Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Μην υποτιμάτε τα μούσμουλα...



     Τα μούσμουλα είναι νόστιμα και δροσερά ανοιξιάτικα φρούτα, γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και άλλα θρεπτικά συστατικά. Προέρχονται από την ορεινή Κίνα και αργότερα εξαπλώθηκαν ευρέως στην Ινδία, τη Μεσόγειο και σε άλλες περιοχές, αλλά και στη χώρα μας και είναι δημοφιλή για τη γλυκιά και «πικάντικη» γεύση τους. Πέρα όμως από τη νοστιμιά τους, προσφέρουν και σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

  Περιέχουν υψηλό ποσοστό ινών, γνωστών και ως πηκτίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την απομάκρυνση των τοξινών που παράγονται στο σώμα. Είναι επίσης αποτελεσματική για την πρόληψη της εναπόθεσης της περίσσειας τοξίνης στο παχύ έντερο, ελαχιστοποιώντας έτσι τα αποτελέσματά της και προστατεύοντας από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. 

   Επιπλέον, τα μούσμουλα περιέχουν ένα σημαντικό ποσοστό αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι αποτελεσματικά για την προστασία του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, αλλά και φυτοθρεπτικά συστατικά. 

  Η περιεκτικότητα λοιπόν αυτού του μικρού φρούτου σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να μας προστατέψει από τον καρκίνο, τη φλεγμονή και εκφυλιστικές ασθένειες, ενώ επίσης βοηθά στην υγεία των ματιών.
Τα μούσμουλα, εμφανίζονται στα δέντρα προς το τέλος του χειμώνα, αλλά είναι ώριμα και έτοιμα για συλλογή στα μέσα της Άνοιξης και ως τον Ιούνιο.

Η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά
• Βιταμίνες: βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φολικό οξύ, θειαμίνη, πυριδοξίνη και νιασίνη
• Ορυκτά: ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, σελήνιο και φώσφορος
• Ηλεκτρολύτες: Νάτριο και κάλιο
• Φυτοθρεπτικά συστατικά: φλαβονοειδή
• Υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, λίπος και πρωτεΐνες σε μικρές ποσότητες

Η ευεργετική τους επίδραση

• Προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου• Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος
• Προστατεύουν από τον καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας
• Διατηρούν ομαλή αρτηριακή πίεση
• Προάγουν την απώλεια βάρους
• Βοηθούν στη διαδικασία σχηματισμού του αίματος
• Βελτιώνουν την όραση
• Ενισχύουν τα οστά και τα δόντια

Γιατί τα μούσμουλα είναι υγιεινά

Προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου: περιέχουν μεγάλη ποσότητα διαιτητικών ινών, όπως η πηκτίνη, η οποία βοηθά στη δέσμευση και τον καθαρισμό των τοξινών από το παχύ έντερο και έτσι στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Βoηθούν στην καλή υγεία του δέρματος: τα μούσμουλα περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία αυξάνει την υγρασία και έτσι προάγει το υγιές δέρμα. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση.

Προστατεύουν από τον καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας: περιέχουν ένα υψηλό ποσοστό της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Α, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Εκτός από τα αντιοξειδωτικά, περιέχουν επίσης φλαβονοειδή που προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τον καρκίνο.

Διατηρούν ομαλή αρτηριακή πίεση: τα μούσμουλα περιέχουν αρκετή ποσότητα καλίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων νατρίου. Επίσης, το κάλιο είναι απαραίτητο στη διατήρηση των υγρών, δηλαδή στο κατάλληλο επίπεδο ισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Έτσι, βοηθά να διατηρηθεί η ομαλή πίεση του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Επίσης περιέχουν μέταλλα όπως το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο χαλκός, η βιταμίνη Α και το φυλλικό οξύ που διατηρούν ομαλή αρτηριακή πίεση.

Προωθούν την απώλεια βάρους: τα μούσμουλα έχουν λίγες θερμίδες. Επίσης περιέχουν ένα καλό ποσοστό διαιτητικών ινών. Η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, καταστέλλει την όρεξη και αυξάνει το μεταβολισμό. Έτσι, προωθεί την υγιή απώλεια βάρους.

Βοηθούν στη διαδικασία σχηματισμού του αίματος: τα μούσμουλα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την παραγωγή του αίματος. Παρέχουν μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και φολικό οξύ, που απαιτούνται για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επίσης περιέχουν βιταμίνη C που αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου από το σώμα.


Βελτιώνουν την όραση: τα φρέσκα μούσμουλα περιέχουν μια καλή ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην υγεία των ματιών. Τα μούσμουλα προστατεύουν λοιπόν τα μάτια μας από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης του αμφιβληστροειδούς που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι βελτιώνουν την όραση και προστατεύουν από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ενισχύουν τα οστά και τα δόντια: περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη ισχυρών δοντιών και οστών.
Στη μακρινή Ανατολή, πίνεται επίσης και το τσάι από τα φύλλα της μουσμουλιάς, τα οποία έχουν αντιϊκή δράση, ενισχύουν το πάγκρεας και το ήπαρ, είναι αντιδιαρροϊκά και καταπολεμούν την κατάθλιψη. Μία πολύ σημαντική ιδιότητα που αποδίδεται στα φύλλα της μουσμουλιάς είναι επίσης η δράση τους ενάντια στον καρκίνο του δέρματος.


http://www.botanologika.gr/2015/11/min-ypotimate-ta-moysmoyla.html

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Καθαρίστε αρτηρίες, καρδιά, νεφρά και έντερο σε μόλις 72 ώρες!




Το οξυγόνο και οι θρεπτικές ουσίες στο ανθρώπινο σώμα μεταφέρονται μέσω των αρτηριών στην καρδιά και όλα τα υπόλοιπα όργανα. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά αιμοφόρα αγγεία στο σώμα, επειδή μέσω αυτόν τρέφεται κάθε ανθρώπινο κύτταρο. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να διατηρούνται καθαρές.

Αν οι αρτηρίες σας δεν είναι καθαρές (αθηρωμάτωση/αθηρωματική πλάκα αιμοφόρων αγγείων) η ροή του αίματος προς τα όργανα θα μειωθεί και σύντομα θα λιμοκτονήσουν για οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα για την καρδιά (έμφραγμα), τα νεφρά, τον εγκέφαλο (εγκεφαλικό επεισόδιο) και όλα τα άλλα όργανα.

Μπορείτε να καθαρίσετε τις αρτηρίες σας και να αποφύγετε την ασθένεια των υπολοίπων οργάνων σας με αυτή την απλή θεραπεία.

Υλικά:

8 λεμόνια
Ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ περίπου 4-5 cm
8 σκελίδες σκόρδο
4 λίτρα καθαρού νερού

Προετοιμασία
Το πρώτο βήμα είναι να πλύνετε καλά τα λεμόνια και να τα κόψετε σε κομματάκια. Στην συνέχεια καθαρίστε τα σκόρδα και το τζίντζερ και βάλτε τα υλικά στο μπλέντερ. Ανακατέψτε τα, έως ότου να σχηματίσουν μία παχιά πάστα. Αφού τελειώσετε τοποθετήστε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι.
Προσθέστε το νερό και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά μόλις αρχίζει να βράζει. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και εν συνεχεία σουρώστε το σε μπουκάλια και διατηρήστε το στο ψυγείο.

Χρήση
Πίνετε αυτό το υγιεινό ποτό κάθε μέρα, δύο ώρες πριν από τα γεύματα με άδειο στομάχι.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, συνιστάται ιδιαίτερα η σωματική δραστηριότητα/άσκηση, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα καθαρίσετε τις αρτηρίες σας, αλλά θα βελτιώσετε και ολόκληρη την υγιεία σας.

Για αυτό, λοιπόν, έχω να προτείνω σε όλους τους φίλους του σάιτ και όλους τους γιατρούς και θεραπευτές να γνωρίσουν την ΦΥΣΙΚΗ και απόλυτη λύση για τον καθαρισμό των αρτηριών και της αθηρωματικής πλάκας και την πρόληψη ενάντια και στην αρτηριοσκλήρωση, ΧΩΡΙΣ παρενέργειες παρά μόνον οφέλη: Μία φόρμουλα υγιείας (Μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών) η οποία αποτελείται από

– Πυκνογενόλη: (καθαρίζει με απόλυτη ασφάλεια τις αρτηρίες σας προφυλάσσοντας έτσι από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια),

– τζίνγκο μπιλόμπα (κυκλοφορικό, μέχρι και τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου) και

– εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (σούπερ αντιοξειδωτικό και ωφέλιμο για την καρδιά)
σε συνδυασμό όλα μαζί ώστε να εξασφαλίσετε την υγιεία των αγγείων, της καρδιάς, του εγκεφάλου και πολλών ακόμη ζωτικών οργάνων

πηγη
http://www.healingeffect.gr

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Χωνευτικά βότανα για τις γιορτές και όχι μόνο

Picture


Ελευθερία Μαντζώρου, καθηγήτρια μάλαξης και φυτοθεραπείας

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για βότανα που προάγουν την καλή πεπτική λειτουργία, η οποία ως γνωστόν αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις την περίοδο των εορτών.
Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα μετά από ένα καλό τραπέζωμα είναι η δυσπεψίακαι το φούσκωμα. Λοιπόν, μισή ώρα μετά το γεύμα μπορούμε να πιούμε ένα έγχυμα από τα εξής
Χωνευτικό ρόφημα:
  • Φλούδα μανταρινιού ή πορτοκαλιού
  • (Κάρδαμο) ολόκληρο ή σε σκόνη
  • Μαραθόσπορος
  • Σπόροι κορίανδρου
  • Κανέλλα

Μην τα βράσετε. Αρκεί να εμβαπτιστούν σε καυτό νερό για 10’. Καλύπτουμε το σκεύος για να μην διαφύγουν τα αρώματα των βοτάνων. Το ρόφημα έχει πολύ ωραία γεύση, και μπορούμε κάλλιστα να το γλυκάνουμε (αν και πίνεται ευχάριστα ούτως ή άλλως) με την γλυκαντική ουσία της αρεσκείας μας.

 Το ρόφημα (κυρίως χάρη στην κανέλλα) μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων που καταναλώσαμε. Ναι, μπορείτε να το σερβίρετε και στους καλεσμένους σας ή ακόμα και να φτιάξετε το μίγμα και να το προσφέρετε ως δώρο σε μία επίσκεψη.

Όσο για τις ποσότητες των βοτάνων, προσθέτουμε «με το μάτι» - κανένα από αυτά δεν είναι επικίνδυνο. Ωστόσο, δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που υποφέρουν από οποιαδήποτε οξεία λοίμωξη (π.χ. γρίπη) γιατί μπορεί να ανεβάσει τον πυρετό. Αν δεν έχετε κάποιο από τα παραπάνω βότανα – εν γένει είναι μαγειρικά και λίγο-πολύ τα έχουμε στην κουζίνα – απλά παραλείψτε το. 


Πεπτικά έλκη
Τώρα, όσοι υποφέρουν από πεπτικά έλκη, μπορούν να ανακουφιστούν με ένα αφέψημα (αυτά τα βότανα πρέπει να βράζονται περί τα 15 λεπτά) από ρίζα αλθαίας και φλοιό φτελιάς (Ulmus rubra).

Aν αυτά ακούγονται εξεζητημένα, ενδιαφέρον είναι και το αφέψημα από μέντα και γλυκόριζα (η γλυκόριζα δεν πρέπει να καταναλώνεται μακροπρόθεσμα, δηλαδή για διάστημα άνω της 1 εβδομάδας χωρίς παρακολούθηση). 


Δυσκοιλιότητα
Αν το παρακάνατε με τα γλυκά, ή αν έχετε χρόνια δυσκοιλιότητα, το βότανο που σας συνιστώ είναι η αλόη. Προσοχή όμως: Δεν αναφέρομαι στον γνωστό χυμό, αλλά στους σκουρόχρωμους κρυστάλλους που θα βρείτε σε εξειδικευμένα βοτανοπωλεία (είναι θεόπικρο)! Είναι αποτελεσματικό, αν και δεν πρέπει να καταναλώνεται για διάστημα άνω των 10 ημερών χωρίς παρακολούθηση).Επίσης, δεν πρέπει να λαμβάνεται αν ελλοχεύει οποιαδήποτε οξεία λοίμωξη. 

Μία πιο ήπια λύση είναι το λινέλαιο. Αυτό το προμηθευόμαστε από το κατάστημα βιολογικών προϊόντων της γειτονιάς μας, και πίνουμε 1-2 κουταλιές της σούπας την ημέρα, ωμό. Δεν έχει καμία παρενέργεια. 

Για να κάνουμε τα γεύματά μας πιο εύπεπτα, μπορούμε να τους προσθέτουμε αποξηραμένο ή φρέσκο (ακόμα καλύτερα) τζίντζερ. Η μουστάρδα Dijon στις σαλάτες συχνά κάνει θαύματα...

Τέλος, να μην ξεχάσουμε τα χωνευτικά γλυκά. Το καραμελωμένο τζίντζερ είναι άριστο χωνευτικό (αποκλειστικά για γενναίους ουρανίσκους, όπως ο δικός μου), όπως και τα γλυκά από φλούδες εσπεριδοειδών, όπως το νεράντζι και το περγαμόντο. 
Καλά να περνάτε, στην εορταστική περίοδο και πάντα! Τα παραπάνω είναι για όλες τις εποχές. Να αναφέρω ότι δεν είμαι ιατρός, και ότι για οποιοδήποτε σοβαρό ζήτημα υγείας, πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας. 

πηγη
¨http://jointheflow.weebly.com/alpharhothetarhoalpha--video/botana-gia-giortes-kali-pepsi

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

ΡΙΓΑΝΕΛΑΙΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ. -ΣΥΝΤΑΓΗ



Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες επιβεβαίωσαν ότι το ριγανέλαιο είναι ένα ισχυρό φυτικό αντιβιοτικό,με αντιμυκητιακές και αντι-ιικές ιδιότητες.

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ


Honey_Pollock


Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ελάχιστα κατανοητή από το καταναλωτικό κοινό. 

Πολλοί υποθέτουν ότι το κρυσταλλωμένο μέλι είναι νοθευμένο ή «χάλασε». Αυτό δεν είναι σωστο...
Στην πραγματικότητα, η διαδικασία κρυστάλλωσης είναι φυσική και αυθόρμητη. Το καθαρό, ακατέργαστο και άθερμο μέλι έχει μια φυσική τάση να κρυσταλλώνει με την πάροδο του χρόνου και δεν επιδρά στο μέλι, το χρώμα και την υφή.

Η κρυστάλλωση του μελιού διατηρεί στην πραγματικότητα τη γεύση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μελιού σας. Μερικοί χρήστες προτιμούν το μέλι, ακόμη και σε αυτή την κατάσταση, δεδομένου ότι είναι πιο εύκολο να εξαπλωθεί σε ψωμί ή φρυγανιά. Πράγματι, ορισμένες συνταγές συνιστουν ακατέργαστο μέλι μερικώς ή πλήρως κρυσταλλωμένο  -γιατι η γεύση είναι πιο πλούσια.

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Ισχυρό εντομοαπωθητικό


κώνωψΙσχυρό εντομοαπωθητικό
Προειδοποίηση: Το εντομοαπωθητικό αυτό μυρίζει έντονα όταν είναι υγρό. Η μυρωδιά φεύγει σταδιακά μόλις στεγνώσει.
Είναι ένα πραγματικά αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό, ακόμα και σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με τα κουνούπια και τις σκνίπες. Επίσης η παρασκευή του δε κοστίζει σχεδόν τίποτα και πιθανόν τα συστατικά του να υπάρχουν ήδη στη κουζίνα σας.
Θα χρειαστείτε:
Διαδικασία:
– Τοποθετήστε όλα τα υλικά σας μέσα σε ένα μεγάλο βάζο με καπάκι που κλείνει καλά. Σφραγίστε το και αφήστε το για 2-3 εβδομάδες πάνω στον πάγκο της κουζίνας σας. Ανακινείτε το καθημερινά.
– Μόλις περάσει ο χρόνος που απαιτείται σουρώστε το μείγμα και διατηρείτε το στο ψυγείο. Κάθε φορά που θα θέλετε να το χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να το αραιώνετε, σε αναλογία 1:1 με αποσταγμένο νερό. Μετά την αραίωση το βάζετε σε μπουκάλι spray και το ψεκάζετε στο δέρμα σας.
Όπως καταλαβαίνετε η παραπάνω συνταγή θα σας βγάλει σχεδόν όλο το καλοκαίρι. Επιπλέον το συγκεκριμένο μείγμα προσφέρει και αντισηπτικές – αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Δε θα σας πρότεινα να ψεκαστείτε με το συγκεκριμένο εντομοαπωθητικό πριν βγείτε για ποτό, μια ρομαντική καλοκαιρινή νύχτα με τον καλό/ή σας. Το παραπάνω εντομοαπωθητικό είναι προορισμένο για ζόρικες καταστάσεις πχ. camping, διαμονή ή πεζοπορία κοντά σε ελώδεις περιοχές κτλ. Για μια πιο light εκδοχή προτιμήστε ένα από τα προηγούμενα.
Η άλλη λύση είναι να κυκλοφορείτε με ένα τέτοιο…
δαχτυλίδι φιδάκιΙ
πηγηhttp://proionta-tis-fisis.com

Εντομοαπωθητικό με αιθέρια έλαια

κώνωψ
Η παρακάτω συνταγή είναι πολύ εύκολη, παίρνει δύο λεπτά της ώρας να ετοιμαστεί και βασίζεται στη χρήση αιθερίων ελαίων.
Θα χρειαστείτε:
Διαδικασία: 
Γεμίστε το μπουκάλι κατά το ήμισυ με αποσταγμένο νερό και το υπόλοιπο μισό μεανθόνερο αμαμελίδας. Προσθέστε και τη γλυκερίνη. Τέλος προσθέστε 30-50 σταγόνες από το ή τα αιθέρια έλαια που επιλέξατε. Ανακινείστε καλά το μπουκάλι να αναμιχθούν τα υλικά.
Tips για τα αιθέρια έλαια: Μπορείτε να κάνετε συνδυασμούς από τα παραπάνω χωρίς περιορισμό. Όσο περισσότερο αιθέριο έλαιο προσθέσετε, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι. Μην υπερβείτε όμως τις 50 σταγόνες για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς του δέρματος.
Να το ανακινείτε πάντα πριν από κάθε χρήση.
πηγη :http://proionta-tis-fisis.com

Κηραλοιφή για τσιμπήματα

Κηραλοιφή για τσιμπήματα 6884657


 Υλικά:
Εκτέλεση: 
Ζεσταίνετε το λάδι σε μπέν μαρί, προσθέτετε το κερί και στο τέλος τα αιθέρια έλαια αφού έχετε απομακρύνει από τη φωτιά και έχει κρυώσει λίγο το μείγμα για να μην εξατμιστούν. Στη συνέχεια βάζετε το μείγμα σε αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι. Η κηραλοιφή σας είναι έτοιμη για χρήση και πολύ αποτελεσματική στα τσιμπήματα εντόμων.
πηγη:http://proionta-tis-fisis.com

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Μπαχαρικά ~ Με ποιο φαγητό ταιριάζει το καθέν




Το άρωμα της βανίλιας και η οσμή του βασιλικού σάς προκαλούν να δοκιμάσετε ένα πιάτο, ενώ η ιδιαίτερη γεύση του πιπεριού και η μυρωδιά του σαφράν μπορούν να μετατρέψουν ένα συνηθισμένο φαγητό σε μια μοναδική γευστική εμπειρία. Οι σεφ γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες των μπαχαρικών και των μυρωδικών και τις χρησιμοποιούν για να αναδείξουν τα πιάτα τους. 


Άνηθος, γαρίφαλο, γλυκάνισο και μοσχοκάρυδο είναι μερικά μόνο από τα βότανα που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύατε μέχρι σήμερα, προσφέροντας παράλληλα ποικίλα οφέλη στην υγεία σας.

Με ποια φαγητά συνδυάζεται, όμως, κάθε μπαχαρικό, ποιο μυρωδικό θα αναδείξει τη γεύση της σάλτσας σας και ποιο θα απογειώσει τη γεύση των γλυκών σας;

 Οδηγός μπαχαρικών 

Πρόπολη - Μοναδικά οφέλη για την υγεία

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι δημιουργούσαν διάφορες κατασκευές, προκειμένου να οχυρώσουν τις πόλεις, από την ενδεχόμενη εισβολή του εχθρού. Η τάφρος και τα υψηλά, απόρθητα τείχη ήταν κάποιες από τις πιο γνωστές αμυντικές κατασκευές.
Μια από τις πηγές έμπνευσης για τους προγόνους μας αποτελούσε η μέλισσα, της οποίας οι «αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες» συνιστούσαν σημείο αναφοράς.
Η παρατήρηση της εκπληκτικής σε δομή και συνοχή κυψέλης, δεν αφήνει αμφιβολία ότι η φύση έχει προικίσει τη μέλισσα με εντυπωσιακά χαρίσματα. Με μια πιο ενδελεχή ματιά σε μια κυψέλη, εύκολα θα διαπιστώναμε πως οι μέλισσες χρησιμοποιούν μια ιδιαίτερη ουσία υπό μορφή επικάλυψης, σαν γενική μορφή προστασίας. Η ουσία αυτή λέγεται πρόπολη («προ της πόλεως» των μελισσών) και εξυπηρετεί το σκοπό να καλύπτει τα κενά της κυψέλης και παράλληλα να μειώνει κατά το δοκούν το μέγεθος της εισόδου της, περιορίζοντας έτσι τηνΠΡΟΣΒΑΣΗ του κρύου ή της έντονης ζέστης και φυσικά των «εν δυνάμει» εχθρών της κυψέλης.
Η πρόπολη όμως, αποτελεί για τις μέλισσες και μια ασφαλιστική δικλείδα από τη δράση ιών και βακτηρίων, που πολύ εύκολα μπορούν να προσβάλλουν μια κοινότητα δεκάδων χιλιάδων μελισσών που ζουν σε ένα μελίσσι και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.
Οι μέλισσες παράγουν αυτή τη πολύτιμη ουσία από φυσικές ρητίνες, που συλλέγουν από διάφορα φυτά αλλά και από φλοιούς ορισμένων μεγάλων δέντρων Π.χ. λεύκες, καστανιές, βελανιδιές) και τις οποίες αναμιγνύουν με δικά τους εκκρίματα. Υπολογίζεται πως ένα μελίσσι μπορεί να παράγει 100 έως 300 gr. πρόπολη τον χρόνο.
Η πρόπολη χρησιμοποιείται στη παραδοσιακή ιατρική από το 3000 π.χ. στην Αίγυπτο, ενώ ο διάσημος ιατροφιλόσοφος Αβικέννας, στον 11ο αιώνα είχε παρατηρήσει ότι η πρόπολη δρα αποτελεσματικά στους τραυματισμούς από βέλη τόξων κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων!
Η πρόπολη εμπεριέχει 50 με 55% ρητίνες, 20 με 35% κερί (ένα μίγμα από πράσινο κερί φυτικής προέλευσης, και το προστιθέμενο κερί των μελισσών), 5 με 10% αιθέρια έλαια, γύρη, πάνω από 40 φλαβονοειδή, αλειφατικά οξέα, αρωματικές αλδεϋδες, ένζυμα, αμινοξέα, σάκχαρα και βιταμίνες.
Ορισμένα συστατικά της όπως η χρυσίνη και η τοταρόλη, παρουσιάζουν δράση εφάμιλλη γνωστών αντιμικροβιακών φαρμάκων.
Χαρακτηριστική είναι η δράση της πρόπολης στα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας, καθώς και έναντι της Listeriamonocytogenes, ενός ζωοπαθογόνου βακτηρίου υπεύθυνο για τροφολοιμώξεις. Αυτή ακριβώς η ιδιότητά της, θα μπορούσε να συνεπάγεται και χρήση της πρόπολης ως φυσικού συντηρητικού τροφίμων.
Παράλληλα η πρόπολη εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ από τα πλέον σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν από κλινικές μελέτες είναι πως συστατικά της πρόπολης εμφανίζουν κυτταροτοξικότητα έναντι καρκινικών κυττάρων, την ίδια στιγμή που είναι αδρανή έναντι των φυσιολογικών.
Επιπρόσθετα η φυσική αυτή ουσία, αποδεικνύεται αποτελεσματική εναντίον των επιθέσεων που δέχεται η επιδερμίδα μας από διάφορους παθογόνους μύκητες, μειώνοντας τους πληθυσμούς τηςCandida και του Microsporum.
Στην Ελλάδα υπάρχει εξαιρετική πρόπολη σε σύσταση και αξίες, εφάμιλλη κατά πολλούς ερευνητές της πρόπολης Βραζιλίας, που λόγω της ιδιαίτερης χλωρίδας, αποτελεί σημείο αναφοράς.

Πηγή πληροφοριών από το Ελληνικό Ινστιτούτο