Αλάτι Κόκκινο Χαβάης
Το Αλάτι Κόκκινο Χαβάης προέρχεται από ηφαιστειακή λάβα και αποκτά αυτό το έντονο χρώμα τερακότας από την ανάμειξη του πυλού που βγαίνει από το ηφαίστειο.
Χαρίζει μια έντονη γεύση στο φαγητό. Είναι αγνό ορυκτό αλάτι καθώς δεν υποβάλλεται σε διαδικασίες καθαρισμού. Χρησιμοποιείται κανονικά στο φαγητό και θεωρείται το πλέον ευεργετικό αλάτι για δίαιτες αποτοξίνωσης.
Είναι πολύ ιδιαίτερο και γευστικό και ταιριάζει με όλα τα ψητά κρέατα και ειδικά με τις χοιρινές μπριζόλες. Εμπλουτίζει τις κρύες και αλλά και τις ζεστές σαλάτες με ωραία γεύση και τραγανή υφή.
Αλάτι Ροζ Ιμαλαΐων
Η συγκομιδή γίνεται στα βουνά των Ιμαλαΐων. Οι κρύσταλλοι πλένονται σε άλμη και ύστερα αφήνονται στον ήλιο να στεγνώσουν φυσικά. Ονομάζεται ροζ αλάτι, γιατί συχνά έχει απαλό, σχεδόν διάφανο ροζ χρώμα.
Με υπέροχο ροζ χρώμα, που προκύπτει από το σίδηρο που έχουν τα πετρώματα της περιοχής, έχει νόστιμο και έντονο χαρακτήρα. Είναι ιδανικό για κόκκινο κρέας λόγω της απουσίας ιωδίου. Το ροζ αλάτι χρησιμοποιείται για άλμη αλλά και ως επιτραπέζιο αλάτι.
Αλάτι Μαύρο Κύπρου
Οι νιφάδες του αλατιού αρωματίζονται με ενεργοποιημένο άνθρακα από τις ηφαιστειογενείς περιοχές της Κύπρου, χαρίζοντάς του το μαύρο χρώμα. Η διαδικασία παραγωγής του μπορεί να κρατήσει έως και 2 χρόνια, ώστε να επιτευχθεί η σωστή υφή και γεύση του αλατιού.
Το Αλάτι Μαύρο Κύπρου διακρίνεται για τους μεγάλους κρύσταλλους σε σχήμα πυραμίδας. Λόγω του ενεργοποιημένου άνθρακα είναι ελαφρύ αλάτι, έχοντας την χαρακτηριστική ήπια γεύση των αλατιών της Μεσογείου.
Αλάτι Θαλασσινό Μεσογείου
Η αποκομιδή γίνεται σε φυσικές αλυκές στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Επειδή είναι σχεδόν ακατέργαστο και δεν υποβάλλεται σε τεχνητή λεύκανση, το Θαλασσινό Αλάτι της Μεσογείου διατηρεί σχεδόν όλη την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.
Το θαλασσινό αλάτι εξαιτίας της κρυσταλλικής δομής του, αποδεικνύεται ευεργετικό, αφού εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.ά. Όμως, θα πρέπει να καταναλώνεται πάντα με μέτρο, ιδιαίτερα από άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Η κατάχρησή του μπορεί να επιφέρει δυσπεψία, έλκος ή ακόμη και νεφρικές παθήσεις.
Το θαλασσινό αλάτι έχει πιο έντονη γεύση από το κοινό επιτραπέζιο αλάτι και χρειάζεται προσοχή κατά τη χρήση του. Εκτός από το φαγητό, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στην άλμη ή για πάστωμα.
Αλάτι Γαλάζιο Περσίας
Χάρη στις υπέροχες αποχρώσεις του, συνηθίζεται να αποκαλείται το “ζαφείρι των Ιμαλαΐων”.
Το Αλάτι Γαλάζιο Περσίας έχει μια επιπλέον ασυνήθιστη ιδιότητα, αλλάζει η έντασή του καθώς παραμένει στο στόμα. Ενώ η αρχική του γεύση είναι έντονη, γίνεται πιο ήπια και ευχάριστη όταν παραμένει στη γλώσσα.
Το Αλάτι Γαλάζιο Περσίας ταιριάζει σε όλα τα φαγητά, καθώς ενισχύει όλες τις γεύσεις, και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κάθε φορά στη μαγειρική σας.
Αλάτι Γκρι Βρετάνης
Το Αλάτι Γκρι Βρετάνης είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ασβέστιο και ποτάσιο. Θεωρείται από τους γευσιγνώστες ως η καλύτερη ποικιλία θαλασσινού αλατιού και είναι επίσης γνωστό ως "Fleur de sel" (Φλερ ντε δελ), δηλαδή ο ανθός του αλατιού.
Η συγκομιδή γίνεται στις ακτές της Βόρειας Γαλλίας που βρέχονται από τον Ατλαντικό. Η απόχρωση του αλατιού οφείλεται στην τραχύτητα των κρυστάλλων του αλατιού, καθώς συγκρατούν την υγρασία της θάλασσας, δημιουργώντας ένα θολό ή “γκρίζο” χρώμα.
Απολαυστικό αλάτι, ιδανικό για κρέατα και θαλασσινά ψημένα στη σχάρα, καθώς και σε όλες τις σαλάτες. Έχει ελαφρώς πιο γεμάτη και πλούσια γεύση από το απλό αλάτι. Άριστο δώρο για όλους τους εκλεκτικούς μάγειρες και μαγείρισσες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου