μέσα σε μια κυψέλη.


Έχουν διαπιστώσει ότι αυτές οι εξειδικευμένες μέλισσες, των οποίων η θερμοκρασία του σώματος είναι σαφώς υψηλότερη από τις άλλες μέλισσες στην αποικία, διατηρούν την ομάδα ζεστή η δροσερή.


επιμέλεια μετάφρασης ΑnnaSilky

Δεν υπάρχουν σχόλια: