Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΠΟΛΗ


Πρόπολη προϊόν της κυψέλης και μερικές εφαρμογές που θα μας βοηθήσουν ιατρικά πλέον Η πρόπολη είναι ενα φυσικό αντιβιοτικό.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το "Ανοσοποιητικό σύστημα κυψέλης".

Είναι ικανή να καταστρέφει βακτήρια που έγιναν ανθεκτικά σε μοντέρνα αντιβιοτικά όπως μας λέει το Εθνικό καρδιολογικό & πνευμονολογικό Ινστιτούτο του Λονδίνου.

Ήταν γνωστή στους αρχαίους Αιγύπτιους(Φαραώ:πρόπολη+βότανα)στούς αρχαίους Έλληνες(Ιπποκράτης)και στους Ρωμαίους(Πλίνιος
).

Σύνθεση:50-55%Ρητινώδεις ουσίες,30-35%Κερί,10%Αιθέρια έλαια,5%γύρη.Περιέχει Ενζυμα,Οργανικά οξέα,πρωτεΐνες,Αμινοξέα,Βιταμίνες,Μέταλλα........και βιοφλαβονοειδή(συνολικά πάνω από 30)
Η χρήση της πρόπολης δεν παρουσιάζει παρενέργειες.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα μή τοξικό διατροφικό πρόσθετο.Βοηθά στην προστασία κατά εσωτερικών και εξωτερικών παθήσεων

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ:Κρυολογήματα,βήχας,γρίπη,ιώσεις,άσθμα,βροχίτιδες, άφτρες,στομαχικά,εντερικά ,έλκη,γαστρίτιδες,κολπίτιδες,ουλίτιδες, πονόδοντοι ,Υπέρταση,Αρτηριοσκήρυνση,στεφανιαία,παραγωγή αντισωμάτων και ενδυνάμωση λευμφοκυττάρων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ:έκζεμα,μυκώσεις,κρυοπαγήματα,καψίματα,έρπης,πληγές,έλκη
ρυτίδες,ρευματικοί πόνοι,πρησμένες φλέβες,αιμορροΐδες.
Επεξεργασία της πρόπολης
Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε χωρίς επεξεργασία όπως είναι σε μικρά κομμάτια μέχρι να νιώσουμε κάψιμο στο στόμα ή να διαλυθεί και στην συνέχεια την καταπίνουμε.Η ένωσή της με το σάλιο την κάνει ιδιαίτερα δραστική(ουλίτιδες πονόδοντοι)

ΠΡΟΠΟΛΗ ΣΕ ΣΚΟΝΗ Μιά εύκολη επεξεργασία της πρόπολης είναι το άλασμά της σε ηλ.μίξερ(σαν και αυτό για άλεσμα του καφέ).ΠΡΟΣΟΧΗ για να αλεστεί σωστά πρέπει να την βάλουμε πρώτα στην κατάψυξη γιατί αλλιώς θα κολήσει(το έχω δεί το έργο).Σε θερμοκρασία δωματίου είναι μαλακή κάτι σαν σκληρή τσίχλα ενώ αν ψυχθεί γίνεται σαν τζάμι εύθραυστη.Αφού αλεστεί περνιέται από κόσκινο (ψιλό)και φυλάγεται σε κλειστό βάζο σε δροσερό μέρος.Τρώγεται σκέτη(μιά κουταλιά του γλυκούΧ3 φορές την ημέρα)Για να την φάμε ευκολότερα μπορούμε να την βάλουμε μαζί με μέλι(Κρυολογήματα) .

ΔΙΑΛΥΜΑ :Πολύ χρήσιμο εσωτερικά και εξωτερικά είναι το διάλυμα πρόπολης σε αλκοόλη.Στην αλκοόλη διαλύεται τελείως ενώ το κερί και άλλες ουσίες σχεδόν καθόλου.Η συνταγή είναι:σε ένα βάζο με 120 κυβ.εκατ. αλκοόλης τοποθετούνται 100 γρ ακατέργαστης πρόπολης όσο το δυνατόν πιό λεπτοκομένη(διαλύεται γρηγορότερα)και αφήνονται για 8 μέρες κουνόντας το βάζο τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.Το αφήνουμε το διάλυμα 2 βδομάδες περίπου για να κατακαθήσουν τα αδιάλυτα μέρη στον πάτο του βάζου.Τέλος αφαιρούμε το διάλυμα με προσοχή ωστε να μήν παρασυρθούν και τα κατακάθια(βοηθά πολύ το χάρτινο φίλτρο του γαλλικού καφέ).Αυτό το διάλυμα έχει 36% πρόπολη.Ένα ενήλικο άτομο μπορεί να πάρει 15-25 σταγόνες διαλύματος σκέτο ή με λίγη ζάχαρη.Το διάλυμα πρόπολης βοηθάει γρηγορότερα σε επερχόμενοκρύωμα αλλά και αλλού. Πρέπει να αναφέρω ότι αν λερωθεί κάτι (σκεύος,ρούχα,τραπέζι,πάτωμα)δεν βγαίνει με τίποτα και για αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

πηγη :www.facebook.com/groups/1421399831439591/

Δεν υπάρχουν σχόλια: