Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΛΑΤΙ

Αλάτι Κόκκινο Χαβάης

Το Αλάτι Κόκκινο Χαβάης είναι ένας θρυλικός ιαματικός πυλός προικισμένος με θεραπευτικά οφέλη. Όταν προστίθεται στο αγνό αλάτι του Ειρηνικού Ωκεανού, το μεγαλοπρεπές χρώμα του μεταδίδεται μαζί με την υπέροχη γεύση του.

Το Αλάτι Κόκκινο Χαβάης προέρχεται από ηφαιστειακή λάβα και αποκτά αυτό το έντονο χρώμα τερακότας από την ανάμειξη του πυλού που βγαίνει από το ηφαίστειο.


Χαρίζει μια έντονη γεύση στο φαγητό. Είναι αγνό ορυκτό αλάτι καθώς δεν υποβάλλεται σε διαδικασίες καθαρισμού. Χρησιμοποιείται κανονικά στο φαγητό και θεωρείται το πλέον ευεργετικό αλάτι για δίαιτες αποτοξίνωσης.



Είναι πολύ ιδιαίτερο και γευστικό και ταιριάζει με όλα τα ψητά κρέατα και ειδικά με τις χοιρινές μπριζόλες. Εμπλουτίζει τις κρύες και αλλά και τις ζεστές σαλάτες με ωραία γεύση και τραγανή υφή.

 

Αλάτι Ροζ Ιμαλαΐων

Το Ροζ Ορυκτό Αλάτι Ιμαλαΐων είναι από τα πιο φημισμένα ορυκτά αλάτια στον κόσμο και θεωρείται ως "λευκός χρυσός". Είναι αγνό φυσικό κρυσταλλικό αλάτι που έχει υποστεί τεράστια δύναμη πίεσης σε διάρκεια άνω των 200 εκατομμυρίων ετών. Αυτή η τεράστια πίεση έχει δημιουργήσει το κρυσταλλικό αλάτι, μία ανώτερη μορφή κρυσταλλικής δομής, η οποία έχει δεσμεύσει στοιχεία σε μικρά σωματίδια, τα οποία μεταβολίζονται εύκολα στον οργανισμό.

Η συγκομιδή γίνεται στα βουνά των Ιμαλαΐων. Οι κρύσταλλοι πλένονται σε άλμη και ύστερα αφήνονται στον ήλιο να στεγνώσουν φυσικά. Ονομάζεται ροζ αλάτι, γιατί συχνά έχει απαλό, σχεδόν διάφανο ροζ χρώμα.


Με υπέροχο ροζ χρώμα, που προκύπτει από το σίδηρο που έχουν τα πετρώματα της περιοχής, έχει νόστιμο και έντονο χαρακτήρα. Είναι ιδανικό για κόκκινο κρέας λόγω της απουσίας ιωδίου. Το ροζ αλάτι χρησιμοποιείται για άλμη αλλά και ως επιτραπέζιο αλάτι.
 

 

Αλάτι Μαύρο Κύπρου

Το Αλάτι Μαύρο Κύπρου είναι νιφάδες φυσικού αλατιού θάλασσας και είναι αρχικά άσπρου χρώματος.

Οι νιφάδες του αλατιού αρωματίζονται με ενεργοποιημένο άνθρακα από τις ηφαιστειογενείς περιοχές της Κύπρου, χαρίζοντάς του το μαύρο χρώμα. Η διαδικασία παραγωγής του μπορεί να κρατήσει έως και 2 χρόνια, ώστε να επιτευχθεί η σωστή υφή και γεύση του αλατιού.


Το Αλάτι Μαύρο Κύπρου διακρίνεται για τους μεγάλους κρύσταλλους σε σχήμα πυραμίδας. Λόγω του ενεργοποιημένου άνθρακα είναι ελαφρύ αλάτι, έχοντας την χαρακτηριστική ήπια γεύση των αλατιών της Μεσογείου.



 


Αλάτι Θαλασσινό Μεσογείου

Το Θαλασσινό αλάτι της Μεσογείου είναι από τα πιο φημισμένα αλάτια στον κόσμο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο. Η περιεκτικότητά του σε αλάτι κυμαίνεται από 3% μέχρι 8%.

Η αποκομιδή γίνεται σε φυσικές αλυκές στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Επειδή είναι σχεδόν ακατέργαστο και δεν υποβάλλεται σε τεχνητή λεύκανση, το Θαλασσινό Αλάτι της Μεσογείου διατηρεί σχεδόν όλη την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.


Το θαλασσινό αλάτι εξαιτίας της κρυσταλλικής δομής του, αποδεικνύεται ευεργετικό, αφού εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.ά. Όμως, θα πρέπει να καταναλώνεται πάντα με μέτρο, ιδιαίτερα από άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Η κατάχρησή του μπορεί να επιφέρει δυσπεψία, έλκος ή ακόμη και νεφρικές παθήσεις.


Το θαλασσινό αλάτι έχει πιο έντονη γεύση από το κοινό επιτραπέζιο αλάτι και χρειάζεται προσοχή κατά τη χρήση του. Εκτός από το φαγητό, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στην άλμη ή για πάστωμα.




 


Αλάτι Γαλάζιο Περσίας

Από τα πιο σπάνια αλάτια στον κόσμο, χάρη στο μοναδικό του χρώμα, το Αλάτι Γαλάζιο Περσίας είναι ορυκτό αλάτι από το Βόρειο Ιράν. Το υπέροχο γαλάζιο χρώμα των κρυστάλλων του προκύπτει από τα τοπικά πετρώματα, κατά τον σχηματισμό της κρυσταλλικής δομής του αλατιού.

Χάρη στις υπέροχες αποχρώσεις του, συνηθίζεται να αποκαλείται το “ζαφείρι των Ιμαλαΐων”.

Το Αλάτι Γαλάζιο Περσίας έχει μια επιπλέον ασυνήθιστη ιδιότητα, αλλάζει η έντασή του καθώς παραμένει στο στόμα. Ενώ η αρχική του γεύση είναι έντονη, γίνεται πιο ήπια και ευχάριστη όταν παραμένει στη γλώσσα.

Το Αλάτι Γαλάζιο Περσίας ταιριάζει σε όλα τα φαγητά, καθώς ενισχύει όλες τις γεύσεις, και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κάθε φορά στη μαγειρική σας.






Αλάτι Γκρι Βρετάνης

Το Αλάτι Γκρι Βρετάνης θεωρείται ο "Βασιλιάς όλων των Αλατιών" ή το "χαβιάρι των αλατιών".

Το Αλάτι Γκρι Βρετάνης είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ασβέστιο και ποτάσιο. Θεωρείται από τους γευσιγνώστες ως η καλύτερη ποικιλία θαλασσινού αλατιού και είναι επίσης γνωστό ως "Fleur  de sel" (Φλερ ντε δελ), δηλαδή ο ανθός του αλατιού.


Η συγκομιδή γίνεται στις ακτές της Βόρειας Γαλλίας που βρέχονται από τον Ατλαντικό. Η απόχρωση του αλατιού οφείλεται στην τραχύτητα των κρυστάλλων του αλατιού, καθώς συγκρατούν την υγρασία της θάλασσας, δημιουργώντας ένα θολό ή “γκρίζο” χρώμα.


Απολαυστικό αλάτι, ιδανικό για κρέατα και θαλασσινά ψημένα στη σχάρα, καθώς και σε όλες τις σαλάτες. Έχει ελαφρώς πιο γεμάτη και πλούσια γεύση από το απλό αλάτι. Άριστο 
δώρο για όλους τους εκλεκτικούς μάγειρες και μαγείρισσες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: