Η κανέλα Κεϋλάνης είναι η πραγματική, αληθινή κανέλα.
Κανέλα ονομάζεται ο αρωματικός φλοιός του τροπικού φυτού cinnamomum
(κινάμωμο). Παλιά την λέγανε σιναμική ή σιναμό. Η γνήσια και ποιοτικά
καλύτερη κανέλα ανήκει στην Κεϋλάνη. Το δέντρο αυτό ευδοκιμεί στην
Κεϋλάνη, στις Ανατολικές Ινδίες, στις Αντίλες, την Ιάβα και τη
Μαδαγασκάρη. Αυτή είναι η κανέλα που χρησιμοποιείται από τη
φαρμακευτική.
Γνωστή επίσης είναι και η κανέλα της Κίνας (cinnamon Sinese, cinammomum Cassia, Cannele de China), η οποία προέρχεται από την κασσία, αλλά είναι ποιοτικά κατώτερη και είναι πλούσια σε κουμαρίνη.
Η κουμαρίνη είναι ένα φυτοχημικό με γεύση ανάλογη της βανίλιας και γλυκιά μυρωδιά κάπως σαν φρεσκοκομμένο γρασίδι.
Δυστυχώς η κουμαρίνη είναι τοξική σε υψηλές δόσεις στον άνθρωπο και
προξενεί βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά. Η κουμαρίνη ως επί το πλείστον
βρίσκεται στην κασσία,
ενώ η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει αρκετά
χαμηλότερες ποσότητες. Το πρόβλημα με την τριμμένη κανέλα που
κυκλοφορεί, είναι ότι στην πλειοψηφία της είναι αναμεμιγμένη με κασσία
και δεν είναι καθαρή γνήσια κανέλα. Αυτό αυξάνει τα επίπεδα κουμαρίνης
στα διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιείται κανέλα.
Ρυθμίζει το ζάχαρο, χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια
•Ανακουφίζει πεπτικές ανωμαλίες
•Βελτιώνει το κυκλοφορικό
•Έχει αντιπηκτικές ιδιότητες, έχει αντιθρομβωτική δράση
•Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
•Είναι πλούσιια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φυτικών ινών.
•Ευεγερτεί την καρδιά και τα αγγεία.
•Έχει θερμαντικές και τονωτικές ιδιότητες.
•Ανακουφίζει από πόνους περιόδου
•Είναι αντιβακτηριακή, εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηριδίων E. Coli & Candida Albicans.
Η κανέλα αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγγανίου το οποίο βοηθά στην
διατήρηση της πυκνότητας των οστών. 60γρ κανέλας προσδίδουν το 38% του
μαγγανίου, το οποίο ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά. Επίσης περιέχει
αρκετές φυτικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο.
Βέβαια, ο σίδηρος που
συναντάμε στην κανέλα δεν απορροφάται τόσο καλά από τον οργανισμό. Η
κινναμαλδεύδη είναι το βασικότερο συστατικό της κανέλας. Φαίνεται να
επιδρά στα αιμοπετάλια προλαμβάνοντας την δημιουργία θρόμβων.
Οι
αντιοξειδωτικές της ιδιότητες είναι επίσης αδιαμφισβήτητες. Το αιθέριο
έλαιο της κανέλας έχει αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες.
Ακόμα, δρα κατά της δυσκοιλιότητας, υποβοηθά την χώνεψη και προσφέρει
τις θερμαντικές τις ιδιότητες σε άτομα που πάσχουν αρθριτικούς και
ρευματικούς πόνους.
Οι πολυφαινόλες, που περιέχονται στην κανέλα, είναι γνωστές για τις
αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Συγκεκριμένα, βοηθούν στη διατήρηση
υγιών αρτηριών απομακρύνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Γενικότερα, τα αντιοξειδωτικά που απαντώνται στην κανέλα
χρησιμοποιούνται από πολλές εταιρείες καλλυντικών για την δημιουργία
προϊόντων που προλαμβάνουν την ακμή και τις ρυτίδες. Επιπλέον,
προλαμβάνει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και μειώνει τους
πόνους της εμμήνου ρύσεως.
Τέλος, φαίνεται να έχει και αφροδισιακές
ιδιότητες.
Όσοι έχουν αυξημένες τιμές σακχάρου και όσοι πάσχουν από σακχαρώδη
διαβήτη τύπου 2 και παράλληλα έχουν αυξημένες τιμές χοληστερίνης και
τριγλυκεριδίων θα ωφεληθούν από την χρήση της κανέλας.
Από έρευνες
Αμερικανών προκύπτει ότι, μπορούν να πετύχουν μια καλύτερη ρύθμιση του
σακχάρου τους κατά την διάρκεια της ημέρας και να μειώσουν την τιμή της
χοληστερόλης(ιδιαίτερα της κακής) και των τριγλυκεριδίων.
Η κανέλα
καθυστερεί τον ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή τον χρόνο που χρειάζεται η
τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο
αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής.
Παράλληλα, ερευνητικά δεδομένα
υποστηρίζουν ότι η κανέλα έχει την ίδια συμπεριφορά με την ινσουλίνη.
Πιο συγκεκριμένα προάγει την ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην
ινσουλίνη, βελτιώνοντας τον γλυκαιμικό έλεγχο.
Οι ειδικοί συστήνουν 1 κουταλάκι γλυκού κανέλας καθημερινά. Στην αγορά
μπορείτε να την βρείτε είτε σε μορφή σκόνης είτε σε ξυλάκι. Τα ξυλάκια
διατηρούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα αλλά η σκόνη έχει πιο
έντονη γεύση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου